Μαζική πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων της Μήλου για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Υγείας στο νησί

Μέτωπο στα πολλαπλά χτυπήματα

Μαζική υπήρξε η πορεία διαμαρτυρίας στη Μήλο το Σάββατο το απόγευμα, μετά το κάλεσμα των συνταξιούχων του νησιού προς την τοπική κοινωνία ώστε να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση για τις εξελίξεις σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο νησί.

Η πορεία ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας Μήλου και ολοκληρώθηκε στο Εργατικό Κέντρο, αφού πρωτίστως, οι αντιδρώντες πραγματοποίησαν στάση μπροστά από το ΙΚΑ του νησιού, όπου και υπήρξε αναλυτική ενημέρωση και ομιλίες ενάντια στην “πολιτική εξαθλίωσης” που έχει “φορέσει” πολλά βαρίδια στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Αξίζει να τονισθεί, ότι εκδόθηκε ένα ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί προς τον υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, καθώς και προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, οι συνυπογράφοντες του οποίου, ζητούν από τους αρμόδιους “να επανεξετάσουν συνολικά την εφαρμοζόμενη πολιτική στον τομέα της Υγείας και δη στο νησιώτικο χώρο”.

Πολυεπίπεδο κόστος και ανασφάλεια

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που συνέταξε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μήλου και συνυπέγραψαν οι τοπικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία και οι επιχειρηματικοί φορείς, αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι που οδήγησαν τους πολίτες να βγουν στο δρόμο. “Διαμαρτυρόμαστε για την απόφασή σας να καταργήσετε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Μήλο” αναφέρουν χαρακτηριστικά, λέγοντας ταυτόχρονα ότι, η διαμαρτυρία τους αφορά και στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας αλλά και των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. “Τα ήδη αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσον αφορά την υγεία μας, θα ενταθούν με την κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και όσοι έχουν την χρηματική δυνατότητα θα αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, οι δε άλλοι θα αναγκαστούν να παραμελήσουν την υγεία τους” τονίζουν επιπρόσθετα, ζητώντας από τους αποδέκτες του ψηφίσματος, “να λάβουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, τη μεγάλη δαπάνη σε χρήμα και τον χρόνο που απαιτείται για την αναζήτηση υπηρεσιών υγείας στην Αθήνα, πολύ περισσότερο που η Μήλος είναι το πιο απομακρυσμένο νησί των Κυκλάδων”.

Επιπτώσεις και στον τουρισμό

Μάλιστα, στο περιεχόμενο της ίδιας διαμαρτυρίας, γίνεται αναφορά και ως προς την “ανασφάλεια” που αισθάνονται όσοι χρήζουν διακομιδής, “μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατά του χειμερινούς μήνες” και με δεδομένη τη “σοβαρή επιδείνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που επιδεινώνουν έτι περαιτέρω τις συνθήκες απομόνωσης”. “Η πολιτική αυτή, της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκτός των άλλων, θα θίξει και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Μήλου, διότι στα πλαίσια του σύγχρονου τουρισμού αποδίδεται από τους περιηγητές αυξημένη σημασία στην ύπαρξη αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας προκειμένου να επιλέξουν τον τόπο των διακοπών τους”. Μετά τα προαναφερθέντα, οι συνυπογράφοντες, όπως επισημαίνουν ζητούν όχι μόνο να μην υποβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Μήλου και να μην καταργηθεί το ΙΚΑ, αλλά “να επανεξετασθούν συνολικά οι επιπτώσεις της πολιτικής στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της Μήλου και να αναλογιστούν οι υπεύθυνοι της κεντρικής εξουσίας, τις σοβαρές ευθύνες που αναλαμβάνουν έναντι ενός σχετικά απομονωμένου πληθυσμού για τον οποίο οι συνθήκες περίθαλψης και ίασης είναι κατά πολύ πιο ευαίσθητες σε σύγκριση με τις μη νησιωτικές περιοχές της χώρας”.

“Απαράδεκτες αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον”

Την κινητοποίηση των Μηλίων χαιρέτησε με επιστολή του και ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως η παράταξή του, “προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις για τα προβλήματα στη Μήλο”, λέγοντας παράλληλα, πως, “για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανα παρέμβαση στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου με αναφορά σε συνέχεια του έγγραφου του δημοτικού συμβουλίου Μήλου”.

Ο κ. Συρμαλένιος, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” ενέργεια την απόφαση να κλείσει το ΙΚΑ Μήλου, “που λειτουργεί στο νησί από το 1953 και αποτέλεσε το αποκούμπι για χιλιάδες συμπολίτες μας”. Ασκώντας μάλιστα, δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, ο ίδιος προσθέτει ότι, “Η ανάλγητη κυβέρνηση με την πολιτική της έφερε τη νησιωτική Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πίσω. Κλείνει υπηρεσίες και δομές που είχαν αποκεντρωθεί με αγώνες από την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, ΕΛΤΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Γραφεία του ΕΟΤ κ.α.). Διαλύει τη δημόσια υγεία και την παιδεία και ο υπουργός υγείας μας εμφανίζει ως μόνιμη λύση τους αγροτικούς ιατρούς, τη στιγμή που τα νησιά μας έχουν ανάγκη από ειδικευμένους για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας”. Εν κατακλείδι, “μόνη απάντηση” στις συγκεκριμένες αποφάσεις “είναι να κινητοποιηθούμε όλοι μας ενάντια σ’ αυτή την κυβέρνηση που διαλύει τα πάντα και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας”, υποστηρίζει ο κ. Συρμαλένιος.

Συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση

Στο ίδιος μήκος κύματος και η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”, μέσω των εκπροσώπων της στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα, μέσω του Παύλου Χρυσαφίδη και του Νεκτάριου Σαντορινιού, επισημαίνει πως, “χαιρετίζουν, επιδοκιμάζουν και στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων της Μήλου ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ”, εξηγώντας παράλληλα πως ως παράταξη “είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλείσιμό του, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόϊκα για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Παροχών Υγείας”.

Για όλα τα ανωτέρω, σημειώνουν ότι, “κάθε πολίτης της Μήλου, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου οφείλει να αντισταθεί στην αποδόμηση του συστήματος Υγείας που φανερά και αποδεδειγμένα πλέον επιχειρεί η κυβέρνηση”. Τέλος, τα μέλη της παράταξης, δηλώνουν ότι, “θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί σας για δωρεάν ασφάλιση και παροχές υγείας”.

Ετικέτες: