“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Δραματική αποτύπωση αναλογίας παραγωγικότητας- στελέχωσης σε νευραλγικές κλινικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Αναγκαία παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο για την κάλυψη των κενών θέσεων
  • Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:24

Η γνωστή “συρρίκνωση” που ταλανίζει επί σειρά ετών το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, έρχεται να αποτυπωθεί και σε αριθμούς δείχνοντας την δραματική αναλογία μεταξύ του προσωπικού και της αντίστοιχης παραγωγικότητας και αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς για τη στελέχωση μικρών περιφερειακών Νοσοκομείων όπως αυτό του Ρεθύμνου.

Τα παραπάνω στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ανέδειξαν οι Διευθυντές της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, ο Διευθυντής της ΜΕΘ Χαράλαμπος Μαρκάκης και η Διευθύντρια του ΤΕΠ Μαρίνα Κουρτζέλη, όπου αποτυπώνεται το σκέλος της παραγωγικότητας των τμημάτων αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί ανά τμήμα, συγκριτικά με Νοσοκομεία του Ηρακλείου όπου υπάρχει διπλάσιος αριθμός προσωπικού με μικρότερο αριθμό νοσηλειών ανά τμήματα.

Η εν λόγω αποτύπωση όπως εξήγησε η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου, μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM δεν αποσκοπεί στην απλή σύγκριση με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά στην αποτύπωση και σε αριθμούς μέσα από τα επίσημα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, της αγωνίας που εκφράζεται επί σειρά ετών για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Παραγωγικότητα και στελέχωση”: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ενδεικτικό, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσιάζουν οι διευθυντές των τμημάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε κείμενό τους με τίτλο “Παραγωγικότητα και στελέχωση” είναι πως η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου φαίνεται πως είναι η πιο παραγωγική από όλες τις κλινικές της Κρήτης, έχοντας νοσηλεύσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασαν, 1214 περιστατικά μέσα σε εννέα περίπου μήνες, με την αντίστοιχη κλινική του ΠΑΓΝΗ να έχει νοσηλεύσει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 952.

Εξηγούν μάλιστα γιατί συμβαίνει αυτό, τονίζοντας : “Διότι είναι η μοναδική κλινική του νομού ενώ στο Ηράκλειο υπάρχουν 3. Μια στο ΠΑΓΝΗ και δύο στο Βενιζέλειο). Διότι τα «ειδικά» περιστατικά δεν διοχετεύονται σε άλλες κλινικές πχ. νευρολογική γαστρεντερολογική ογκολογική, όπως γίνεται σε μεγάλα νοσοκομεία και διότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές στο Ρέθυμνο. Επιπλέον, η εφημερία του Ρεθύμνου είναι γενική κάθε φορά ενώ οι κλινικές των άλλων νοσοκομείων μοιράζονται τις γενικές εφημερίες”

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν : “Οι παθολόγοι που υπηρετούν στην παθολογική κλινική του Ρεθύμνου είναι 4 ενώ στο ΠΑΓΝΗ 12 και στο Βενιζέλειο 11”.

Ένας ή...κανένας στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όπως αναφέρουν οι διευθυντές σε κείμενό τους, το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου: “ έχει δεχθεί από την αρχή του χρόνου 34.506 περιστατικά ενώ τα αντίστοιχα τμήματα του ΠΑΓΝΗ 48.284 και του Βενιζελείου 48.885. Η αναλογία γιατρών για το ΤΕΠ είναι 3 στο Ρέθυμνο,14 στο ΠΑΓΝΗ και 9 στο Βενιζέλειο. Δηλαδή στην εφημερία του Ρεθύμνου εφημερεύει στην καλύτερη περίπτωση ένας ειδικός γιατρός ενώ αρκετές μέρες το μήνα το ΤΕΠ είναι ακάλυπτο. Στο ΠΑΓΝΗ εφημερεύουν την ίδια μέρα 7 ειδικοί γιατροί και στο Βενιζέλειο 8. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη προκήρυξη δεν προκηρύχτηκε καμία θέση για γιατρό στο ΤΕΠ του Ρεθύμνου” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΜΕΘ: “Με μηδέν κλίνες Covid νοσήλευσε 11 περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό”

