Ο Γιώργος Ρούσσος τεχνικός διευθυντής του Ajax Σύρου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την επιτυχημένη χρονιά που είχε η ομάδα του

“Έχουμε την τεχνογνωσία των κορυφαίων”

Ο Τεχνικός διευθυντής του Ajax Σύρου Γιώργος Ρούσσος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την επιτυχημένη χρονιά που είχε η ομάδα του στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κυκλάδων. Το ανδρικό τμήμα της Συριανής ομάδας, αν και νεοφώτιστο κατάφερε στην παρθενική του σεζόν να τερματίσει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα του δευτέρου ομίλου και να πάρει μέρος στα μπαράζ του πρωταθλήματος. Εκεί είχε μια αξιοπρεπή παρουσία και έκλεισε τη χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στα πρωταθλήματα υποδομής, η ομάδα των παίδων κατέκτησε το πρωτάθλημα Κυκλάδων για τρίτη συνεχή χρονιά και οι νέοι βρίσκονται στον τελικό του πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή στο γήπεδο της Ερμούπολης – ΕΠΣ Κυκλάδων.

* O Ajax μετρά 2 χρόνια ζωής, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα οφέλη που έχετε αποκομίσει τόσο εσείς σαν διοίκηση, όσο και οι ποδοσφαιριστές, με τη συνεργασία σας με την Ολλανδική ομάδα.

“Μετά από τα δύο πρώτα χρόνια συνεργασίας με τον Ajax διοικητικά, έχουμε αποκτήσει τεχνοκρατική αντίληψη του ποδοσφαίρου, προσπαθώντας έτσι να το βελτιώσουμε σ' όλα τα επίπεδά του. Κινούμαστε σε δύο άξονες. Από τη μία είναι η διοίκηση, οι εθελοντές και οι χορηγοί που στηρίζουν όλο αυτό το οικοδόμημα και από την άλλη είναι το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όταν προσπαθούμε μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ajax και την παράλληλη εκπαίδευση των προπονητών, να φτιάξουμε ομάδες που να παίζουν τεχνικό και γρήγορο ποδόσφαιρο. Έχουμε τη δυνατότητα πλέον να στηρίξουμε όποιον ποδοσφαιριστή πληρεί τα κριτήρια, εκείνα για να παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο. Βρίσκουμε τεχνογνωσία από τους κορυφαίους κι έτσι κερδίζουμε χρόνο, διοικητικά και αγωνιστικά”.

* Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός ποδοσφαιριστή;

“Η τεχνική, η εξυπνάδα - το διάβασμα του παιχνιδιού, η προσωπικότητα και η ταχύτητα είναι τα τέσσερα κριτήρια που κοιτάμε. Αν ο παίκτης έχει τα δύο από τα τέσσερα, τότε απλώς θα παίζει ποδόσφαιρο, αν έχει τα τρία, θα παίξει σε υψηλό επίπεδο κι αν έχει και τα τέσσερα, τότε μιλάμε για παίκτη με παγκόσμια κλάση”.

* Πιστεύω η χρονιά που πέρασε ήταν άκρως επιτυχημένη για το σωματείο σας, αφού την πρώτη χρονιά που πήρατε μέρος στο πρωτάθλημα των ανδρών, καταφέρατε και πήρατε μέρος στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Θα ήθελα να μου μιλήσετε για την επιτυχία αυτή και πως τα καταφέρατε.

“Σίγουρα η χρονιά που πέρασε, αφήνει θετικές εντυπώσεις στη διοίκηση που ματώνει οικονομικά, καθώς συμμετέχουμε σ' όλα τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κυκλάδων, επίσης κάνουμε τέσσερα ταξίδια το χρόνο για τον Ajax και συμμετέχουμε και σε διάφορα τουρνουά.

Στο αντρικό να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ κατ' αρχήν στους προπονητές, τον γενικό αρχηγό, το φροντιστή και ιδιαίτερα στους 4-5 μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες που πήραμε, για να μας στηρίξουν σ' αυτήν την προσπάθεια, χωρίς να αμείβονται και πολλές φορές συνδράμοντας και στην ομάδα, με διάφορες έξυπνες ιδέες και προτάσεις τους.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας των νέων “πλούτισαν” σε παραστάσεις και τη φετινή χρονιά περιμένουμε να είναι ακόμη πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι.

Σίγουρα τη νέα χρονιά η ομάδα μας θα παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατή. Συμμετείχαμε στο final four των ανδρών, κατακτήσαμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το παιδικό πρωτάθλημα και παίζουμε στον τελικό των νέων.

Το θετικό είναι ότι η ΕΠΣ Κυκλάδων, πλέον στηρίζει έμπρακτα τα πρωταθλήματα των παίδων και νέων, ενώ, με τη “χρυσή” καινοτομία των δύο μικρών, δίνει την ευκαιρία στο αντρικό πρωτάθλημα να παίζει νέο “αίμα”.

Μακάρι να ήμασταν όλοι πιο έξυπνοι και τολμηροί και να βλέπαμε και τρεις και τέσσερις μικρούς στην ενδεκάδα των ομάδων.

Η πραγματική επιβράβευση όλων μας είναι ότι ιστορικά μεγάλες ομάδες των Κυκλάδων μας έχουν καλέσει για κάποιες μέρες το καλοκαίρι με δικά τους έξοδα να προπονήσουμε τους παίκτες τους και να εκπαιδεύσουμε τους προπονητές τους, με το πρόγραμμα του Ajax”.

 

“Αθλητισμός και παιδεία πάνε μαζί”

* Θα ήθελα να αλλάξουμε λίγο κλίμα και να περάσουμε στις ακαδημίες, αφού το μέλλον του ποδοσφαίρου περνά αρχικά από τις μικρές ηλικίες. Θα ήθελα να μου πείτε για τις ακαδημίες που υπάρχουν στο νησί της Σύρου.

“ Ο όρος ακαδημία σημαίνει σχολείο. Πρέπει λοιπόν να διδάσκουν δάσκαλοι χωρίς να έχει σημασία αν είναι επιστήμονες ή προέρχονται από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο. Αυτό που είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν το παιδαγωγικό κομμάτι και από την άλλη να είναι ανοιχτοί στη μάθηση και στη γνώση. Αθλητισμός και παιδεία πάνε μαζί. Οι γονείς εκτός από το να χειροκροτούν τα παιδιά, πρέπει και να αναρωτιούνται. Υπάρχει βελτίωση μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, στο παιδί μου και στην ομάδα στην οποία συμμετέχει;

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι έτσι όπως λειτουργούν οι ακαδημίες βλάπτουν ολοφάνερα τους ταλαντούχους αθλητές, καθώς προσπαθούν αδιακρίτως να μαζεύουν συνεχώς όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, εις βάρος όμως των ποιοτικών παιδιών.

Μία απλή ερώτηση προς τις ακαδημίες θα ήταν: Κάνετε μαζικό αθλητισμό στο ποδόσφαιρο ή ενδιαφέρεστε να αναδείξετε μέσα από εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους ταλαντούχους αθλητές; Είναι αρχή στο ποδόσφαιρο ότι οι ταλαντούχοι αθλητές, να κάνουν προπόνηση με ισάξιους τους.

Κάθε προπονητής πρέπει να προπονεί μάξιμουμ 16 έως 18 ισάξια παιδιά. Μόνο μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα βγουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να στελεχώσουν μία καλή ανδρική ομάδα για τη Σύρο”.

* Πιστεύετε ότι μετά από 11 χρόνια που υπάρχουν ακαδημίες στη Σύρο, έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής.

“Μετά από έντεκα χρόνια λειτουργίας των ακαδημιών στη Σύρο, σίγουρα υπάρχει μια καλύτερη προσέγγιση του ποδοσφαίρου, όχι όμως απ' όλους. Είναι πολύ δύσκολο λόγω των καιρών και της οικονομικής συγκυρίας, της νησιωτικότητας και κυρίως ότι οι ποδοσφαιριστές – μαθητές της Γ' Λυκείου θα φύγουν για σπουδές, να υπάρχει μια συνέχεια στην ανδρική ομάδα. Επειδή όμως, αρχίζουν και επιστρέφουν μαθητές από τα πανεπιστήμια, αρχίζει να δημιουργείται σιγά-σιγά μια αλυσίδα ικανών ποδοσφαιριστών, για να στελεχώσουν μια ισχυρή ανδρική ομάδα στη Σύρου, όπου κι εκεί θα χρειαστούν κάποιες προσθήκες παικτών”.

* Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γίνεται λόγος για την ύπαρξη μιας ισχυρής ομάδας, που θα μαζεύει το καλύτερο υλικό ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να ξεφύγει από τα τετριμμένα των Κυκλάδων. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα;

“Για να δημιουργηθεί μία ισχυρή ομάδα στο νησί, είναι απαραίτητος όρος πρώτα απ' όλα να υπάρχει ισχυρή και αποδεκτή διοίκηση που να εμπνέει την τοπική κοινωνία. Η διοίκηση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει οικονομικά της ακαδημίες με ένα ποσόν, για τη “μαθητεία” που παρέχουν στους αθλητές όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι δηλαδή να φτάσουν να γίνουν “κανονικοί” ποδοσφαιριστές της μεγάλης ομάδας του νησιού. Το αμέσως επόμενο θα πρέπει να υπάρχει ένα τεχνικό τιμ, κανονικών προπονητών και μετά να γίνεται η επιλογή των καλύτερων ποδοσφαιριστών της Σύρου, μέσα από τις ακαδημίες του νησιού και κάθε χρονιά να γίνονται οι απαραίτητες προσθήκες”.

