Στην πόλη του Φωτός με τα τραγούδια του Αττίκ και τη ζεστή φωνή του Γιώργη Χριστοδούλου

Μια θάλασσα τραγούδια στην Έπαυλη Τσιροπινά

Μία από τις καλύτερες μουσικές παραστάσεις που έχουν περάσει ποτέ από το νησί της Σύρου, φιλοξενήθηκε στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων «Σύρος - Πολιτισμός».

Το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων υποδέχτηκε στην πανέμορφη Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, τον συνθέτη και ερμηνευτή Γιώργη Χριστοδούλου, για μια βραδιά αφιερωμένη στη χρυσή εποχή του Αττίκ, που διατηρεί τη λάμψη και τη σημαντική θέση της στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Για δύο περίπου ώρες, ο Γιώργης Χριστοδούλου, πλαισιωμένος από τον Χάρη Σταυρακάκη στο πιάνο και το ακορντεόν, και τον Κωνσταντίνο Σηφάκη στο κοντραμπάσο, «ταξίδεψε» τους θεατές στην πόλη του Φωτός, όπου ο Αττίκ ξεκίνησε την καριέρα του το 1907, παίζοντας σε καμπαρέ και θέατρα αρχικά ως πιανίστας και στη συνέχεια ως συνθέτης. Επιπλέον, αστειεύτηκε και «χόρεψε» τανγκό με το κοινό, ενώ στο δεύτερο μέρος με τη ζεστή φωνή και τις αφηγήσεις του, ζωντάνεψε την ατμόσφαιρα των παλιών καμπαρέ του μεσοπολέμου.

Τα τραγούδια της -γεμάτης χιούμορ και συγκίνηση- μουσικής παράστασης που έκανε πρεμιέρα το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών συνοδεύονταν από ιστορίες για το πλαίσιο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά γράφτηκαν και εξελίχθηκαν σε μεγάλες επιτυχίες.

Περισσότερα από 300 τα ξενόγλωσσα τραγούδια του Αττίκ

Ο Γιώργης Χριστοδούλου, με την ευγένεια και την αμεσότητα του λόγου που τον διακρίνει, αναφέρθηκε στην καριέρα του Αττίκ στο Παρίσι, όπου βρέθηκε αρχικά μαζί με τον αδερφό του για να φοιτήσουν στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Σταδιακά, ο Αττίκ έγινε ένας από τους τέσσερις δημοφιλέστερους συνθέτες εκείνης της εποχής. Τα ελληνικά τραγούδια του είναι 105, ενώ τα γαλλικά τραγούδια μαζί με όλα τα ξενόγλωσσα που έγραψε, υπερβαίνουν τα 300.

Σ’ ένα ταξίδι του στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2013, ο Γιώργης Χριστοδούλου εντόπισε μια παρτιτούρα με το όνομα του Έλληνα συνθέτη μέσα σ’ ένα παλαιοπωλείο στην Μονμάρτη, την οποία και αγόρασε στην τιμή των 2 ευρώ. Στη συνέχεια ανέτρεξε στο βιβλίο της Δανάης Στρατηγοπούλου, όπου στο κεφάλαιο για το Παρίσι, σημειώνει πως «είναι κρίμα να έχουν χαθεί όλα αυτά τα τραγούδια». Ο Γιώργης αφιέρωσε δυόμισι χρόνια στην αναζήτηση αυτού του μουσικού «θησαυρού» και επί έναν χρόνο, έπαιζε μαζί με τον Χάρη Σταυρακάκη όλες τις παρτιτούρες για να διαλέξουν τι θα πετάξουν και τι θα εντάξουν στο βιβλίο – σιντί με τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι και άλλες ιστορίες».  

Μια καντάδα για τη γιαγιά του

Η παράσταση ολοκληρώθηκε γλυκά με μια προσωπική ιστορία του Γιώργη, η οποία αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για ένα τραγούδι, αφιερωμένο σ’ έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής του. Ο συνθέτης και ερμηνευτής μίλησε στο κοινό για τη σχέση του με τη γιαγιά του, χάρη στην οποία έμαθε και αγάπησε όλη αυτή τη «θάλασσα τραγουδιών» στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του. Η επιθυμία του να γίνει τραγουδιστής έφερε ρήξη στη σχέση αυτή. Όταν μετά από χρόνια, έφυγε στην Ισπανία, όπου έκανε δύο δίσκους, ενημερώθηκε πως η γιαγιά του αρρώστησε. Ο ίδιος πήρε το αεροπλάνο, γύρισε πίσω και έμεινε μαζί της για δύο μήνες. Ένα βράδυ έψαξε τα ντουλάπια του σαλονιού και βρήκε ένα κουτί παπουτσιών, στο οποίο η γιαγιά του φυλούσε τα σιντί του, αποκόμματα εισιτηρίων από συναυλίες και συνεντεύξεις του εγγόνου της. «Τότε κατάλαβα ότι οι άνθρωποι που μας αγαπάνε πραγματικά, όποιον δρόμο κι αν διαλέξουμε στη ζωή μας, στο βάθος της καρδιάς τους πάντα θα μας αποδέχονται και θα καμαρώνουν πολύ για εμάς κι ας μην το λένε» ανέφερε χαρακτηριστικά και με την «Καντάδα για τη γιαγιά του» αποχαιρέτισε το κοινό της Σύρου.

Τη συναυλία διοργάνωσε η εταιρεία παραγωγής Action Εστί του Χρήστου Πανοηλία.