25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο

Ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής δημιουργίας

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα συναντηθούν γα δέκα συνολικά ημέρες 28 ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από 17 νησιά του Αιγαίου, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Σύρου να παρακολουθήσουν δωρεάν σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Η 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 20 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 520 ατόμων από ολόκληρη την Περιφέρεια.

Κατά το παρελθόν, η Σύρος έχει φιλοξενήσει άλλες τρεις Συναντήσεις (την 4η Συνάντηση το 1991, την 11η Συνάντηση το 1998 και την επετειακή 20η Συνάντηση το 2007), που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια για την άψογη διοργάνωσή τους.

28 παραστάσεις και 10 παράλληλες εκδηλώσεις

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού σημειώνεται τόσο μεγάλη συμμετοχή, με τέσσερις μάλιστα ομάδες να είναι πρωτοεμφανιζόμενες.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις χώρους, που παραχώρησε ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το ιστορικό θέατρο “Απόλλων”, το κινηματοθέατρο “Παλλάς”, την Πινακοθήκη Κυκλάδων και την αίθουσα “Κ. Τουλούπης” του σχολικού συγκροτήματος Μάννα, η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα.

Οι παραστάσεις αυτές θα συνδυαστούν με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια θεατρικής παιδείας, συναυλίες, δρώμενα και πολλές εκπλήξεις. Η επίσημη έναρξη της Συνάντησης θα γίνει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Θέατρο “Απόλλων”, όπου οι συριανές ομάδες θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο, που συντονίζει ο Γιάννης Δεσύπρης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου. Το επόμενο πρωί, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων έχει σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την Ερμούπολη ως χώρο πολιτισμού, με πρώτη τη συναυλία με “Μουσική και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο” από την Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, αλλά και τη μουσικοθεατρική παράταση Κ.Π. Καβάφης “Απ' έξω και τραγουδιστά” από την Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

Εικαστική έκθεση και εκπαιδευτικές συζητήσεις

Επιπλέον, στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη & Ελένης Βάτη” η Συριανή ζωγράφος Μαρία Ξαγοράρη, η οποία φιλοτέχνησε το θέμα της αφίσας, θα παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Περί πορείας”.

Παράλληλα, με αφορμή τις δύο παραστάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” του Ο Νηλ από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και “Πλούτος” του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα Χίου, θα γίνουν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη θα έχει θέμα “Μεταλλάξεις της τραγωδίας στο νεώτερο και σύγχρονο θέατρο” από τη θεατρολόγο κ. Χαρά Μπακονικόλα και η δεύτερη “Αριστοφάνης, ο σύγχρονός μας” από τη θεατρολόγο Καίτη Διαμαντάκου.

Τα μέλη των θεατρικών ομάδων θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα τα πρωινά, αλλά και σε διάφορες δράσεις, όπως παρέλαση με κοστούμια στους δρόμους της πόλης, επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κυβέλη και προβολή της ταινίας “Αχ, τι θυμήθηκα τώρα... η Κυβέλη, ο Βικέλας και η Σύρος”. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης ο μονόλογος “Παπάγια Μάντολες” του Α. Κρύσιλα με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη και διάφορα άλλα, όπως επίσκεψη με ξενάγηση στη Δήλο, καθώς και η καθιερωμένη Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση χορών και γεύσεων.

Ευκαιρία αλληλογνωριμίας και δημιουργικού διαλόγου

Το Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσηs ξεκίνησε το 1988 τη διοργάνωση της “Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου”. Από το 2005 η Γ.Γ.Λ.Ε. σταμάτησε την οικονομική στήριξη του θεσμού, με αποτέλεσμα σήμερα να διοργανώνεται από τα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (ΟΕΘΑ) η οποία έχει αναλάβει και την οικονομική διαχείριση αυτής. Τοπικά, πέραν του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, που την φιλοξενεί, τη στηρίζουν ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου αλλά και οι θεατρικές ομάδες της Σύρου.