Σε ό,τι αφορά την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως αποτυπώνουν οι διευθυντές στο σχετικό κείμενο :“με μηδέν covid κλίνες έχει νοσηλεύσει συνολικά 72 περιστατικά 11 από τα οποία covid. Ενώ οι ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο 119 και 106 περιστατικά σύνολο. Για αυτά τα περιστατικά -που δεν είναι καν διπλάσια - το ΠΑΓΝΗ διαθέτει 21 εντατικολόγους ενώ το Βενιζέλειο 13. Το Ρέθυμνο διαθέτει 5. Σε κάθε εφημερία στη ΜΕΘ Ρεθύμνου εφημερεύει 1 γιατρός ολομόναχος για covid και non covid περιστατικά ενώ στο ΠΑΓΝΗ εφημερεύουν 5”.

583 περιστατικά στην κλινική COVID του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Τέλος, σε ότι αφορά τα στοιχεία για την κλινική Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,όπως τονίζουν στο κείμενό του οι διευθυντές: “η covid κλινική στο Ρέθυμνο έχει νοσηλεύσει 583 περιστατικά. Το ΠΑΓΝΗ (με 3 covid κλινικές με ξεχωριστούς εφημερεύοντες η κάθε μια) είχε συνολικό αριθμό νοσηλευόμενων 659 και το Βενιζέλειο 531”.

Τέλος, καταλήγουν αναφέροντας: “Η στελέχωση των νοσοκομείων του Ηρακλείου δείχνει πως πρέπει να είναι τα πράγματα. Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους. Τα παρέχει η επίσημη πολιτεία. Δεν τα λέμε εμείς. Η 7η ΥΠΕ μας λέει ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πάρα πολύ δουλειά και είναι σοβαρά υποστελεχωμένο”.

Μιλώντας για τα παραπάνω στοιχεία η κα Ιωαννίδου τόνισε πως η στελέχωση ευρύτερα των περιφερειακών Νοσοκομείων θα πρέπει να μπει στο “μικροσκόπιο” σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με στόχο να υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά τα κίνητρα για την προσέλκυση προσωπικού, κάτι που συνεπάγεται πρωτοβουλίες και σε θεσμικό επίπεδο. Η ίδια τόνισε πως οι ελπίδες για την κάλυψη των προκηρύξεων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου,είναι λιγοστές, αφού οι συνθήκες αλλά και η απουσία στοχευμένων μέτρων σήμερα αποτελούν τροχοπέδη για την προσέλκυση προσωπικού.

Η ίδια αναφερόμενη στα παραπάνω στοιχεία τόνισε: “Είναι στοιχεία σε πραγματικό χρόνο που βρίσκονται στη σελίδα της Υγειονομικής Περιφέρειας. Βλέποντας τα στοιχεία αυτά υπάρχει το σκέλος της παραγωγικότητας με τα περιστατικά δηλαδή που έχουν νοσηλευτεί στα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο. Εκεί βλέπουμε ότι όσο παράξενο κι αν φαίνεται η παθολογική κλινική στο Ρέθυμνο έχει την μεγαλύτερη παραγωγικότητα από όλες τις κλινικές της Κρήτης. Η διαφορά στο Ρέθυμνο είναι πως όλα καταλήγουν σε εμάς, δεν μοιράζονται σε άλλες κλινικές”

Αντίστοιχος όγκος εργασίας με άλλα νοσοκομεία, με λιγότερους από τους μισούς γιατρούς”

Παράλληλα, διευκρίνισε: “Το σημαντικό για εμάς δεν είναι να πούμε ότι έχουμε δουλειά. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε. Αλλά να δούμε πως για την αντίστοιχη δουλειά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηράκλειο -το οποίο σαφώς έχει και άλλο έργο, ερευνητικό οπότε χρειάζεται περισσότερο προσωπικό- οι αντίστοιχοι γιατροί είναι 12. Εμείς έχουμε μόλις τέσσερις. Πέρυσι μάλιστα είχαμε μείνει και με δύο. Οι διαφορές είναι εξωφρενικές. Και δεν λέμε γιατί εκεί είναι περισσότεροι και εδώ όχι, διότι έτσι πρέπει να είναι, για να κάνεις σωστή εφημερία και σωστά τη δουλειά σου. Το θέμα είναι ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στην δουλειά που έχουμε και το προσωπικό. Και οι τέσσερις διευθυντές που συντάξαμε το κείμενο με τα στοιχεία αυτά, τα στείλαμε στην διοίκησή μας λέγοντας ότι πρέπει να συνταχθούν και εκείνοι μαζί μας”.

