Από το υπουργείο οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης

Συμπληρωματικά σε παλιές εγκρίσεις

Μία θετική εξέλιξη για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ανοίγει πλέον τον δρόμο για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της παραλίας, για το οποίο δόθηκε η πολυπόθητη περιβαλλοντική αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με δεδομένο πως τα έργα που αφορούν στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, αποτελούν ήπιες παρεμβάσεις, αρχικώς είχε ζητηθεί η εξαίρεση από περιβαλλοντικούς όρους, με το υπουργείο όμως να αποφασίζει τελικά να τροποποιήσει τις υπάρχουσες εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, συμπεριλαμβάνοντας και το σύνολο των νέων έργων.

Η έγκριση που δόθηκε ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή των συμβάσεων με την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1.272.697,06 ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ώστε ο μεγάλος όγκος των κατασκευών να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι.

Η έναρξη των εργασιών στο τέλος του τρέχοντος μήνα σημαίνει πρακτικά πως κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα η παραλία της Ερμούπολης θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο, με την απαίτηση τα έργα να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου οι κύριες δομικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου.

Πρακτικά δηλαδή, με ζητούμενο να κερδηθεί η τουριστική σεζόν, θα «θυσιαστεί» η περίοδος του Πάσχα, με παύση των εργασιών μόνο κατά την περίοδο της Μ. Εβδομάδας, ώστε εντός του καλοκαιριού να έχουν μείνει μόνο οι συμπληρωματικές παρεμβάσεις του έργου, όπως η εγκατάσταση των φωτισμών, τα παγκάκια και οι δενδροφυτεύσεις.

Εξυπακούεται πως θα τεθεί από την πλευρά του Δήμου προς την εργολήπτρια εταιρεία συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περάτωσης του έργου.

Η διαδρομή των εγκρίσεων

Η αρχική απόφαση (131300/21.2.03) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των «Έργων βελτίωσης-επέκτασης λιμένα Ερμούπολη, Σύρου Κυκλάδων», αφορούσε στο έργο της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων, το οποίο μέχρι την ολοκλήρωση του και την τελική παραλαβή είχε λάβει παράταση προ διετίας (απ.168206/16.5.13).

Σε αυτό το ολοκληρωμένο έργο ήρθε τώρα το αρμόδιο υπουργείο να τροποποιήσει την αρχική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, εντάσσοντας σε αυτό και το νέο έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης.

Παράλληλα και πέραν αυτού, θεωρείται αυτονόητο φυσικά πως οι παλαιές εκκρεμότητες όσον αφορά στη νομιμότητα κάποιων έργων, λόγω ελλιπούς χάραξης της χερσαίας ζώνης, έχουν διευθετηθεί από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο της ανάπλασης.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως από τον νόμο επιβάλλεται, αναρτήθηκε στον ειδικό δικτυακό τόπο, στο «Διαύγεια» (ΑΔΑ: ΩΠΔΚ465ΦΘΗ-ΞΕΩ) και φέρει την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής, Νίκου Μανάλη.

Το μόνο σημείο του έργου που πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιρείται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως ζητήθηκε με σχετικό έγγραφο (144/16.1.15) από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αφορά σε ξύλινη προβλήτα κατά μήκος του κρηπιδώματος και από την μπροστινή πλευρά της ακτής Π. Ράλλη.

Τώρα πλέον η τελική απόφαση μετατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα δοθούν οι τελικές εγκρίσεις υλοποίησης του έργου.

Η απόφαση

Τροποποιούμε την με α.π.131300/21.2.03 Απόφαση Έγκρισης Περ/κών Όρων των ‘Έργων βελτίωσης-επέκτασης λιμένα Ερμούπολη, Σύρου Κυκλάδων’ της οποίας η ισχύς έχει παραταθεί με την α.π. 168206/16.5.13 Απόφαση, ως εξής:

Α. Συμπληρώνεται η παράγραφος α) Είδος και μέγεθος δραστηριότητας ως εξής:

Το έργο επίσης αφορά:

Στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης λιμένα Ερμούπολης στο τμήμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι την πλατεία Κανάρη.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν:

-Μεταφορά περίφραξης εμπορικού λιμένα, αφετηρίας ΚΤΕΛ, στάσεων δημοτικής Συγκοινωνίας, αφετηρίας-στάθμευσης ταξί, δρόμου κυκλοφορίας από την Ελ. Βενιζέλου έως την πλ. Κανάρη

-Δημιουργία ποδηλατοδρόμου, χώρου πλατείας, χώρου προσωρινής στάθμευσης οχημάτων, καθιστικών χώρων με σκίαστρα

-Επέκταση δικτύων οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω)

-Οργάνωση στάθμευσης, πεζοδρόμια (νέα-διαπλάτυνση υφισταμένων)

-Φυτεύσεις, επιστρώσεις όπως περιγράφονται στον φάκελο τροποποίησης, που υποβλήθηκε με το α.π. 4262/20.11.14 έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και συνοδεύουν την παρούσα.

Η παρούσα δεν αφορά την κατασκευή ξύλινου προβλήτα κατά μήκος του κρηπιδώματος έμπροσθεν της ακτής Π. Ράλλη.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην με α.π.131300/21.2.03 Απόφαση Έγκρισης Περ/κών Όρων.

Οι επιχειρηματίες

Όσον αφορά στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της παραλίας, είναι αυτοί που θα σηκώσουν και το μεγάλο βάρος της αναστάτωσης που θα προκληθεί από την εκτέλεση των εργασιών.

Από πλευράς Δήμου και Λιμενικού Ταμείου θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σχετικά με τα καταστήματα, αφού οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν κατά μήκος της παραλίας θα μεταβάλλουν και τον ωφέλιμο χώρο που θα τους αποδοθεί για χρήση.

Ήδη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αποφασίστηκε να υπάρξει αναθεώρηση των αποφάσεων παραχώρησης χώρων της χερσαίας ζώνης της Ερμούπολης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης.

Μπορεί κατά την τελευταία συνεδρίαση να λήφθηκε απόφαση που αφορά στον καθορισμό ανταλλάγματος για την χρήση και κατάληψη των πεζοδρομίων και των παραλιακών χώρων, αναλόγως των τετραγωνικών, που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου και η οποία έχει βάθος τριετίας, όμως οι ανακατατάξεις που το έργο θα επιφέρει, θα προκαλέσουν την ανάγκη λήψης νέων αποφάσεων.

Άλλωστε σύμφωνα και με τα λεγόμενα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά, «Από τη στιγμή που προβλέπεται να γίνει το έργο της ανάπλασης και θα μεταφερθούν τα τραπεζοκαθίσματα μπροστά στις επιχειρήσεις, θα υπάρχει και η σχετική ρύθμιση με αφορμή την αλλαγή των τετραγωνικών. Η χρέωση για κάθε τ.μ. δεν αλλάζει. Θα προσπαθήσουμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι».