Επιστολή του Επάρχου Πάρου προς την ηγεσία του Υπ. Υγείας, έπειτα από γνωστοποίηση της πρόθεσης απομάκρυνσης της κινητής ιατρικής μονάδας από το νησί για κάλυψη άλλων αναγκών

«Ζητάμε ασφαλή και αξιοπρεπή μεταφορά»

Το μοναδικό ασθενοφόρο, με εξοπλισμό κινητής ιατρικής μονάδας, απομακρύνεται από την Πάρο, με απόφαση του επικεφαλής του ΕΚΑΒ, με τον Έπαρχο Πάρου, κ. Μπιζά να προβαίνει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα προβλήματα, που δημιουργεί αυτή η απόφαση.

Η μετακίνηση του ασθενοφόρου – μονάδα από το νησί της Πάρου, προκειμένου να καλύψει ανάγκες σε άλλα νησιά και κυρίως στη Μυτιλήνη, λόγω των προσφυγικών ροών, γνωστοποιήθηκε προφορικά, στον Έπαρχο Πάρου, κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε σε επιστολή διαμαρτυρίας, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Παύλο Πολάκη, τον αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, κ. Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, ενώ κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι κινητές ιατρικές μονάδες (ΚΙΜ) στελεχώνονται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευμένα πληρώματα-διασώστες και είναι εφοδιασμένες με εξειδικευμένο εξοπλισμό και φάρμακα για προχωρημένη υποστήριξη και σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών του πάσχοντος και εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Η ΚΙΜ χρειάζεται να παρεμβαίνει για συμβάντα στα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως πχ. πολυτραυματίες από ατυχήματα, ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς επίσης σε περιπτώσεις μαζικών ατυχημάτων ή καταστροφών.

Σε μια ΚΙΜ περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός που περιέχεται σ' ένα απλό ασθενοφόρο με επιπλέον εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ο επιπλέον εξειδικευμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σταθερό πιεσόμετρο, αναπνευστήρα, ηλεκτροκαρδιογράφο – απινιδωτή, με δυνατότητα και εξωτερικής βηματοδότησης, παλμικό οξύμετρο, φορείο-φαράσι (Scoop-strecher), στρώμα πολυτραυματία, γιλέκο απεγκλωβισμoύ, αερονάρθηκες, κηδεμόνα κεφαλής, συσκευή αναρρόφησης (σταθερή και φορητή), μάσκα ambu, ισοθερμική κουβέρτα, καθώς και φαρμακευτικό εξοπλισμό.

Με την ύπαρξη του παραπάνω εξειδικευμένου εξοπλισμού οι κινητές ιατρικές μονάδες αποτελούν ουσιαστικά μια μικρογραφία κινούμενης Μ Ε Θ. Οι ενέργειες δε και η παροχή εξειδικευμένης προ νοσοκομειακής φροντίδας σε τραυματίες και ασθενείς που βρίσκονται σε απειλητική για την ζωή τους κατάσταση, είναι ουσιαστικές και άμεσες από το ιατρικό προσωπικό της ΚΙΜ.

Με ιδιωτικά ή αγροτικά ΙΧ η μεταφορά ασθενών

Στο έγγραφο της επιστολής του, ο Έπαρχος Πάρου, γνωστοποιεί στους επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, πως «κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχα με το συντονιστή του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, κ. Αντώνη Πατσιαβούρα, μου επιβεβαίωσε προφορικά την πληροφόρηση που είχα τις προηγούμενες ημέρες, ότι θα μετακινηθεί το ασθενοφόρο «μονάδα» από την Πάρο, για να καλύψει άλλες ανάγκες του ΕΚΑΒ στα νησιά και κυρίως στη Μυτιλήνη, λόγω του προσφυγικού ζητήματος».

Αποσαφηνίζοντας, πως «δεν αμφισβητώ τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις ελλείψεις που παρουσιάζει το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα», ο κ. Μπιζάς, σημειώνει, ότι «την ίδια στιγμή, όμως, αν υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση για το νησί της Πάρου, θ’ αφήσετε το ΕΚΑΒ Πάρου χωρίς το ασθενοφόρο «μονάδα», που είναι απαραίτητο στο τουριστικό νησί της Πάρου, με 18.000 μόνιμους κατοίκους, με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και δυστυχώς εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα».

Με αφορμή το παραπάνω θέμα, ο Έπαρχος υπενθυμίζει «τις κενές βάρδιες του ΕΚΑΒ Πάρου, που ανέρχονται σε 26-28 κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο της Πάρου, ή να υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταφοράς ασθενών στο Κέντρο Υγείας Πάρου, χωρίς να είναι διαθέσιμη βάρδια του ΕΚΑΒ, με συνέπεια να μεταφέρονται οι ασθενείς και οι τραυματίες πολλές φορές με ιδιωτικά ή αγροτικά αυτοκίνητα συμπολιτών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγειονομική επιβάρυνση των ασθενών».

Κλείνοντας την επιστολή, ο κ. Μπιζάς τονίζει, πως «ζητάμε ως νησιώτες και κάτοικοι της Πάρου, την άμεση στελέχωση του τοπικού ΕΚΑΒ, με τον αναγκαίο αριθμό οδηγών – διασωστών, ώστε να αισθανόμαστε την σιγουριά, ότι όποτε χρειαστεί θα υπάρχει μία ασφαλής και αξιοπρεπής μεταφορά στο Κ.Υ. Πάρου», ενώ σημειώνει πως αναμένονται οι ενέργειες, για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.