Λύση, όπως επανέλαβε η κα Ιωαννίδου: “Δεν θα πρέπει να είναι οι μετακινήσεις που να δημιουργήσουν τρύπα κάπου αλλού. Το ότι λειτουργεί καλά το Νοσοκομείο στο Ηράκλειο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το χαλάσουμε για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Θέλουμε όμως να έρθουν και εδώ γιατροί, να είναι αυτοί που πρέπει να είναι, όπως και στο Ηράκλειο”.

Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις θέσεων που δεν βρίσκουν την αναμενόμενη ανταπόκριση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπως και σε άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία, η κα Ιωαννίδου επεσήμανε: “ Όταν οι συνθήκες είναι κακές είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσεις κόσμο. Η δουλειά αυτή που πρέπει να βγαίνει από τουλάχιστον τρεις γιατρούς και βγαίνει από έναν ή κανέναν. Δεν είναι μόνο οι εφημερίες αλλά και η πρωινή λειτουργία και όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι πρόβλημα. Δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθει κάποιος και συν τοις άλλοις δεν προκηρύχθηκαν καν θέσεις για το ΤΕΠ. Ωστόσο και να προκηρύσσονταν θα ήταν πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος”.

Η ίδια αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο της υποστελέχωσης στην ποιότητα του έργου των γιατρών, τονίζοντας πως οι γιατροί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διεκπαιρεώσουν τον όγκο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνο να δοθεί έμφαση στην ποιότητα. Συγκεκριμένα, η ίδια εξήγησε: “Δουλεύουμε συνεχώς για να βγάλουμε την ημέρα. Δεν είναι όμως αυτή η δουλειά που πρέπει να κάνει μια παθολογική κλινική για παράδειγμα. Η δουλειά που πρέπει να κάνει σχετίζεται και με την ποιότητα. Δηλαδή να παρακολουθείς τους ασθενείς σχολαστικά, να ενημερώσεις σωστά τους συγγενείς κα. Όχι να τρέχεις να ενημερώσεις στο διάδρομο τους συγγενείς ή να σταματάμε στη μέση εκεί που εξετάζουμε στην παθολογική κλινική έναν ασθενή και να πηγαίνουμε στη ΜΕΘ και τα ΤΕΠ. Είναι σχετικό το ότι βγαίνει η δουλειά, αλλά δεν είναι αυτό το καλύτερο. Οι λύσεις λοιπόν για να έχουμε κόσμο είναι σε κεντρικό επίπεδο. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε παρόμοια κατάσταση”.

Η ίδια τόνισε πως εκτός από τα κίνητρα που θα πρέπει να δίνονται σε νέους γιατρούς δεν αφορούν μόνο το μισθολογικό που όπως τόνισε θα πρέπει να αλλάξει αλλά κυρίως τις συνθήκες εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια τόνισε πως “πρέπει να υπάρξουν και όρια. Μέχρι πόσες εφημερίες δηλαδή μπορεί να κάνει κάποιος και να απαγορευτεί να γίνονται παραπάνω από το όριο αυτό. Το ωράριο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ για τους γιατρούς. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί νόμοι και ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί”.

Η υποστελέχωση, όπως υπογράμμισε ταλανίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου επί σειρά ετών, τονίζοντας πως “έχει εδραιωθεί πλέον” ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από πλευράς της πολιτείας το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη “αιμορραγία” γιατρών προς το εξωτερικό κάτι που δημιουργεί την ανησυχία πως η υποστελέχωση μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο για τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων.