“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Η πίεση του συστήματος υγείας λόγω υποστελέχωσης οδηγεί και σε παραιτήσεις!

  • Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:23

Σοβαρές αντιδράσεις, που οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης από το σύνολο – και των πέντε γιατρών – της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος να στείλει «εντέλλεσθαι» στους εντατικολόγους, προκειμένου να κάνουν εφημερίες για την διακομιδή ασθενών, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή και χθες, Τρίτη, οι πέντε εντατικολόγοι παρέδωσαν στον διοικητή Λευτέρη Μαρκάκη την παραίτηση τους, αντιδρώντας, όπως τονίζουν, στην συνεχή προσπάθεια ανάληψης αρμοδιοτήτων πέραν των δικών τους.

«Αποκορύφωμα» ήταν ένα “εντέλλεσθαι” για τις διακομιδές ασθενές όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν οι πέντε ιατροί στην επιστολή παραίτησης, ενώ την ίδια στιγμή τονίζουν ότι καθημερινά η πίεση του συστήματος είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στην επιστολή τους οι γιατροί υποστηρίζουν ότι εξωθούνται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους γιατί η διοίκηση «μας αναγκάζει κλιμακούμενα εδώ και μεγάλο διάστημα να αναλάβουμε καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων μας και της επιστήμης μας, καθιστώντας την ήδη πιεσμένη δουλειά μας, που είναι εντός της μονάδας, δευτερεύουσα και επισφαλή τόσο για τους νοσηλευόμενους της ΜΕΘ όσο και για τους γιατρούς της».

Οι γιατροί, Χαράλαμπος Μαρκάκης (συντονιστής διευθυντής), Ηλίας Σαμιώτης (διευθυντής), Δέσποινα Καμπουράκη (διευθύντρια), Αναστασία Πεντάρη (επιμελήτρια Α΄) και Αικατερίνη Κυρίτση (επιμελήτρια Β΄), συμπληρώνουν πως έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με πολλαπλά υπομνήματα εδώ και πολύ καιρό, αλλά η διοίκηση όχι μόνο μας αγνοεί παντελώς, αλλά επιπλέον μας επιφορτώνει καθημερινά με επιπλέον καθήκοντα, με αποκορύφωμα το “εντέλλεσθε” για τις διακομιδές των ασθενών οποιουδήποτε τμήματος του νοσοκομείου και του ΤΕΠ».

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο διευθυντής της μονάδας Χαράλαμπος Μαρκάκης τόνισε πως το ζητούμενο για τους πέντε γιατρούς της ΜΕΘ είναι να περιοριστούν στις αρμοδιότητές τους και να μην επιφορτίζονται με επιπλέον εργασία, που ουσιαστικά τους αποσπούν από τη δουλειά τους εντός της ΜΕΘ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σταδιακά – ενώ δεν προβλεπόταν η δημιουργία κρεβατιών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου – πλέον χρησιμοποιούνται τρία κρεβάτια για τον ιό covid και τα υπόλοιπα τέσσερα για τα άλλα περιστατικά. Εντός του καλοκαιριού η κατάσταση πιέστηκε τόσο πολύ που υπήρξαν μέρες που παρέμειναν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αφού δεν υπήρχε κρεβάτι εντατικής άδειο σε ολόκληρη την Κρήτη!

«Να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε τη μονάδα εμείς οι πέντε γιατροί όπως πρέπει. Δεν είναι δυνατόν να μας περιλαμβάνουν στη λίστα των εφημερευόντων για τις διακομιδές. Αυτή η παραίτηση δεν είναι ούτε συμβολική ούτε εκβιαστική. Εάν δεν μας βγάλουν από τις διακομιδές, τότε είμαστε αποφασισμένοι να παραιτηθούμε. Ας μας απαντήσει η διοίκηση σε ποιο άλλο νοσοκομείο της Κρήτης οι εντατικολόγοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα για τις διακομιδές», ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε στην Κ.Ε. πως η ένωση σαφώς και συμπαραστέκεται στους συναδέλφους, υποστηρίζοντας όμως πως οι παραιτήσεις δεν είναι η λύση, ειδικά όταν μιλάμε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε μία περίοδο που το σύστημα πιέζεται ασφυκτικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διακομιδές μπορούν να γίνουν μόνο από συγκεκριμένους εξειδικευμένους γιατρούς, που είναι είτε αναισθησιολόγοι, είτε οι γιατροί επειγόντων είτε εντατικολόγοι.

Με δεδομένη την σοβαρή υποστελέχωση των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αλλά και των υπόλοιπων τμημάτων, η κατάσταση συμπιέζεται σε τέτοιο βαθμό που οδήγησε την διοίκηση στην εν λόγω απόφαση, ώστε να έχουν χωριστεί στα τρία οι εφημερίες για τις διακομιδές: 10 μέρες το μήνα για τους αναισθησιολόγους, 10 μέρες για τους γιατρούς των επειγόντων και 10 για τους εντατικολόγους.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης την ευθύνη των διακομιδών θα έπρεπε να την έχει αποκλειστικά το ΕΚΑΒ με τους απαραίτητους γιατρούς, πράγμα που ίσχυε, όπως είπε, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, «τότε που η χώρα ήθελε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόσωπο». Στην πορεία των χρόνων, το προσωπικό μειώθηκε και πλέον το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη.

«Η λύση είναι η ενίσχυση του συστήματος με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και η ενίσχυση του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Για την ώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου, αν και σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του διοικητή του ιδρύματος Λευτέρη Μαρκάκη με τους γιατρούς της ΜΕΘ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