«Εκτοξεύτηκε» το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, που εξελίσσεται σταδιακά σε ισχυρό πολιτιστικό και τουριστικό «χαρτί» της Σύρου

Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία

  • Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:18

Ακόμη περισσότερο ισχυροποιήθηκε, φέτος, ο ρόλος του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η τρίτη έκδοση της μεγάλης μουσικής διοργάνωσης κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη υψηλότερα, οδηγώντας συγχρόνως στην επίτευξη των προσδοκώμενων στόχων που είχαν τεθεί εξ’ αρχής από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στις προγραμματισμένες συναυλίες, η συμμετοχή μουσικών σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, αλλά και η συντονισμένη επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε με αναφορές και παρουσιάσεις σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνέβαλαν στην «εκτόξευση» του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που πραγματοποιήθηκε από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Με δικαιολογημένα χαμόγελα ικανοποίησης, οι διοργανωτές καλωσόρισαν το κοινό στη συναυλία του Αντώνη Αινίτη και της Ανθής Μίχου στην Έπαυλη Τσιροπινά, με την οποία γράφτηκε ο επίλογος του φετινού προγράμματος.

«Η συλλογική προσπάθεια αποδίδει καρπούς»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τους πολύτιμους συνεργάτες της στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου να καταστεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του «Σύρος – Πολιτισμός» και ταυτόχρονα, κίνητρο για πολλούς να επισκεφτούν το νησί μας κατά τις ημέρες διεξαγωγής του.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στους βασικότερους στόχους που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών -μόλις- χρόνων ζωής του Φεστιβάλ.

Στην κορυφή αυτών φιγουράρει η αποκατάσταση των σχέσεων του νησιού με την οικογένεια του Μάρκου Βαμβακάρη. Το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι, με την παρουσία και τη συμμετοχή του γιου του, Στέλιου στο μουσικό αφιέρωμα «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός».

Επιπλέον το Φεστιβάλ απέκτησε και διεθνή διάσταση, καθώς στο φετινό πρόγραμμα έλαβαν μέρος μουσικά σχήματα από την Ιταλία (Carmelo Siciliano, Simona Gatto και Sergio Pugnalin) και την Κύπρο (“Η καρδιά του Μάγκα”). Εκτός από την ποιότητα των εκδηλώσεων, ιδιαίτερη ανταπόκριση υπήρξε και στις προσπάθειες προβολής της διοργάνωσης.

«Ήρθαμε σε επαφή τόσο με διεθνή και εγχώρια μέσα και παρουσιάσαμε το πρόγραμμα σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο εξωτερικό (Αυστρία, Αυστραλία, Νέα Υόρκη)» σημείωσε η κ. Μενδρινού, υποστηρίζοντας πως τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη στοιχείων της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, ξεχωριστό κομμάτι της οποίας είναι και η λαϊκή μουσική. Πρόσθεσε μάλιστα πως, η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει για τον τόπο μας.

Αξιοποίηση της δυναμικής του προς όφελος του νησιού

Η ίδια δεν έκρυψε το άγχος της για τον επόμενο κύκλο του Φεστιβάλ, ο πήχης του οποίου συνεχώς ανεβαίνει. «Βλέποντας τη δυναμική και τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, σκέφτομαι πόσα οφέλη θα φέρει μελλοντικά στο νησί, όταν δουλευτεί όπως πρέπει». Οπότε θα πρέπει κάθε χρόνο να το αξιοποιούμε στο έπακρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος σημείωσε πως τα 51 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν 18.000 επιχειρήσεις στα 24 νησιά του νομού, υποστηρίζουν θερμά τον συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Για το λόγο αυτό, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι έδωσαν το έναυσμα για να γίνει πιο έντονη η προσπάθεια, καθιστώντας επίσης γνωστό πως με απόφαση του Δ.Σ. θα συσταθεί πολυμελής ομάδα από στελέχη επικοινωνίας, που θα πλαισιώνει τον διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου, Αντώνη Μαραγκό (καλλιτεχνικό επιμελητή του Φεστιβάλ) για να επιτευχθούν στο μέλλον περισσότεροι στόχοι, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Φινάλε με παλαίμαχους της νεότερης γενιάς

Η μεγάλη γιορτή του λαϊκού τραγουδιού, που όμοιά της δεν υπάρχει στο πολιτιστικό παρελθόν της Σύρου, έκλεισε με τον Αντώνη Αινίτη, μια μοναδική περίπτωση δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και ερμηνευτή που χαρακτηρίζεται για την αυθεντικότητα του ύφους του, και την Ανθή Μίχου, μια εξαιρετική ερμηνεύτρια του λαϊκού αλλά και παραδοσιακού τραγουδιού που έχει υπηρετήσει το ρεμπέτικο με ήθος, συνέπεια και ιδιαίτερη ευαισθησία, τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Μαραγκός «Ο Αντώνης Αινίτης συνδέεται έμμεσα με τη Σύρο καθώς είναι από τους πρωτεργάτες του θρυλικού μαγαζιού «Φραγκοσυριανή» το οποίο δεν υπάρχει πια. Εκτός από εξαίρετος δεξιοτέχνης, είναι και μια αυθεντική λαϊκή φωνή που αποδίδει πιστά και με υπέρμετρο σεβασμό στο ρεμπέτικο τραγούδι σεβόμενος τις αυθεντικές εκτελέσεις και τους δημιουργούς». Τους δύο καλλιτέχνες συνόδευσαν ο παλαιός ακορντεονίστας Αλέκος Βαρανάκης, ο οποίος έχει περάσει από διάφορα πάλκα της Αθήνας και του Πειραιά, ο κιθαρίστας Δημήτρης Κουκουλιτάκης, ο Βασίλης Ντόλιας (μπουζούκι) ο Ανδρέας Πρέκας (βιολί) από την Κύθνο.

Κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην πλατεία του Φοίνικα, καθώς και στο Θεατράκι και την Πιάτσα της Άνω Σύρου. Παράλληλα, διεξήχθη σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη και λειτούργησε  Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους Έλληνες οργανοποιούς, στην Αίθουσα Ρίτσου του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης. Έλαβαν μέρος οι: Νίκος Φρονιμόπουλος, Τάσος Κατσιφής, Γιάννης Καρβούνης, Κάρολος Τσακιριάν, Γιώργος Καρελλάς Νίκος Παΐσιος, Γιάννης Τσουλόγιαννης, Παναγιώτης Στάμκος, Ανδρέας Δέλλιος, Άδωνις Γουλιέλμος, Αθανασία Μπόλια.