Χωρίς καμία χειροπιαστή εξασφάλιση το έργο της ανάπλασης της παραλίας Σύρου

Προς το παρόν μόνο υποσχέσεις

Σε σίριαλ σε συνέχειες φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα του έργου της ανάπλασης της παραλίας της Σύρου, με αβέβαιη την τελική του έκβαση, παρά την πολυδιαφημιζόμενη, εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, άμεση έναρξη των εργασιών, που θα αλλάξουν, προς το θετικότερο, την εικόνα της πόλης, λύνοντας παράλληλα χρονίζοντα προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό.

Δημοσιεύματα σε τοπικά Μέσα, τα οποία παρουσιάζουν το έργο της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης ως τετελεσμένο και την έναρξη υλοποίησης του να αναφέρεται ότι είναι θέμα ημερών, μόνο σύγχυση δημιουργούν, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, που από την πλευρά του Δήμου δεν έχουν επιλυθεί.

Εγκρίσεις που επί χρόνια αναμένονται, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν ληφθεί, λόγω υπαρκτών περιβαλλοντικών προβλημάτων, που συνεχίζουν να υφίστανται, δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του φακέλου των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Σαφώς και πρόκειται για ένα έργο, το οποίο θεωρείται έργο πνοής για το νησί, ενώ κρίνεται πως θα ενισχύσει και την τουριστική προοπτική του τόπου.

Όλα αυτά θα μπορέσουν να υλοποιηθούν αρκεί να απεγκλωβιστεί από περιβαλλοντικές «αμαρτίες» που συνεχίζουν να επιβαρύνουν το νησί και αποτελούσαν πάντα τροχοπέδη στην παροχή των εγκρίσεων που απαιτούνταν.

Δημαρχιακές δεσμεύσεις

Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε ένα από τα ισχυρά χαρτιά του Δημάρχου και του συνδυασμού του, καθώς συμπεριλαμβανόταν στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, χωρίς όμως κανείς μέχρι σήμερα να είναι σε θέση να εγγυηθεί την υλοποίηση του.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά και με αγωνιώδεις και εντατικές προσπάθειες τόσο από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου όσο και από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο Δήμος προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα ώστε να μην φανεί ανακόλουθος σε όσα έχει υποσχεθεί, με νωπές ακόμα τις σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου.

Χαρακτηριστική η αναφορά του Δημάρχου στο θέμα της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (27-2-2015), όπου εξέφρασε την πεποίθηση πως «εντός του 2015 θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί ομαλώς», με τη νέα Δημοτική Αρχή να έχει «τρέξει», όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της θητείας της ανάλογες διαδικασίες.

Συμπλήρωσε δε, ενημερώνοντας το Σώμα, πως «Ως προς τις αδειοδοτήσεις σε πείσμα και προς απογοήτευση αρκετών, το έργο προχωρά κανονικά. Όπως θα θυμάστε 2 Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση και μέχρι τότε, θα έχουμε το σύνολο των αδειοδοτήσεων οι οποίες απαιτούνται. Ουσιαστικά θα πάρουμε απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους από το ΥΠΕΚΑ» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είναι μία τυπική διαδικασία, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί».

Πραγματικά, προκηρύχθηκε άμεσα ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου από μειοδότη εργολάβο, με την τελική κατακύρωση στην εταιρεία «Παπαθανασίου Γ.Χ.», με την οποία αναμένεται να προχωρήσουν οι τελικές υπογραφές, ώστε εντός της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Μέχρι και εχθές, ο Δήμαρχος μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την επίλυση της εκκρεμότητας, εισπράττοντας την προφορική υπόσχεση για την έγκριση της απαλλαγής που ζήτησε, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό.

Εκ μέρους των ίδιων παραγόντων, ειπώθηκε πως εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλεί το σχετικό έγγραφο ταχυδρομικώς στο Δήμο, υπόσχεση που κανείς δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει την υλοποίηση της.

Άλλωστε θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως στην περίπτωση που υπογραφεί η σύμβαση του έργου με τον εργολάβο, χωρίς όμως να υπάρχει η εξασφάλιση περί περιβαλλοντικών όρων, τότε η όποια ένσταση κατατεθεί, ακόμα και από έναν απλό πολίτη, ο Δήμος θα βρεθεί εκτεθειμένος έναντι των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τον ανάδοχο του έργου.

Μία παράμετρος η οποία θα πρέπει να συνυπολογιστεί σοβαρά, ώστε ο Δήμος να μην παρασυρθεί σε βιαστικές κινήσεις, εάν πρώτα δεν έχει λάβει την ανάλογη κατοχύρωση.

Παλιά υπόθεση

Είναι γνωστό πως δεν πρόκειται για ένα έργο που εκπόνησε η νυν Δημοτική Αρχή, αλλά είχε εκπονηθεί επί Δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα, παραμένοντας όμως επί σειρά ετών ανεφάρμοστο, λόγω της μη έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, εξαιτίας της ύπαρξης περιβαλλοντικά οχλούσας επιχείρησης στην είσοδο του λιμανιού.

Με δεδομένο ότι η εν λόγω επιχείρηση παραμένει πιστή στην τακτική της περιβαλλοντικής όχλησης, συνεχίζοντας τον παγιωμένο τρόπο εκτέλεσης των εργασιών της, τίποτε δεν δείχνει πως μπορεί να υπάρξει ριζική, μόνιμη και αδιαμφισβήτητη επίλυση του θέματος.

Όσο και αν υπάρξουν φωνές που θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν μία άλλη εικόνα ως προς το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ένα δείγμα της ασυνέπειας που επιδεικνύει καταγράφεται στο πόρισμα των ελεγκτών της Περιφέρειας, κατά την τελευταία αυτοψία που διενήργησαν, όπου είναι εμφανής η περιβαλλοντική αδιαφορία σε διαφορετικά επίπεδα, εκ μέρους της επιχείρησης.

Αυτό που πλέον αναμένεται να αποδειχθεί είναι εάν πραγματικά παραβλεφθούν οι υπαρκτοί αυτοί λόγοι από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου και δοθεί η πολυπόθητη εξαίρεση στον Δήμο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση του.

Επειδή όμως τα δεδομένα χρόνων, που συνοδεύουν αυτό το έργο, όπως και η συνέχιση ύπαρξης των ίδιων προβλημάτων που ανέστειλαν την μέχρι τώρα υλοποίηση του, συνεχίζουν να υφίστανται, εν αμφιβόλω, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, τίθεται η ομαλή εξέλιξη και η ολοκλήρωση του.