Αναφορά σε αγορά χώρων στάθμευσης, σε ολιγόμηνη προσέλκυση δημοτικών αστυνόμων και στην ακριβή αστική συγκοινωνία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στο προσκήνιο το “παζλ” του κυκλοφοριακού

Αναμονή για ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι τη θερινή περίοδο

Διάσπαρτα είναι τα κομμάτια της λύσης του “παζλ” του κυκλοφοριακού προβλήματος της Σύρου τη θερινή – τουριστική περίοδο, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα και στην παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία βέβαια κάνει κινήσεις σε πρώτο επίπεδο για απόκτηση ακινήτων που θα μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης στην Ερμούπολη και σε κάποια χωριά.

Στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, εκτός της ανωτέρω πρόθεσης και πρόβλεψης, αναφέρθηκε το θέμα της ακριβής αστικής συγκοινωνίας του Δήμου, που τη θερινή περίοδο, δεν εξυπηρετεί όπως θα ανέμενε ο κοινός νους τα δημοτικά parking επαρκώς και στη συχνότητα που θα έπρεπε, ενώ επιπρόσθετα, έγινε αναφορά και στον τρόπο απόκτησης δημοτικών αστυνόμων, έστω για τη θερινή περίοδο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με φόντο το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον τόπο κάθε καλοκαίρι, οι δημότες πρωτίστως αναμένουν οι όποιες λύσεις, να δοθούν άμεσα, καθώς το νησί δεν αντέχει να σηκώνει άλλο αυτό το μεγάλο “φορτίο” που προκαλεί σε δεύτερο επίπεδο δυσφήμιση στον τόπο, στα μάτια των επισκεπτών που παλεύουν για μία θέση στάθμευσης.

Εξ αφορμής των ανωτέρω και των όσων ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αναφερθούν παρακάτω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στο Νησάκι τη θερινή περίοδο, θα εφαρμοστεί ελεγχόμενη στάθμευση, κατόπιν αποφάσεων και ενεργειών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η Διοίκηση του οποίου έχει γνωστοποιήσει πως θα προμηθευτεί κατάλληλο εξοπλισμό με τη μορφή σύμβασης μίσθωσης leasing.

Πρόκειται για μία σημαντική ενέργεια που θα χαρίσει “ανάσα” στους επισκέπτες και τόνωση της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξει ενημέρωση του Λιμενικού Ταμείου προσεχώς.

Λείπει η πολιτική απόφαση για τα mini bus

Πολιτική απόφαση για την ορθή αξιοποίηση της αστικής συγκοινωνίας απαιτείται από τη Δημοτική Αρχή, η οποία αν και παραδέχεται πως έχει στην ατζέντα της μία ακριβοπληρωμένη υπηρεσία χωρίς έσοδα, συνεχίζει να επιλέγει το ίδιο καθεστώς για τον τόπο, δηλαδή αυτό της δωρεάν μετακίνησης.

Σχετική αναφορά έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος στη διάρκεια του προϋπολογισμού μίλησε για το θέμα. “Έχουμε δαπάνες που είτε επιβάλλονται από τη νομοθεσία είτε είναι αποδεκτές από όλους μας και θέλουμε να τις πραγματοποιούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφέρομαι στη δαπάνη της αστικής συγκοινωνίας που είναι ένα σημαντικό κομμάτι των δημοτικών πόρων και ανέρχεται στα 420.000 ευρώ. Αναφέρομαι στη ναυαγοσωστική κάλυψη που αντίστοιχα είναι ένα μεγάλο ποσό των 85.000 ευρώ, στη λειτουργία του θεάτρου “Απόλλων” (55.000 ευρώ) και σε αυτές, έρχονται να προστεθούν δαπάνες που δεν υπήρχαν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς και είναι από επιλογές που έχουμε κάνει και τις πιστεύουμε (π.χ. ΚΔΑΠ, σχολικές καθαρίστριες)” ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος εμμέσως ανέδειξε το βάρος που δυστυχώς επιλέγει να σηκώνει ακόμη η Δημοτική Αρχή.

Πρόσκληση για δημοτικούς αστυνόμους από άλλους Δήμους

Ακολούθως, ο κ. Πιταούλης έκανε αναφορά για τη Δημοτική Συγκοινωνία, τονίζοντας πόσο κακή απόφαση και επιβαρυντική για τον τόπο υπήρξε η διάλυσή της. “Υπάρχει μία μικρή πρόβλεψη για δημοτική Αστυνομία. Προφανώς δεν θα έρθουμε να επανασυστήσουμε τη Δημοτική Αστυνομία, θα έχουμε όμως τη δυνατότητα εάν αυτό καταστεί εφικτό να προσελκύσουμε κάποιο προσωπικό, ενδεχομένως και τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και αντίστοιχα, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε κάποια πράγματα εξίσου σημαντικά, που ξεφεύγουν από την καθημερινότητα” σχολίασε σχετικά, ξεδιπλώνοντας τη σκέψη της Δημοτικής Αρχής για την προσπάθεια απόκτησης κάποιων δημοτικών αστυνόμων από άλλους Δήμους.

Σύμφωνα με τον ίδιον, αναλόγως πράττουν και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι στις Κυκλάδες που βιώνουν ίδια προβλήματα, δεδομένου πως δεν λειτουργεί πλέον και η Σχολή που είχε έργο της την εκπαίδευσή τους.

Στα 770 χιλ. ευρώ η πρόβλεψη για ακίνητα

Τέλος, υπήρξε αναλυτική αναφορά στην προσπάθεια του Δήμου για αγορά ακινήτων και διαμόρφωση νέων χώρων στάθμευσης. Δεδομένου πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η προσπάθεια διαπραγμάτευσης με ιδιοκτήτες, ο Δήμαρχος ανέφερε στη συνέχεια τα εξής: “Έμφαση έχει δώσει η Δημοτική Αρχή και στην αγορά οικοπέδων. Όπως γνωρίζετε η έλλειψη ελεύθερων χώρων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στο νησί μας, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στις παραλίες μας το καλοκαίρι.

Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία και η προβλεπόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Ο Δήμος μας βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση οικοπέδου εντός της πόλης, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς και σαν χώρος στάθμευσης και σαν ελεύθερος χώρος προς αξιοποίηση εντός του αστικού ιστού.
Προβλέπουμε λοιπόν στον προϋπολογισμό του 2022, το ποσό των 770.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου”. Σύμφωνα με όσα ανέλυσε τέλος, “τα 650 χιλ. ευρώ αφορούν την αγορά οικοπέδου εντός της Ερμούπολης και τα 120 χιλ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των παραλιών”.

Για τα παραπάνω, συμπληρωματικά ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως ο Δήμος στηρίχθηκε “σε προτάσεις από πρώην Δήμους”.

Ετικέτες: