«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων»

Πέτυχε το σκοπό του… μας συγκίνησε

Δύο ήρωες, δύο «τραγικές» φιγούρες της εποχής, δύο ανθρώπινες ζωές που διασταυρώνονται και ανάμεσά τους αλήθειες, που μας «τσιμπούν», μας «πονούν», μας «ξεβολεύουν». Δύο ηθοποιοί, δύο έμπειροι ερασιτέχνες του νησιού σε μια παράσταση που μας μαγνήτισε, μας καθήλωσε, μας συγκίνησε.

Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» από την πένα του Τζεφ Μπάρον μέχρι τη σκηνοθεσία της Εύης Αριστείδου για λογαριασμό του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» πέτυχε το στόχο του… μας κέρδισε.

Χωρίς διδακτισμούς και διάθεση κριτικής για τον «πόλεμο» που δέχεται διαχρονικά το ανθρώπινο ον από το ίδιο του το είδος με συνέπειες την αποξένωση, το περιθώριο και τον εκούσιο κοινωνικό αποκλεισμό, το έργο του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα μίλησε κατευθείαν στην καρδιά του Συριανού κοινού, θίγοντας ζητήματα που δεν τολμάμε καν να αρθρώσουμε.

Η μοναξιά, ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις, η άρνηση και ο φόβος για τη διαφορετικότητα έγιναν ο δρόμος για να κλείσουν τις «ανοιχτές πληγές» τους ο Κύριος Γκρην (Ιωάννης Τούμπας) και ο Ρος Γκάρντινερ (Θάνος Φώσκολος) αλλά και για να κοιτάξουμε κατάματα τις δικές μας.

Σκέψη και συναίσθηση

Μέσα από τη λιτή σκηνοθετική ματιά της κ. Αριστείδου, η οποία σεβάστηκε και ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξία ενός κειμένου που δεν εγκλωβίζεται στο χρόνο, αλλά και μέσα από τη οικεία σχέση των ηθοποιών με τους ρόλους τους, το σαλόνι του κ. Γκρην μεταμορφώθηκε αυτόματα στο σαλόνι συγγενών μας, φίλων μας, στο δικό μας σαλόνι.

Ο κ. Γκρην έγινε ο παππούς μας, ο θείος μας και ο Ρος Γκάρντινερ ο αδερφός μας, ο ξάδερφός μας, εμείς οι ίδιοι. Ξεπερνώντας το καθιερωμένο πια δεκάλεπτο της συνήθειας και προσαρμογής στο νέο θεατρικό «περιβάλλον» που ανοίγεται μπροστά σου, το κοινό άρχισε σταδιακά να κρεμιέται από τις λέξεις, όχι μόνο αυτές που έλεγαν τα στόματα των ηθοποιών, αλλά και τα μάτια τους. Οι ήρωες εξέφραζαν τις σκέψεις μας, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει από το 1996 που πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο μέχρι σήμερα.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Πηνελόπη Ασλάνογλου και τους φωτισμούς ο Γιώργος Πάχος.

Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» είναι η απόδειξη της αστείρευτης αγάπης του προς τον πολιτισμό και το κοινό της Σύρου που εκτός από το γέλιο, έχει επίσης ανάγκη τη σκέψη και τη συναίσθηση.