* Θα ήθελα να μου μιλήσετε λίγο για τις καινοτομίες σαν ακαδημία, αφού υπάρχουν πολλά πράγματα που κάποιοι πιστεύουν ότι δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

“Έχω παρατηρήσει ότι τα σημερινά παιδιά είναι μαλθακά, χωρίς ενέργεια. Τους τα παρέχουν οι γονείς τους όλα απλόχερα, όλη μέρα είναι στο facebook ή παίζουν playstation. Με αυτή την οπτική τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο την αλάνας, ήταν πιο ενεργητικά, πιο αντράκια. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο, επειδή έχουμε δει με τους άλλους προπονητές ότι τα παιδιά δεν αγαπάνε την μονομαχία (κατάσταση βασικότατη στο ποδόσφαιρο), εντάσσουμε σε μία προπονητική μονάδα μονάδα, προπόνηση πολεμικών τεχνών, από το αντρικό τμήμα, μέχρι τα junior, με προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο. Παράλληλα κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας με σκοπό να ερεθίσουμε το μυαλό των παιδιών. Το ίδιο ακριβώς γίνεται κάθε Δευτέρα και στην Ολλανδία. Προσπαθούμε οι παίκτες μας να γίνουν πνευματικά πιο δυνατοί έτι ώστε να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο στην πίεση του παιχνιδιού, αλλά και στην ολοένα αυξανόμενη πίεση, σωματική και ψυχολογική, που θα χρειαστεί να διαχειριστούν όσο ενηλικιώνονται.

Ο κάθε αθλητής έχει το φάκελό του, όπου υπάρχουν μέσα εργομετρικές εξετάσεις, σωματομετρικά στοιχεία του ποδοσφαιριστή, σχολική βαθμολογία, συμμετοχή σε αγώνες, τραυματισμοί κ.τ.λ.

Αυτό το φάκελο ζητάει κάθε ομάδα ή manager που θα ενδιαφερθεί για έναν ποδοσφαιριστή, αυτή είναι η διαδικασία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Χωρίς αυτό το φάκελο δεν πας πουθενά. Το ταλέντο είναι το 5%, όλο το άλλο είναι κόπος και ιδρώτας.

Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους επιστήμονες ποδοσφαίρου στην Αθήνα, όπου ασχολούνται προσωπικά με τους αθλητές μας και τους τομείς που χρειάζεται να κάνουμε παρέμβαση. Αυτό βέβαια όταν ο τεχνικός διευθυντής του Ajax δώσει το πράσινο φως, ότι ο αθλητής πληρεί τις προϋποθέσεις βάση του φακέλου και της εξέλιξής του, για να προβεί το σωματείο σε μία τέτοια επένδυση.

Τέλος, να πούμε ότι όσο σημαντικό είναι για εμάς η σωστή προπόνηση ανά ηλικία, άλλο τόσο σημαντικό για να βγει αυτή η προπόνηση στο παιχνίδι, είναι ο ποδοσφαιριστής να ακολουθεί κατά γράμμα το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής του”.

* Από ποια ηλικία μπορεί κάποιο παιδί να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ajax;

“Από την ηλικία των 5-7 ετών είναι προπασκευαστικό στάδιο του Ajax, όπου το κύριο μέρος του προγράμματος είναι αθλοπαιδειές, για να διασκεδάζουν οι μικροί αθλητές.

Από τα 7 ως τα 12 χρόνια για μας στον Ajax, είναι η “χρυσή ηλικία μάθησης”. Τα παιδιά πρέπει μέχρι 12 ετών να μπορούν να υποδέχονται και να πασάρουν την μπάλα και με τα δύο πόδια, από όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό νομίζω τα λέει όλα”.

* Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε με χιουμοριστικό τρόπο, τι είναι για εσάς το ποδόσφαιρο.

Για μένα το ποδόσφαιρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Δεν θα άλλαζα όμως με τίποτα από το να ήμουν με την γυναικά μου σε ένα ρομαντικό εστιατόριο με ένα καλό μπουκάλι κρασί!!!”.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα