"Ο Εβραίος" από το θεατρικό οργανισμό Altera Pars

Όταν χτυπάει η "πόρτα" της συνείδησης

Το βραβευμένο έργο του Τζιάννι Κλεμέντι “Ο Εβραίος” παρουσιάζει στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο “Απόλλων” στη Σύρο ο θεατρικός οργανισμός Altera Pars.

Η ανατρεπτική κωμωδία του Ιταλού συγγραφέα, σε ελεύθερη απόδοση και διασκευή του Πέτρου Νάκου μεταφέρει το κοινό στη Θεσσαλονίκη του 1955. Η χώρα παλεύει να σταθεί στα πόδια της και οι συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν έντονα τη σημερινή Ελλάδα... αδύναμη οικονομία, πολιτική αβεβαιότητα, φτώχεια και ανασφάλεια.

Σ' αυτό το ζοφερό και μίζερο περιβάλλον, ο Χαράλαμπος και η Ασημίνα Τσιγαρίδα αποτελούν μια λαμπερή-ενίοτε προκλητική-εξαίρεση, καθώς απολαμβάνουν επί 13 χρόνια μια άνετη και πολυτελή ζωή στο κέντρο της εβραϊκής συνοικίας της Θεσσαλονίκης.

Η τύχη τους χαμογέλασε όταν το πλούσιο αφεντικό του Χαράλαμπου, μέλος της ευημερούσας και ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τους μεταβιβάσει “εικονικά” το βιος του, φοβούμενος την απειλή της δήμευσής του. Απαραίτητος όρος στη συμφωνία ήταν να το λάβει πίσω με τη λήξη του πολέμου.

Η δύναμη του χρήματος διαβρώνει ψυχές

Ο πόλεμος τελείωσε, αλλά ο “Εβραίος” επέστρεψε ποτέ. Επί 13 χρόνια, ουδείς αναζήτησε την περιουσία δημιουργώντας στο ζεύγος την πεποίθηση ότι η αναπάντεχη κοινωνική και η οικονομική τους ανέλιξη είναι πλέον μια οριστική και αμετάκλητη πραγματικότητα.

Ώσπου ξαφνικά ένας απρόσκλητος επισκέπτης, τους χτυπάει την πόρτα… Κι αν είναι αυτό; Ο νόμιμος ιδιοκτήτης; Αν είναι ο “Εβραίος’’? Ο κίνδυνος να απολέσουν τα “κεκτημένα’’ μιας ζωής τους αναστατώνει… Η προοπτική να επιστρέψουν στο ταπεινό τους παρελθόν τους διχάζει και τους τρομοκρατεί. Να τού ανοίξουν;

Η δύναμη του χρήματος έχει για τα καλά διαβρώσει τις ψυχές τους, ο φόβος και η ανασφάλεια της επιστροφής στο ταπεινό και φτωχικό παρελθόν θολώνει επικίνδυνα το μυαλό τους. Η αίσθηση της πραγματικότητας διαστρεβλώνεται σαδιστικά, οδηγώντας το ζευγάρι, στην απόλυτη παράνοια.

Στην παράσταση παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Μίνα Χειμώνα, Χάρης Σώζος και Μπάμπης Κλαλιώτης. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Πέτρο Νάκο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια στη Δέσποινα Χειμώνα, ο σχεδιασμός φωτισμών στο Βασίλη Κλωτσοτήρα, η επιμέλεια μουσικής και η σύνθεση ήχων στον Ιάκωβο Δρόσο, ενώ βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος.

Ετικέτες: