“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Αντιδράσεις για την αναστολή των υγειονομικών και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου: "Βάλλεται το δημόσιο σύστημα υγείας"

  • Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:28

Σε κινητοποίηση προχώρησαν γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αντιδρώντας στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών αλλά και το πλήγμα που όπως τονίζουν έχει υποστεί το ΕΣΥ μετά την απομάκρυνση σημαντικού ποσοστού προσωπικού εν μέσω πανδημίας και αυξημένων αναγκών, με το ΕΣΥ να χρειάζεται στήριξη αφού όπως τόνισαν οι υγειονομικοί από το Ρέθυμνο “Βάλλεται αισθητά”.

Χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά και την απομάκρυνση 40 ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, η Ένωση γιατρών, ο Σύλλογος Εργαζομένων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ και συμμετείχαν στην στάση εργασίας ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την άρση του μέτρου της αναστολής αλλά και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο πρόεδρος Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ρεθύμνου Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε: “Είμαστε από τις πρώτες ενώσεις που έχουμε σηκώσει ψηλά το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Πρέπει να διαχωρίσουμε τους ανεμβολίαστους από τους αντιεμβολιαστές. Η Ένωση γιατρών στηρίζει την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ που εξαγγέλθηκε, του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Κυρίαρχο αίτημα είναι η προάσπιση της εργασίας των συναδέλφων . Θεωρούμε ανεπίτρεπτο και προθάλαμο συνέχειας την ενοχοποίηση και την επίθεση που δέχονται σήμερα οι υγειονομικοί , με αφορμή τους ελάχιστους που δεν έχουν εμβολιαστεί δηλαδή υπάρχει μια δυσφήμηση του υγειονομικού κλάδου και την περαιτέρω επιδείνωση του συστήματος υγείας. Όσο αφορά τους συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή, πρόκειται για εντελώς απαραίτητο προσωπικό, δυσφημούνται ως εστίες μετάδοσις την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο πρόληψης, όπως για παράδειγμα τα σχολεία που λειτουργούν όπως πέρυσι, τα ΜΜΜ λειτουργούν με τις ίδιες συνθήκες , μειώνονται οι μισθοί στις καθαρίστριες και το ωράριό τους και είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κουνάει το δάκτυλο στο 5% των υγειονομικών που είναι ανεμβολίαστοι. Εν μέσω πανδημίας εξαγγέλθηκαν συγχωνεύσεις νοσοκομείων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γίνεται λόγος για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια και αξιοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος άνω του 1 δις να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Δεν έχουμε αίσθηση η εικόνα ότι θα βελτιωθεί οτιδήποτε. Αντι να συζητάμε πως θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, πως θα αντιμετωπιστεί η λοιπή νοσηρότητα , οι χρόνιες παθήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν”

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την απομάκρυνση περίπου 40 υγειονομικών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ο κος Χριστοδουλάκης ανέφερε: “Ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός αυτός , γιατί κάποιοι έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους . Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι από την Τρίτη η κεντρική διοίκηση θα ξεκινήσει να επεξεργάζεται τα αιτήματα των Νοσοκομείων για να στείλει επικουρικό προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις. Η ερώτηση είναι πως θα στείλει προσωπικό να αντικαταστήσει προσωπικό με χρόνια εμπειρίας σε κρίσιμους τομείς. Χρειάζονται τρεις μήνες για να καταλάβει το προσωπικό αυτό τι πρέπει να κάνει και τι γίνεται εκεί που πάει για να μπορέσει να λειτουργήσει”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργακάκης, ανέφερε: “Κάνουμε στάση εργασίας και διαμαρτυρόμαστε για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, τουλάχιστον 20 νοσηλευτές και 20 ακόμη εργαζόμενους από άλλες ειδικότητες που τέθηκαν σε αναστολή. Το Νοσοκομείο βρίσκεται στα όριά του, είμαστε αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα και είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή. Το προσωπικό του Νοσοκομείου είναι κουρασμένο ήδη και αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Εκτός των άλλων το 70% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι και είναι αναγκαία η μονιμοποίησή τους μετά από επτά χρόνια που είναι συμβασιούχοι. Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο σεβόμαστε και την άποψη όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και δεν είναι λύση να τους επιβληθεί”.

Η Νίκη Παπαπάνου, γενική γιατρός, που εργαζόταν ως Επιμελήτρια Β’ στο Κέντρο Υγείας Περάματος μέχρι που τέθηκε σε αναστολή εργασίας, συμμετείχε στην χθεσινή κινητοποίηση τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε λάβει χαρτί για την αναστολή εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοΐού, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι από την 1η Σεπτεμβρίου είμαστε επικίνδυνοι στους χώρους εργασίας μας. Πλέον είμαστε εκτός εργασίας. Το ζήτημα είναι οι επιστημονικοί λόγοι που είμαστε εκτός εργασίας. Αμφισβητούμε ότι αφορά τα μέτρα κατά της διασποράς, διότι ενάμιση χρόνο τώρα εργαζόμαστε χωρίς να έχουμε δώσει δείγμα ότι δεν προσέχουμε, συνεπώς μεταδίδουμε ώστε αυτό να αποτελέσει κίνδυνο για τους ασθενείς μας και μέχρι τώρα δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” δείχνει ότι εμβολιασμένοι ή μη μεταφέρουν όμοιο ιικό φορτίο. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι μετά τους έξι μήνες τα αντισώματα πέφτουν, επομένως με συνάδελφους που έχουν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες μπορεί να βρισκόμαστε και στο ίδιο σημείο. Το πιο σωστό θα ήταν να κάναμε πρώτα ένα τεστ αντισωμάτων όλοι και μετά να λαμβάνονταν οι αποφάσεις με έναν άλλο τρόπο και όχι μέσω της αναστολής”.