Η “Συνάντηση” που κατά γενική ομολογία έχει καθιερωθεί ως ένας καταξιωμένος θεσμός στο χώρο του Αιγαίου αποτελεί μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της ερασιτεχνικής δημιουργίας και της αυτοδύναμης πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειας. Έχει χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι διαγωνιστικό. Μέσα από αυτή, δίνεται η ευκαιρία αλληλογνωριμίαs και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ερασιτεχνών. Παράλληλα δε οι κάτοικοι των νησιών όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο έχουν δυνατότητα να δουν ποιοτικές παραστάσεις από τις οποίες ξεπηδούν κάθε φορά νέα θεατρικά σχήματα στο Αιγαίο, που ξεπερνούν ακόμη και επαγγελματίες.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η εναρκτήρια παράσταση της 25ης Συνάντησης είναι “Ο κουνενές” του Κώστα Πρετεντέρη, που θα παρουσιάσει αύριο στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στις 18:00 ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας Πάρου.

Στις 21:00, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών παρουσιάζει τη -γνωστή στο Συριανό κοινό- κωμωδία “Δουλειές με φούντες”, μια διασκεύη από το έργο του Αλέκου Σακελλάριου “Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης”.

Επίσημη έναρξη την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου “Ο Αρχίλοχος” παρουσιάζει στην Αίθουσα των Λυκείων τον “Ελαφοβασιλιά” των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου. Στις 18:00 στο Κινηματοθέατρο “Παλλάς” η Θεατρική Ομάδα “Θεατροποιείο” Τήνου παρουσιάζει την “Βασίλισσα της ομορφιάς” του Μάρτιν Μακ Ντόνα. Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, τη σκυτάλη παίρνει στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων” η παράσταση “Αλίμονο στους νέους” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά Σύρου.

Έργα της ελληνικής και παγκόσμιας σκηνής

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα σύνολο αξιόλογων έργων όπως “Της τύχηςτα μπερδέματα” του Νικόλαου Λάσκαρη από τη Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου, “Κύριε Κόλπερτ” του David Gisselman από τη Θεατρική Ομάδα “Τέχνη” Πάτμου και “Μητριά πατρίδα” από το Αναγνωστήριο Αγιάσου “η Ανάπτυξη” - Πειραματική Σκηνή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης Φ.Ο.Μ. “Ο Θεόφιλος” θα παρουσιάσει το έργο “Σκιά του έρωτα” βασισμένο στον “Βέρθερο” του Γκαίτε, η Θεατρική Σκηνή των Παραλόγων το “Μαμά Φρικιό” και το “Λεύτερο Ζευγάρι” των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε και το Θεατρικό Εργαστήρι ΔΟΠΑΒΣ Κω το “iLLuSionS” του Ivan Viripaev.

Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα έργα “Αν εσύ ήμουν εγώ” από τη Θεατρική Ομάδα DUENDE Ικαρίας, “Οι ηλίθιοι” του Νηλ Σάιμον από το Θεατρικό Εργαστήρι ΔΕΠΤΑ Μυτιλήνης και “Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου” του Βασίλη Μαυρογεωργίου από το Σύλλογο Γυναικών Χίου.

Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου θα παρουσιάσει το έργο του Γιώργου Σκούρτη “Κομμάτια και θρύψαλα”, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής” τον 'Κήπο με τα χελιδόνια” του Μπάμπη Τσικληρόπουλου και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδάμυλων την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου “Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός”.

Κλασικές κωμωδίες και μουσικές γεύσεις

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος “Ο Απόλλων” θα επαναλάβει το “Αρσενικό και παλιά δαντέλα” του Τζόζεφ Κέσσερλινγκ, ο Ε.Θ.Ο Καλλονής Λέσβου θα παρουσιάσει “Το έκτο πάτωμα” του Αλφρέντ Ζαρύ, η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης “Οι Άστεγοι” το “Αυγό” του Φελισιέν Μαρσώ και η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου τρία μονόπρακτα με το γενικό τίτλο “Ους ο Θεός συνέζευξεν”.

Επιπλέον, η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου θα παρουσιάσει την “Ορχήστρα” του Ζαν Ανούιγ, η Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου την “Αυλή των θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου το “Φωνάζει ο κλέφτης” του Δημητρίου Ψαθά και η Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου “Ο Ψηλορείτης” το έργο “Όταν ήμουν Δήμαρχος” του Μ. Μαστορογιαννάκη. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται με το έργο “Ο αρχοντοχωριάτης” του Μολιέρου.