ROLAND GARROS (1891 – 2013): 122 Χρόνια Ιστορίας

  • Τρίτη, 21 Μαΐου, 2013 - 06:01

Αποτελεί το πιο δημοφιλές από τα «μεγάλα τουρνουά» και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την καλαισθησία της χωμάτινης επιφάνειας και τον ρομαντισμό που δημιουργείται από την όλη ατμόσφαιρα εντός και εκτός γηπέδου.

Έχει χαρίσει μαγικές στιγμές και εκπλήξεις σε εκατομμύρια φιλάθλων και θεατών ανά τον κόσμο.

Είναι το Γαλλικό OPEN, γνωστό ως Roland Garros, που φέτος συμπληρώνει 122 χρόνια ιστορίας.

Πήρε την ονομασία του από τον Roland Garros, τον πρώτο Γάλλο πιλότο που πέταξε πάνω από τη Μεσόγειο.

Η υιοθέτηση της ονομασίας του σταδίου ήταν η μοναδική προϋπόθεση που τέθηκε στη Γαλλική Ομοσπονδία τένις από την πόλη του Παρισιού, ώστε να τους παραχωρηθεί η περιοχή όπου μέχρι σήμερα εδρεύει το Γαλλικό Open.

H παρουσία των Ελλήνων τενιστών – τριών στο Roland Garros έχει ως εξής:

1965: Ο Έλληνας πρωταθλητής Νικόλας Καλογερόπουλος, γεννημένος στην Costa Rica φτάνει μέχρι τον γύρο των 32! Για τα επόμενα 9 χρόνια ο Καλογερόπουλος θα συνεχίσει να συμμετέχει στο Γαλλικό OPEN, κάτι που κανένας Έλληνας τενίστας δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε.

Η αξία του συγκεκριμένου αθλητή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι είχε ανάλογη πορεία και στο Wimbledon.

1984: Χρόνια ορόσημο, όχι για τη διοργάνωση, αλλά για την ιστορία του Ελληνικού τένις μέσα από το Roland Garros, με την Αγγελική Κανελοπούλου να γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που συμμετέχει στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά. Η Ελληνίδα Νο 43 στον κόσμο, κατάφερε να κάνει ανάλογη πορεία και το Αμερικάνικο OPEN.

2003: Ακόμη μια ιστορική στιγμή – διαφήμιση για το Ελληνικό τένις, μέσα από το Grand Slam του Παρισιού, με τη Λένα Δανιηλίδου να συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο κυρίως ταμπλό και να φτάνει στον 3ο γύρο, έχοντας μάλιστα εκείνη την εβδομάδα την καλύτερη παγκόσμια κατάταξη στην καριέρα της (Νο 14)

2007: Σειρά έχει το μονό ανδρών να φιλοξενήσει στο κυρίως ταμπλό Έλληνα αθλητή, τον Κωνσταντίνο Οικονομίδη, που έφτασε μέχρι τον 2ο γύρο, έχοντας μάλιστα τη χρονιά αυτή καταφέρει την καλύτερη κατάταξη στην καριέρα του, το Νο 112 στον κόσμο.

Ο περσινός τελικός (2012) στους άνδρες έγινε μεταξύ Nadal και Djokovic.

Ο Ισπανός κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο με 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 και έγραψε τη δική του ιστορία στο μεγαλύτερο χωμάτινο τουρνουά.

Κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα ασύλληπτο ρεκόρ για τους άνδρες το 7ο Roland Garros στα χέρια του καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσει τα 6 του Bjam Borg 31 χρόνια μετά.

Στις γυναίκες η Maria Sharapova κατάφερε σε μόλις 69 λεπτά να πάρει το έπαθλο απέναντι στη μέχρι τότε ασταμάτητη φιναλίστ Sara Errani .

Εφέτος το πρωτάθλημα θα αρχίσει 26/5 και αναμένεται να μας χαρίσει και πάλι αξέχαστες στιγμές.

Μουζακίτης Σπύρος

Διαβάστε ακόμα