«Παραμύθι με μιλημένο τέλος» από το ΕΠΑΛ Σύρου

Οικογενειακή υπόθεση… μέχρι δακρύων

Με λίγες δόσεις από το νοστιμότατο δείπνο της «Ιοκάστης» δια χειρός Άκη Δήμου και δανεική τη γλύκα των «Μπαμπάδων με ρούμι», παρασκευής Ρέππα-Παπαθανασίου, το «Παραμύθι με Μιλημένο Τέλος» των αδελφών Λάκη και Δημήτρη Καπέλλα άνοιξε νέους δρόμους στις παραστάσεις που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα από σχολικούς θιάσους.

Με οδηγό το χιούμορ, τη φαντασία και την εμπειρία των δύο δημιουργών από τη συμμετοχή τους σε επιτυχημένες δουλειές ερασιτεχνικών θιάσων του νησιού, το ΕΠΑΛ Σύρου παρουσίασε για δύο ημέρες μία απολαυστική και ξεκαρδιστική κωμωδία για την υποταγή του ανθρώπου στο «Θεό χρήμα», αψηφώντας βασικές αξίες, όπως η οικογένεια.

Προς αναζήτηση… αξιών

Μέσα από το πρωτότυπο έργο των δύο παλαιότερων μαθητών του Σχολείου, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την περιπέτεια δύο αδερφών που δε διστάζουν να πατήσουν «επί πτωμάτων» προκειμένου να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Και όχι οποιωνδήποτε πτωμάτων, αλλά «πτωμάτων», στα οποία κυλά το ίδιο αίμα με εκείνους.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας απρόσμενος θάνατος χτύπησε την πόρτα της οικογένειας, προκαλώντας αναστάτωση. Μια απλή υπόθεση κληρονομιάς εξελίχθηκε σε αγώνα δρόμου μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οι αξίες χάθηκαν, οι ισορροπίες ανατράπηκαν και τα δύο άπληστα αδέρφια πήραν το μάθημά τους. Σε μια κοινωνία που ξέρει να μιλά απταίστως τη γλώσσα της οικονομικής κρίσης αλλά που αγνοεί παντελώς την έννοια της φράσης “έλλειψη συνείδησης”, κοινό και συντελεστές πήραν ένα μικρό μάθημα από αυτή τη σχολική παράσταση με πλεονεκτήματα.

Γρήγοροι ρυθμοί, απροσδόκητες εναλλαγές, διαδραστικότητα και ξεκαρδιστικές ατάκες προσέφεραν ένα γεμάτο θέαμα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στα Λύκεια από τον Σχολικό Θίασο του ΕΠΑΛ Σύρου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

Συντελεστές παράστασης

Το έργο έγραψε ο Λάκης Καπέλλας (υποσχόμενο ταλέντο στην κωμωδία με στόφα, αλλά και ανάστημα Θανάση Τσαλταμπάση), ο οποίος το σκηνοθέτησε μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη Καπέλλα. Τα δύο αδέρφια στη ζωή και στην παράσταση συμπρωταγωνίστησαν μαζί με τους: Λέτα Χατζηγεωργίου, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, Νικόλ Γαδ, Θέμη Χαρίτο, Μαρία Ρούσσου, Σπύρος Κορφιάτη-Μηλιώτη, Δημήτρη Ευκαρπίδη, Νικόλα Ρουσσουνέλο και Κώστα Γκίζη.

Τον φωτισμό και την ηχοληψία επιμελήθηκε ο Χρήστος Ρούσσος και το χτένισμα-μακιγιάζ η Μαίρη Νομικού.

Ετικέτες: