Διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ ανταλλάσσουν την άδειά τους με καλοκαιρινές “διακοπές”

Εκτός έδρας... καλοκαιρινές αποδοχές

Μεγάλες ελλείψεις στα κυκλαδονήσια

Με το ρητό «Πενία τέχνας κατεργάζεται» φαίνεται να διοικούνται πλέον οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς η ελλιπής στελέχωση, αλλά και η οικονομική στενότητα δεν επιτρέπουν ικανοποιητική λειτουργία των δομών, με αποτέλεσμα να εφευρίσκονται τρόποι κάλυψης των δημιουργούμενων κενών.

Λύσεις ευκαιριακές, που δεν επιλύουν ριζικά το πρόβλημα, αλλά προκύπτουν από ανάγκη εποχιακής αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων.

Μέσω της εθελοντικής μετακίνησης των “αδειούχων” εργαζομένων του ΕΚΑΒ προς τα νησιά, επιχειρεί η διοίκησή του φορέα, να καλύψει τα κενά σε θέσεις διασωστών και πληρωμάτων ασθενοφόρων την καλοκαιρινή περίοδο, κατά την οποία αυξάνεται ο πληθυσμός στις νησιωτικές περιοχές.

Ανάλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος απέστειλε το ΕΚΑΒ προς τους ενδιαφερομένους και τη φετινή χρονιά προκειμένου να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις σημαντικές ανάγκες σε ζητήματα περίθαλψης στα νησιά, ανάμεσα στα οποία, πρωταγωνιστούν και πολλά από το νομό των Κυκλάδων.

Με εθελοντές του ΕΚΑΒ... τα νησιά

Συγκεκριμένα, αποδέκτες στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ήταν το σύνολο των διασωστών και των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα, οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν αν έχουν την πρόθεση να ανταλλάξουν επί της ουσίας την καλοκαιρινή άδειά τους με... διακοπές και αυξημένες αποδοχές.

Πρόκειται για μία απόφαση στην οποία προχωρά το ΕΚΑΒ για πέμπτη συνεχή χρονιά, αφού τα κενά κυρίως στους νησιωτικούς νομούς, όπως στις Κυκλάδες καταγράφονται τεράστια και δη τους καλοκαιρινούς μήνες όπου δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε ένα από τα νησιά, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες ελλείψεις να μεγεθύνονται αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση της επισκεψιμότητας και των πολιτών σε ένα νησί.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως έχει υπάρξει πλήθος δημοσιευμάτων της “Κοινής Γνώμης”, τουλάχιστον για νησιά του νομού, σχετικά με την ύπαρξη πολλών περιπτώσεων, όπου το ρόλο των οδηγών, ή των διασωστών και των πληρωμάτων, καλούνται να φέρουν εις πέρας δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ακόμη και ιατροί που σε έκτακτα περιστατικά συνοδεύουν τους ασθενείς αφήνοντας κενό στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Σημειώνεται ακόμη πως, με εξαίρεση την περιοχή της Αττικής, σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια, το ΕΚΑΒ διαθέτει 2.000 διασώστες και περίπου 800 εργαζομένους ως πληρώματα ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας.

Η Δύναμη στις Κυκλάδες

Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά των Κυκλάδων γίνεται εμφανής από τους αριθμούς διασωστών που υπηρετούν σε κάθε νησί.

Στην Άνδρο υπηρετούν 7 διασώστες, στη Μύκονο 6, με 3 διασώστες επανδρώνεται το ΕΚΑΒ της Ίου και της Νάξου, ενώ από 5 διαθέτουν η Σύρος, η Τήνος και η Σαντορίνη.
Παρά την εμφανή έλλειψη προσωπικού, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αδικαιολόγητες απόσπασεις με απόφαση των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Αφορά σε υπαλλήλους που υπηρετούσαν στο ΕΚΑΒ Σύρου που κλήθηκε να υπηρετήσει στο νοσοκομείο Τρικάλων και υπάλληλο του ΕΚΑΒ Τήνου που αποφασίστηκε η απόσπαση του στο Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Γλιτώνουν τη διαμονή

Για ακόμη μία φορά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται εννέα νησιά των Κυκλάδων καθώς επίσης και άλλες τέσσερις περιοχές. Ειδικότερα, στην πρόσκληση αναφέρονται η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Σύρος, η Πάρος, η Νάξος, η Ιος, η Θήρα, η Χίος, η Ρόδος, η Ικαρία, η Κέρκυρα, η Λήμνος, η Σάμος και η Χαλκιδική. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στο περιεχόμενο της πρόσκλησης επισημαίνει πως η άδεια που θα “ανταλλάξουν” με την εκτός έδρας εργασίας τους όσοι ανταποκριθούν, δεν πρόκειται να χαθεί αλλά θα μετατεθεί για το διάστημα από 5 Σεπτεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου του 2013. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι διασώστες του ΕΚΑΒ θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις... χειμερινές διακοπές τους. Μάλιστα, από το σύνολο εκείνων που ήδη πρέπει να έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν, προτεραιότητα όπως εξηγείται, θα δοθεί σε όλους όσοι διαθέτουν κατάλυμα και δευτερευόντως, σε όσους θα χρειαστεί να καλυφθεί η διαμονή τους στο νησί. Ταυτόχρονα, “ενδεχομένως”, να υπάρξει μέριμνα και για την ημιδιατροφή των συμμετεχόντων.

Οι ελλείψεις... στη Βουλή

Το “φορτίο” της ασφαλούς κάλυψης των παρουσιαζόμενων περιστατικών στις Κυκλάδες όσον αφορά στα κενά του ΕΚΑΒ, έχει αποτελέσει περιεχόμενο επίκαιρων ερωτήσεων και από βουλευτές του νομού. Αναλυτικότερα για τα ζητήματα που ταλανίζουν το νησιώτικο χώρο στο πεδίο της Υγείας έχει προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος ανάμεσα στις παρατηρήσεις του πριν από έναν μήνα είχε στηλιτεύσει την αδιαφορία της κυβέρνησης που αφήνει στο έλεός τους τα Κέντρα Υγείας και δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το ήδη “πενιχρό” προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Επίσης, για την “προβληματική λειτουργία του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε πως, “Η έναρξη της θερινής περιόδου με αυξημένη την τουριστική κίνηση στα νησιά, βρίσκει τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων σοβαρά υποστελεχωμένες”, είχε αιτηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα για την επαρκή στελέχωση των εν λόγω υπηρεσιών αλλά και για το αν πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο την έγκριση και την κάλυψη των μετακινήσεων και της παραμονής των διασωστών στα νησιά.