Ο Josep Tero στο Φεστιβάλ Νάξου

  • Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Ο Καταλανός τραγουδοποιός Josep Tero επιστρέφει στο Φεστιβάλ Νάξου το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και ερμηνεύει στη γλώσσα του, ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη μελοποιημένα από τον ίδιο και τον σημαντικό συνθέτη της πατρίδας του, Lluís Llach.

Σημειώνεται ότι ο αγαπητός καλλιτέχνης θα κυκλοφορήσει σύντομα το CD με τον κύκλο αυτών των τραγουδιών, όπου τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζει η Μαρία Φαραντούρη.

Ο ίδιος γεννήθηκε το 1951 στην πόλη Figueres, σημαντική πόλη της επαρχίας Girona στην Βόρεια Καταλονία, και σπούδασε Φιλολογία στη Βαρκελώνη. Ακόμα και σήμερα, παρόλο που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πιο ιδιαίτερους εκπροσώπους του δεύτερου κύματος του Καταλανικού Τραγουδιού ("Cancio Catalana"), που εμφανίστηκε μετά την γενιά των Raimon, Maria del Mar Bonet και Lluis Llach, συνεχίζει να εργάζεται ως καθηγητής σε σχολή του Δήμου της Βαρκελώνης, παραδίδοντας μαθήματα Καταλανικής γλώσσας σε ξένους. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί λειτούργημα, μιας και συμμετέχει ενεργά στην διατήρηση της Καταλανικής γλώσσας και πολιτισμού, θέμα μείζονος σημασίας στην ιδιαίτερη, αυτή, Αυτονομία.

Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τη μελοποιημένη ποίηση, επώνυμων Καταλανών ποιητών (Maria Angels i Anglada, Miquel Marti i Pol, Carles Duarte, Carles Fages de Climent, Joan Salvat-Papasseit, Jordi Bilbeny, Jacint Verdaguer ή Josep Tarrés), αλλά και ανώνυμων, μέσα από παραδοσιακά σονέτα. Έχει μελοποιήσει, σε πολλές περιπτώσεις, παραδοσιακά Ελληνικά σονέτα και στίχους Ελλήνων ποιητών, όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Γιάννη Ρίτσου μεταξύ άλλων. Οι επιλογές του, "αντικατοπτρίζουν την δέσμευσή του με τον αγώνα για τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες που δεν χαίρουν κοινωνικής αναγνώρισης στις μέρες μας", ενώ φανερώνουν τον έντονο σεβασμό του προς τη Φύση.

Ετικέτες: