Ενημέρωση δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης για ανάπλαση παραλίας Ερμούπολης και στρατόπεδο

Μάχη αδειοδοτήσεων και ελπίδες για Ιανουάριο

Απαντήσεις μετά από ερώτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου

Στον Ιανουάριο του 2015 εναποθέτει τις ελπίδες της για νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης η νέα Δημοτική Αρχή, με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό να ενημερώνει το σώμα του δημοτικού συμβουλίου σχετικά, κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη.

Ορμώμενος από πρόσφατη φημολογία που έκανε λόγο για “απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης για την ανάπλαση της παραλίας”, ο κ. Χρυσαφίδης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, τη μεταφορά χρημάτων που αφορούσαν σε εργασίες για την ανάπλαση του στρατοπέδου, προς το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε να ενημερωθεί με ακρίβεια, για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη. “Φημολογείται σε δημοσιεύματα ότι απορρίφθηκε η περιβαλλοντική μελέτη της ανάπλασης της παραλίας. Θέλω να μάθω αν αληθεύει και τί έχει γίνει με το στρατόπεδο. Υπάρχει κάποια ενημέρωση γιατί τις μέχρι τώρα ενέργειες; Και τα συνδέω γιατί είχαμε πάρει χρήματα από το ένα και τα είχαμε βάλει στο άλλο. Δε θα θέλαμε να περάσει το 2015 και να χαθούν αυτά τα χρήματα” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Χρυσαφίδης.

“Ελπίζω μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε την τελική έγκριση”

Απαντώντας στο πρώτο θέμα της πολυσυζητημένης ανάπλασης, ο Γιώργος Μαραγκός διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία που αιωρείται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές. Είναι μία παραφιλολογία που ενδεχομένως έχει αναπτυχθεί. Παρότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά για την πλήρη ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου, - αυτό το γνωρίζαμε εξ αρχής -, θέλω να πω ότι η διαδικασία της αδειοδότησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο κι έχουν συλλεχθεί σύμφωνα και με τη συνεργασία που έχουμε με το Λιμενικό Ταμείο όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις, οι οποίες θα αποσταλούν με το σχετικό αίτημα, στην αρμόδια υπηρεσία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ”, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι αρχή του νέου έτους θα υπάρξει θετική εξέλιξη. “Θέλω να πιστεύω ότι είναι βάσιμες οι ελπίδες αυτές, ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2015, θα έχουμε και την τελική έγκριση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη συνέχεια παίρνοντας και την τελευταία έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο”.

“Μαραθώνιος για τις αδειοδοτήσεις”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά, δεδομένου ότι είναι το αρμόδιο όργανο που “τρέχει” τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων αφού αφορά στη χερσαία ζώνη. “Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο” σημειώνει ο πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας πως, “Έχουμε πάρει πολλές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και περιμένουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ που είναι η τελική μελέτη”. Το επόμενο βήμα, εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες αναμένεται να είναι η έκδοση των τευχών δημοπράτησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια κάποιος τον χρονικό ορίζοντα.

Ωστόσο, μέχρι να φθάσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στο σημερινό επίπεδο, απαιτήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες, με τον ίδιο να έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της νέας θητείας και αφότου ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του, τέσσερα ταξίδια και επισκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία ώστε να προωθηθούν “χέρι με χέρι” οι μελέτες. “Κατορθώσαμε να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις και υπήρξε ένας μαραθώνιος από την πλευρά μας. Είναι τα πράγματα θετικά κι ευελπιστούμε να προχωρήσει το έργο εντός του 2015” πρόσθεσε, εξηγώντας τέλος, πως, “όταν αναλάβαμε υπήρχε η μελέτη, αλλά δεν υπήρχαν οι γνωμοδοτήσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΓΕΝ. Αυτές τις αδειοδοτήσεις τις πήραμε και τις υποβάλλουμε στο ΥΠΕΚΑ για να πάρουμε και την άδεια της περιβαλλοντικής μελέτης”.

“Αναμένουμε την τελική απόφαση του Υπ. Εθνικής Άμυνας”

Στη συνέχεια, σε λιτή αναφορά για το ζήτημα του στρατοπέδου προέβη ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως, έχει πραγματοποιήσει επικοινωνία με αρμόδια πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση και πως εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα αναμένεται η τελική απόφαση. Αυτούσια η τοποθέτησή του στη συνεδρίαση έχει ως εξής: “Αναφορικά με το στρατόπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη επικοινωνία η οποία έγινε σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Σταθιά, η εισήγηση από τον γενικό διευθυντή προς τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΘΑ έχει ήδη αποσταλεί και επειδή ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία αλλαγή στην κεφαλή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την ανάληψη του κ. Δένδια, δημιουργήθηκε μία καθυστέρηση στη σύγκλιση του οργάνου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υποστράτηγου το θέμα θα συζητηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και πλέον αναμένουμε την τελική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.