Κυκλοφοριακό, ανάπλαση παραλιακού μετώπου και εικόνα επιχειρήσεων στην Ερμούπολη

Αταξία στο παραλιακό μέτωπο

Δ. Αρβανίτης: “Με την ανάπλαση της παραλίας θα υπάρξει σημαντική βελτίωση”

Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης “στηρίζονται” οι επιχειρηματίες προκειμένου να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως δε, εκείνοι που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σύρου “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης.

Η συνολική εικόνα που παρουσιάζει το παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, η παράνομη στάθμευση οχημάτων και δικύκλων καθώς επίσης το κυκλοφοριακό ζήτημα, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα αναφορικά με τα οποία κλήθηκε να μιλήσει ο ίδιος ως πρόεδρος, ενώ τοποθετήθηκε και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων.

Σαφής πρόθεση των μελών του Συλλόγου όπως εκφράσθηκε από τον ίδιο είναι με τη σειρά τους, να συμβάλουν σε όσα θα εξυπηρετήσουν το νησί προκειμένου να έχει μία καλύτερη πορεία με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, που μοιραία θα αποφέρει όφελος και στις επιχειρήσεις.

Μία εικόνα... χίλιες λέξεις

Ειδικότερα, η εικόνα του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα καθώς υπάρχει πλήθος άλυτων ζητημάτων. Ένα εξ αυτών αποτελεί αναμφισβήτητα και η αταξία όσον αφορά στην γενικότερη εικόνα που αντικρίζει κάποιος που φθάνει πρώτη φορά με το πλοίο στο λιμάνι αλλά και κάποιος που διασχίζει πεζός κατά μήκος την παραλιακή οδό.

Αίτημα των επιχειρηματιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ασφάλεια εργαζομένων, πεζών αλλά και οδηγών ήταν να προχωρήσει η διαγράμμιση και να οριοθετηθεί ο χώρος που καταλαμβάνει ο κάθε ένας, όπως και έγινε πρόσφατα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Πέραν αυτού, που βοηθά και στην αρμονική συνύπαρξη των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη, σε μία καλαίσθητη εικόνα θα συνέβαλλε και η αντικατάσταση των ομπρελών των επιχειρήσεων όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης, αφού σήμερα παρατηρείται μία έντονη ανομοιομορφία. “Εφόσον το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχωρήσει στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, πρόθεσή μας είναι να αλλαχθούν όλες οι τέντες και να υπάρξει μία ομοιομορφία” δήλωσε, εξηγώντας πως γενικότερα “η ανάπλαση της παραλίας θα βοηθήσει πολύ τους επιχειρηματίες” καθώς όπως προσθέτει, “θα τελειώσει ο πονοκέφαλος του κυκλοφοριακού χάους”.

Απαίτηση για ουσιαστικές λύσεις στο κυκλοφοριακό

Σε μία συνολικότερη αναφορά στο κυκλοφοριακό ζήτημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, συνεχίζοντας την αναφορά του για το μείζονος σημασίας θέμα, τόνισε, “Καταρχήν θα πάψουμε να φοβόμαστε μη συμβεί κάποιο ατύχημα σε πεζούς ή εργαζομένους στις επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης” ενώ, εξαιτίας και των ιδιαιτεροτήτων του οδοστρώματος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, “τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι ακριβώς μπροστά από τις επιχειρήσεις κι όχι πέντε ή τρία μέτρα μακριά από το κατάστημα που ανήκουν”.

Οι εν λόγω αλλαγές για τον κ. Αρβανίτη, “θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συνάρτηση με σοβαρές αποφάσεις για το χώρο στάθμευσης στην περιοχή “Νησάκι” και όχι μόνο”. Το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών, εντάσσεται όπως εξήγησε στη γενικότερη προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη της Σύρου. “Πιστεύω πως με την ανάπλαση της παραλίας θα υπάρξει σημαντική βελτίωση ”. Εκτός των ανωτέρω, η παράνομη στάθμευση αποτέλεσε πεδίο αναφοράς και σχολιασμού για τον ίδιο, καθώς, σύμφωνα με όσα δήλωσε, πρόκειται για μία καθημερινή κατάσταση κυρίως τις βραδινές ώρες. “Ακόμη και σαν εικόνα στους ίδιους τους επιχειρηματίες δεν είναι αρεστή. Να αντικρίζει κάποιος κατά μήκος της παραλίας σταθμευμένα οχήματα και μηχανές παράνομα, δεξιά κι αριστερά είναι μία χαοτική κατάσταση”. Ο κ. Αρβανίτης σημείωσε πως, για να αντιμετωπισθεί ριζικά το θέμα, “έχουμε ζητήσει συνάντηση τόσο με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αλλά και με τον νέο Λιμενάρχη, Ιάκωβο Γκύζη, ώστε να υπάρξει αστυνόμευση. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χώρος με δύο ρεύματα κυκλοφορίας και με τη νοοτροπία που έχουμε ίσως όλοι, να θέλουμε το αυτοκίνητό μας, στο σημείο που θα εξυπηρετηθούμε, τότε, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο “Νησάκι” και χρειάζεται να διέρχονται συνεχώς τα οχήματα, τότε δε θα αλλάξει κάτι. Επόμενο βήμα αυτήν τη στιγμή θα είναι η πιο αυστηρή αστυνόμευση μέχρι να ληφθούν μέτρα. Να μην ξεχνάμε ότι το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη”, ανέφερε κατηγορηματικά.

Σταθερά τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων

Ζήτημα που απασχολεί σταθερά τους επιχειρηματίες της παραλίας είναι και τα τέλη που καταβάλλουν για τον χώρο που χρησιμοποιούν και καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεών τους κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Θετικά αξιολογεί την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο Δημήτρης Αρβανίτης, καθώς το γεγονός πως οι επιχειρηματίες δε θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο τίμημα σε μία εποχή δύσκολη οικονομικά, θα λειτουργήσει τουλάχιστον ανακουφιστικά. Αξίζει να τονισθεί πως, το ποσό που αντιστοιχεί για κάθε τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σε 18,40 ευρώ. “Υπήρξε μία μείωση πριν από δύο χρόνια και παραμένει πλέον σταθερό το ποσό. Είναι θετικό το γεγονός πως δεν υπάρχει αύξηση και είναι μία τιμή στην οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε” δηλώνει, λέγοντας παράλληλα πως, οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών θα καταβάλλονται μία φορά ετησίως και συγκεκριμένα τέλη Ιουλίου. “Ανταποκρινόμαστε στο μέτρο του δυνατού, όμως υπάρχουν και μέλη που αντιμετωπίζουν σίγουρα δυσκολίες στην αποπληρωμή” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τέλος πως, “Υπάρχει συνεργασία με το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ώστε το αντίτιμο να μην καταβάλλεται πλέον αρχές καλοκαιριού, αλλά στις 31 Ιουλίου με στόχο να μπορέσουμε να μπορούμε να συγκεντρώνουμε τα χρήματα που απαιτούνται”.