Κι αν χιονίζει και αν βρέχει το “Συριανό Καρναβάλι” αντέχει

Υπερίσχυσε το κέφι

Καρναβάλι Ερμούπολης
Καρναβάλι Άνω Σύρου
Ρεπορτάζ για το καρναβάλι της Ερμούπολης

Ούτε το κρύο, ούτε η βροχή κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στην κορύφωση του 5ου Συριανού Καρναβαλιού, το οποίο “απογειώθηκε” χάρη στον ενθουσιασμό και το αμείωτο κέφι των συμμετεχόντων, την επιμονή και την ανεβασμένη διάθεση του κοινού, αλλά και την άρτια διοργάνωση, που ομολογουμένως θα ζήλευαν πολλοί δήμοι της χώρας.

Ινδιάνοι, Αιγύπτιοι, Αρχαίοι Έλληνες, τσιγγάνες, χανούμισσες, αιμοσταγείς τραπεζίτες, χαρτορίχτρες, η Χιονάτη, ο Πινόκιο, ο Μαραντόνα, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν μερικές από τις εξέχουσες προσωπικότητες που παρέλασαν το περασμένο διήμερο σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, φέρνοντας κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στο νησί.

Δράκοι, δεινόσαυροι, τσούχτρες, στρουθοκάμηλοι και πλάσματα της νύχτας εκπαιδεύτηκαν, χόρεψαν, τσίμπησαν, μοίρασαν τα αυγά τους και σκόρπισαν τον τρόμο, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου, ενώ πολύχρωμα αερόστατα, κόκκινα υδροπλάνα και το “Όργιαντ Εξπρές” έκαναν τη βόλτα τους στην πλατεία Μιαούλη, κερδίζοντας μελλοντικούς επιβάτες.

Ο άστατος καιρός δεν πτόησε τους καρναβαλιστές

Το πάρτι ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου εκπρόσωποι των 18 ομάδων παρουσίασαν τις στολές τους και συστήθηκαν στο κοινό με τη βοήθεια των παρουσιαστών του καρναβαλιού, Γιώργου Ρούσσου και Μαριάννας Βακονδίου, οι οποίοι μεταμφιεσμένοι σε Καπελάς και Ντάμα Κούπα, μας μετέφεραν στην Χώρα των Θαυμάτων.

Τις ομάδες και τους φίλους του Συριανού Καρναβαλιού καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος ο οποίος, μεταξύ άλλων, εκτέλεσε και χρέη μουσική παραγωγού, αναλαμβάνοντας τη μουσική επένδυση των παρουσιάσεων.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 1ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού στη Σύρο, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την ομάδα των “Εποχών”. Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα “Sevindirdi Angels” και στη δεύτερη θέση βρέθηκαν με ισοβαθμία οι ομάδες “Λουκουμόσκονη” και “Οι μπουκίτσες μόνες ψάχνουν”. Σημειώνεται ότι η νικήτρια ομάδα συνόδευσε τον Γεώργιο Σουρή (Νίκο Καραμολέγκο) στη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών στην Ερμούπολη, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις 18 ομάδες του φετινού καρναβαλιού.

Καρναβαλικό “αντάμωμα” στην Άνω Σύρο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, η καρδιά της Άνω Σύρου χτύπησε όπως κάθε χρόνο στους ρυθμούς του Συριανού Καρναβαλιού, αποτελώντας τον πρώτο σταθμό μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών, οι οποίοι περιπλανήθηκαν στα σοκάκια του οικισμού και καταχειροκροτήθηκαν τόσο από το κοινό της Σύρου, όσο και από φίλους του νησιού.

