Με επιτυχία οι μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου σε μικρά και μεγάλα νησιά

Οι Κυκλάδες τιμούν το ‘21

Την ελληνική σημαία ύψωσαν υπερήφανα, παρελαύνοντας με τις επίσημες αμφιέσεις των σχολείων, ή παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, οι μαθητές όλων των Κυκλάδων, τιμώντας την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Αν και πολλές εξ αυτών μικρές σε αριθμό λόγω της συνεχούς “φυγής” των νέων γενεών, ωθούμενοι από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που επιφυλάσσει η ζωή στα μικρότερα κυρίως νησιά, μεγαλειώδεις και υπερήφανες υπήρξαν οι μαθητικές παρελάσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Πέραν των παρελάσεων και των καθιερωμένων καταθέσεων στεφάνων στα μνημεία πεσόντων, μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή του κόσμου και στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, δοξολογίες, προς τιμήν της έτερης μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας στις 25 Μαρτίου, αυτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στην Τήνο

Κατόπιν των εκδηλώσεων στα σχολεία, τις προηγούμενες ημέρες, ανήμερα της 25ης Μαρίου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής, οι μαθητές των σχολείων της Τήνου μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στέφανα κατέθεσαν η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Αν. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου, κ.κ. Δωρόθεος Β’, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕ Τήνου, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας στο νησί και οι μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, πριν την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, πραγματοποιήθηκε και Προσκλητήριο Νεκρών, με αναγγελία των ονομάτων από μαθητές της 3ης τάξης του Γενικού Λυκείου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών, από όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, κατά μήκος της παραλιακής οδού.

Τιμή στην παλιγγενεσία σε μικρά και μεγάλα νησιά

Μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Σαντορίνης, κατόπιν της Θείας Δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων στη μνήμη των ηρώων, τα οποία παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό.

Οι μαθητές των σχολείων παρέλασαν και στον παραλιακό δρόμο της Χώρας Μυκόνου, φορώντας παραδοσιακές στολές, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ο οποίος είχε βγει για να τους επευφημήσει.

Μαθητηκή παρέλαση πραγματοποιήθηκε επίσης, στον Αδάμαντα της Μήλου, αλλά και σε μικρότερα νησιά, με λιγότερα παιδιά, αλλά εξίσου λαμπρές, όπως αυτά της Σχοινούσας, της Δονούσας και της Ηρακλειάς, της Κιμώλου, της Σερίφου, της Κύθνου και της Αμοργού.

Αποχή απαξίωσης για τη χρόνια ολιγωρία

Στο νησί της Νάξου, η κεντρική μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων, πλην του 1ου Γυμνασίου Νάξου, το οποίο στο πλαίσιο της κατάληψης, που πραγματοποιούν οι μαθητές για την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων τους, εκπροσωπήθηκε από μία μικρή αντιπροσωπεία μαθητών.

Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε τόσο στη μαθητική παρέλαση της πόλης της Νάξου, όσο και σε αυτήν στο Φιλώτι, η οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, χαοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας, κ.κ. Καλλίνικου και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων της πόλης.

Στέφανα κατατέθηκαν από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Μανιό, τον Έπαρχο Π.Ε. Νάξου, κ. Γιάννη Μαργαρίτη, το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλη Μαργαρίτη, προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, τον πρόεδρο των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, καθώς και επικεφαλής των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας.