“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Επιδεινώνεται η κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία

Δυσοίωνα σενάρια εν όψει του χειμώνα – Ουδεμία παρέμβαση από την πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος
  • Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2022 - 06:24

Υπαρκτό και ολοένα επιδεινούμενο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και στο Ρέθυμνο.

Δυο είναι οι λύσεις για την εξομάλυνση του προβλήματος, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς. Η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα φάρμακα και η – για κάποιο διάστημα- απαγόρευση των εξαγωγών, ώστε να καλυφθούν ο εγχώριες ανάγκες.

Τα σενάρια για τον επερχόμενο χειμώνα είναι δυσοίωνα, αφού με τη έναρξη εντός ολίγου και των αναπνευστικών παθήσεων, οι ασθενείς δεν αποκλείεται να πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν ένα εισπνεόμενο φάρμακο που θα τους συνταγογραφήσει ο γιατρός τους.

Ήδη αυτή η διαδικασία υφίσταται σε ένα βαθμό αφού υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά φάρμακα όλων των κατηγοριών. Υπερτασικά, καρδιολογικά, παιδιατρικά, ψυχιατρικά, εμβόλια και πολλά ακόμα είναι στην “λίστα” και όπως τόνισε μιλώντας στην Κ.Ε. ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Βαρδιάμπασης, υπάρχουν συνταγές σε αναμονή, άλλες που εκτελούνται μερικώς και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το χειμώνα.

Ο βασικός λόγος για την έλλειψη φαρμάκων, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι το γεγονός ότι ο ελάχιστος κρατικός προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της συνταγογράφησης. “Έχουμε ένα πληθυσμό γερασμένο, έχουμε την μεταπανδημική κρίση, έχουμε ανάγκη από εμβόλια, γενικά υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε φάρμακα και εξακολουθούμε να χουμε έναν καθηλωμένο προϋπολογισμό και όταν έρχονται φάρμακα να επανεξάγονται. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Λόγω επίσης του πληθωρισμού η αξία του φαρμάκου γίνεται ακόμα μικρότερη. Βλέπουμε ότι το μοναδικό είδος που φθηναίνει είναι το φάρμακο γιατί το κράτος κρατάει χαμηλά το μερίδιο που το ίδιο πληρώνει, δεν έχει να κάνει δηλαδή με το πόσο θα πληρώνει ασθενής στο φαρμακείο, αλλά με την δαπάνη του κράτους που είναι η ελάχιστη”.

Ο κ. Βαρδιάμπασης υπογράμμισε πως παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των φαρμακοποιών προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή κίνηση ούτε από το υπουργείο υγείας ούτε από τον ΕΟΦ στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Παράλληλα, εκτός των φαρμάκων, λόγω της γενικότερης εκτόξευσης τιμών αλλά και της δυσκολίας στην παραγωγή υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε υλικά συσκευασίας.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης “υπάρχουν φάρμακα υψηλής τεχνολογίας που χρειάζεται για παράδειγμα η συσκευή τους έναν ειδικό μηχανισμό, ο οποίος όμως πλέον δεν μπορεί να παραχθεί εύκολα λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια αγορά. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του σε έλλειψη πρώτων υλών και το ενεργειακό πρόβλημα έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση”.

Χαρά Βηλαρά