Ανάμεσα σε αυτούς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Χορευτικό αντάμωμα”, βρέθηκαν στη Σύρο και παρακολούθησαν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σημειώνεται, ότι guest stars στην παρέλαση της Άνω Σύρου, ήταν και μέλη του Συλλόγου Κρητών Κορινθίας οι οποίοι παρέλασαν με δικές τους στολές, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι παρουσιαστές του Καρναβαλιού, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος κατάφεραν για μία ακόμη φορά να “νοστιμίσουν” ακόμη περισσότερο μία γνωστή, αλλά αγαπημένη συνταγή, αποδεικνύοντας ότι πέρα από καλή χημεία, τους συνδέει και η επιθυμία τους να χαρίζουν χαμόγελα και αγάπη στον κόσμο.

Μετά τη λήξη της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου των Ζεϊμπεκιών στην πλατεία του Μάρκου Βαμβακάρη με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Μεταξύ των καρναβαλιστών, αναγνωρίσαμε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μάριο Βουτσίνο ως Αιγύπτιο, τον Νικόλα Καΐλη ως Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ την παράσταση έκλεψε επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος ως άσσος.

Η μεγάλη παρέλαση στην Ερμούπολη

Η απότομη αλλαγή του καιρού δεν ήταν ικανή να στερήσει το χαμόγελο από τα χείλη των καρναβαλιστών, οι οποίοι την επόμενη ημέρα φόρεσαν και πάλι τις στολές τους για να συνεχίσουν τη γιορτή στο κέντρο της Ερμούπολης. Περισσότερα από 1.400 άτομα μαζί με τα άρματά τους έλαβαν μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, η οποία ξεκίνησε από το ύψος του ΙΚΑ Σύρου και ολοκληρώθηκε στην πλατεία Μιαούλη, με την ανάδειξη των ομάδων που ξεχώρισαν και κέρδισαν μία θέση στην καρδιά της κριτικής επιτροπής.

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξεδίπλωσαν την φαντασία τους, η οποία ταξίδεψε το κοινό από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τον βυθό και τον ουρανό, αφηγήθηκε το χρονικό της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού και αναπαράστησε το μουσικό βίντεο του τραγουδιού “Λουκουμάκι Συριανό” μαζί με όλους τους πρωταγωνιστές του.

Σημειώνεται ότι συνολικά απονεμήθηκαν έξι βραβεία, τρία για τις παιδικές ομάδες και τρία για τις ομάδες ενηλίκων. Ο μεγάλος νικητής του Καρναβαλιού ήταν το Syros by Night, μία από τις πιο πολυάριθμες ομάδες της διοργάνωσης, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις τόσο με την πρωτότυπη παρουσίαση, όσο και με τις “χορευτικές” εκπλήξεις που επιφύλαξε στο κοινό.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των παιδικών ομάδων, τα βραβεία δόθηκαν ως εξής:

1ο Βραβείο: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδιωτικού Σχολείου Άγιος Γεώργιος - “100 χρόνια εκπαιδεύοντας δρακάκια”

2ο Βραβείο: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης - “Ιν-διανοούμενοι”

3ο Βραβείο: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου - “Πετάμε ψηλά”

Στην κατηγορία των ομάδων ενηλίκων, τα βραβεία δόθηκαν ως εξής:

Καλύτερη ομάδα του 5ου Συριανού Καρναβαλιού: Syros by night - “Σύνδεση με Κάιρο”

Καλύτερη παρουσίαση και στολή: Λουκουμάκι Συριανό - “Λουκουμάκι Συριανό”

Η πιο κεφάτη ομάδα: Εποχές - “Θα 'ρθω με υδροπλάνο στη ψάθα σου απάνω”

Σημειώνεται ότι στη νικήτρια ομάδα απονεμήθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς.

Η ‘‘Κοινή Γνώμη" ευχαριστεί την Αιγαίο τηλεόραση για τη live μετάδοση του καρναβαλιού αλλά και για τα βίντεο που διέθεσαν στην ιστοσελίδα μας

Περισσότερες φωτογραφίες για το Καρναβάλι της Ερμούπολης πατήστε εδώ και για το καρναβάλι της Άνω Σύρου εδώ