Οι Μίμου Άπτου στον “Αστερισμό της Αμοργού”

Από τη Σύρο με αγάπη

  • Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2016 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 27 Ιουν. 2016 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με τέσσερα έργα από τη συλλογή μονόπρακτων του Αμερικανού συγγραφέα David Ives με τίτλο «All in the Timing»,  η Θεατρική Ομάδα “Μίμου Άπτου” συμμετείχε στον φετινό “Αστερισμό της Αμοργού”. 

Στο πλαίσιο της δεκαήμερης γιορτής στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, η ομάδα της Σύρου παρουσίασε τις κωμωδίες “Κανένα Πρόβλημα”, “Παγκόσμια Γλώσσα”, “Φιλαδέλφεια” και “Διάφορες παραλλαγές για τον θάνατο του Λέον Τρότσκι”, που φλερτάρουν με το παράλογο.

Τα έργα αυτά γράφτηκαν μεταξύ των ετών 1987 και 1993 και είναι βασισμένα στη γλώσσα και το παιχνίδι λέξεων, τις υπαρξιακές αναζητήσεις και την πολυπλοκότητα των σχέσεων. Ακολουθούν οι περιλήψεις των τεσσάρων μονόπρακτων.

Κανένα Πρόβλημα

Ο Μπιλ (Γιώργος Πυρουνάκης) και η Μπέτυ (Αναστασία Γεννάτου) συναντώνται για πρώτη φορά σ’ ένα καφέ όπου κατά τη διάρκεια της παράξενης γνωριμίας τους, ο διάλογος τους διακόπτεται διαρκώς από τον ήχο ενός κουδουνιού. Μετά από κάθε διακοπή η μεταξύ τους συζήτηση επαναλαμβάνεται, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες, ώστε στο τέλος δημιουργείται η κατάλληλη συνθήκη για να ερωτευτούν.

Παγκόσμια Γλώσσα

Σ΄ ένα φροντιστήριο εκμάθησης μιας ανύπαρκτης γλώσσας, η οποία ονομάζεται Ουναμούντα, μια αθώα κοπέλα (Xριστιάννα Kαρτσέλου) με προβλήματα στην ομιλία, ξεγελιέται από έναν δάσκαλο-λαμόγιο (Σπύρος Αθανασάκης) με μοναδικό σκοπό τα χρήματα. Η απάτη αποκαλύπτεται από τον ίδιο, καθώς ο έρωτας αποδεικνύεται πιο δυνατός από το συμφέρον.

Φιλαδέλφεια

Σ΄ ένα εστιατόριο κάποιος άνδρας, του οποίου η ημέρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, πληροφορείται από έναν φίλο πως ο λόγος για τον οποίο του συμβαίνει αυτό είναι ότι έχει εισχωρήσει σε μια άλλη διάσταση. Η διάσταση ονομάζεται Φιλαδέλφεια και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει σε αυτήν είναι να ζητάει πάντα το αντίθετο από αυτό που θέλει. Στο τέλος βρίσκει τον τρόπο να περάσει καλά σε αντίθεση με τον φίλο του τον οποίο έχει παρασύρει στην ίδια διάσταση μετατρέποντας τη χαλαρότητα του Λος Άντζελες σε …κόλαση! Στο μονόπρακτο έπαιξαν ο Σπύρος Αθανασάκης, ο Χρήστος Δεσινιώτης και η Σοφία Αρχοντίδου.

Διάφορες παραλλαγές για τον θάνατο του Λέον Τρότσκι

Ο Λεόν Tρότσκι (Νίκος Μονογιός) πεθαίνει σε 8 κωμικές παραλλαγές μ’ ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι. Υπαίτιος είναι ένας Ισπανός κομμουνιστής ονόματι Ραμόν Μερκαντέρ (Λέανδρος Γεωργούλης), ο οποίος παρίστανε τον κηπουρό καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν υπέροχο κήπο. Τον παρακολουθούμε στο γραφείο του να συνομιλεί με τη σύζυγο του (Σόνια Καραγιαννίδου), με τον δολοφόνο του και στο τέλος φιλοσοφεί μονολογώντας, σχετικά με την ανθρώπινη φύση, λίγο πριν πεθάνει οριστικά.

Η μετάφραση των έργων ανήκει στον Σπύρο Αθανασάκη και η σκηνοθεσία στη Μαρία Βίλογλου. Τρομπέτα έπαιξε ο Χρήστος Δεσινιώτης.

Σημειώνεται ότι η παράσταση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Σταυρό Κάτω Μεριάς. 

Παραστάσεις και δραστηριότητες των “Μίμου Άπτου”

Η θεατρική ομάδα Μίμου Άπτου είναι αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου. Από το 2002 έχει παρουσιάσει πολλές θεατρικές παραστάσεις, διοργάνωσε θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια με δασκάλους θεάτρου, χορού και μουσικής, ενώ μέλη της συμμετείχαν σε πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.