Ονειρικές μελωδίες στο 22ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

Ο επιτυχημένος μουσικός θεσμός επέστρεψε

Στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής πανδαισίας καλωσόρισαν το φιλόμουσο κοινό της Σύρου ο Αυστριακός κιθαρίστας Florian Palier και η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου «Sempre Viva”, στην πρεμιέρα του 22ου Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ο επιτυχημένος θεσμός με τη διεθνή ακτινοβολία και τη μεγάλη προσφορά στη μουσική εκπαίδευση επέστρεψε στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται συναυλίες και σεμινάρια με σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.

Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί παίζουν, διδάσκουν και ανταλλάσσουν ακούσματα και μουσικές εμπειρίες μέσα σε ένα μοναδικά φιλικό κλίμα.

Ρεσιτάλ κιθάρας από τον Florian Palier

Η πρώτη βραδιά της φετινής διοργάνωσης άνοιξε με τον Florian Palier, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της κλασικής κιθάρας. Ωστόσο, έχει πολλά χρόνια εμπειρίας ως κιθαρίστας της jazz, έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από την ηλεκτρονική μουσική σκηνή, αλλά είναι και ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την ερμηνεία της παλιάς μουσικής. Σαν καθηγητής έχει τη χαρά να μεταδίδει το ευρύ φάσμα των γνώσεών του σε μαθητές του από τη δική του τάξη της κιθάρας στο Ωδείο του Graz (Αυστρία).

Ο Florian Palier είναι μέλος του Ιδρύματος του Yehudi Menuhin “Life Music Now» και έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διαγωνισμούς στην Αυστρία και στο εξωτερικό. Τα βραβεία του περιλαμβάνουν πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό «Anna Amalia” στη Βαϊμάρη (Γερμανία), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Kutna Hora (Τσεχική Δημοκρατία) και πιο πρόσφατα στο «Twents Guitar Festival» στο Enschede (Ολλανδία). Μέσα από συναυλίες και ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.

Στο ρεσιτάλ κιθάρας του Florian Palier, το κοινό είχε τη χαρά να «ταξιδέψει» με συνθέσεις των: A. Barrios, L. Berkeley, M. Giuliani και R. Miranda. Το ρεσιτάλ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας.

Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το Αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου πλημμύρισε από ονειρικές μουσικές με την υπογραφή των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοίζου και άλλων μεγάλων συνθετών, τις οποίες παρουσίασε η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου «Sempre Viva».

Σφραγίδα για τη γέννηση του συνόλου με έδρα το Βόλο αποτέλεσε ένα όμορφο και σπάνιο λουλούδι που συλλέγεται σε δύο μόνο περιοχές στην Ελλάδα και έχει την εκπληκτική ιδιότητα να μη μαραίνεται στο χρόνο.

Η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και επιδεικνύει αξιοσημείωτες δράσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε μουσικά φεστιβάλ. Η στήριξη και συμπαράσταση, τόσο του μουσικού ακροατηρίου, όσο και της τοπικής κοινότητας, αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο για τη συνέχιση της μουσικής δράσης της.

Τη διεύθυνση και τη διδασκαλία της ορχήστρας έχει η Ευαγγελία Γούσια. Στην έναρξη του φεστιβάλ παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης με τη συναυλία «…κιθάρες μαγικές, φωνές εξωτικές». Εμφανίστηκαν το κιθαριστικό ντουέτο Διονύσης Κατινάκης – Δημήτρης Στρίγγλος, η Νεφέλη Φασούλη (φωνή – βιολί) και ο Ρωμανός Φασούλης (κιθάρα).

Απόψε το βράδυ, το Αίθριο του Δημαρχείου θα αγκαλιάσει ένα ακόμη ρεσιτάλ κιθάρας, αυτή τη φορά από τον νικητή των περυσινών «Κιθαριστικών Αγώνων» Ivan Petricevic από τη Σερβία. Το 22ο Φεστιβάλ Κιθάρας ολοκληρώνεται το Σάββατο 1η Αυγούστου με το καθιερωμένο «Gala Κιθάρας» στο Θέατρο Απόλλων. Ένα μουσικό πανόραμα του φεστιβάλ με όλους τους συντελεστές, τους σολίστες, τους νικητές του διαγωνισμού και την ορχήστρα από κιθάρες να παίζει “Από τα Blues στους Beatles” σε διεύθυνση Άγγελου Νικολόπουλου.