Για το ειδικό δημοτικό σχολείο
- Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2014 - 06:10
κ Εκδότη, σε συνέχεια της κατατοπιστικής ανταπόκρισης του Αντώνη Μπούμπα (Κοινή Γνώμη 16 Ιουλίου, σελ. 20) από τη συνάντηση που αφορούσε την προσωρινή συστέγαση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 2ου Νηπιαγωγείου, και των δηλώσεων που έγιναν εκεί από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Καφτηράνη («τόσα χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα») και τον εκλεγμένο Δήμαρχο κ. Γ. Μαραγκό («όλα αυτά τα χρόνια η Δημοτική Αρχή έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια») θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
Η συστέγαση του ειδικού δημοτικού με τμήμα του γειτονικού νηπιαγωγείου ξεκίνησε παλιότερα, όταν με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του πρώτου παραχωρήθηκε τμήμα του ισογείου του στο νηπιαγωγείο. Εκείνη την περίοδο το ειδικό δημοτικό είχε ελάχιστους μαθητές και μάλιστα χωρίς κινητικά προβλήματα, οπότε προφανώς είχε κριθεί (σωστά ή λανθασμένα, δεν είμαι σε θέση να εκφράσω άποψη) ότι η παραχώρηση ήταν δυνατή. Οι αναγνώστες σας πρέπει να γνωρίζουν ότι για τέτοιου είδους θέματα ο Δήμος αφήνει (όπως οφείλει) την πρωτοβουλία στην εκπαιδευτική κοινότητα, μέλη της οποίας απαρτίζουν κατά πλειοψηφία την αρμόδια Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητά εκπαιδευτικά θέματα συνήθως συντάσσεται με τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.
Το διάστημα που ακολούθησε, δεν είναι βέβαια γεγονός ότι «ο Δήμος έμεινε με σταυρωμένα χέρια». Δύο φορές ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Διευθυντή του ειδικού δημοτικού, άμεσα, ταχύτατα και με τον καλύτερο -πιστεύω- τρόπο. Τη μία όταν με έργο διαμορφώθηκε δίοδος πρόσβασης (δεν υπήρχε) για τα παιδιά με κινητική αναπηρία, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο να εγγραφούν τέτοια παιδιά στο σχολείο, και τη δεύτερη όταν ζητήθηκε η διαμόρφωση συγκεκριμένων χώρων στο εσωτερικό (πχ. χώρων υγιεινής κ.ά.) Μάλιστα ο Διευθυντής είχε δημοσιεύσει σχετική ευχαριστήρια επιστολή στην εφημερίδα σας.
Στο μεταξύ, με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού του ειδικού δημοτικού, αποδείχθηκε ότι οι χώροι συνολικά δεν ήταν ούτε κατάλληλοι, ούτε επαρκείς, και για αυτό ο Διευθυντής του επανήλθε ζητώντας να ανακληθεί η παραχώρηση. Διαβάζω όμως στο ρεπορτάζ της Κ.Γ. ότι ο αριθμός των νηπίων είναι επίσης μεγάλος, οι χώροι του νηπιαγωγείου δεν επαρκούν και έτσι ως λύση προτάθηκε η προσθήκη δύο αιθουσών στο ειδικό δημοτικό, αλλά -υποτίθεται- ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε.
Δεν είναι έτσι. Μετά από εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τεχνική Υπηρεσία & Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας εξέτασε -από όσο γνωρίζω, αν και στο μεταξύ δεν ήμουν πλέον αρμόδιος Αντιδήμαρχος- τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας και διαπίστωσε ότι υπάρχει πλήθος από τεχνικής φύσης δυσκολίες (πχ. συνένωση οικοπέδων, ρυμοτομήσεις κ.ά.), που κάνουν μια τέτοια ενέργεια όχι αδύνατη, αλλά σίγουρα δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπλέον, απαιτείται σύνταξη μελέτης, ανεύρεση χρηματοδότησης, δημοπράτηση και τέλος η κατασκευή του έργου. Μιλάμε για ορίζοντα -θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου- τουλάχιστον τριετίας. Πάντως είναι κάτι που μπορεί να γίνει.
Παρόλα αυτά, κατά την κρίση μου, η λύση δεν είναι η προσθήκη αιθουσών, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί το υπάρχον παλαιό διώροφο κτίριο του ειδικού δημοτικού δεν ενδείκνυται για το σκοπό που υπηρετεί, οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή εξ' αρχής είτε νέου ειδικού δημοτικού με σωστές προδιαγραφές, είτε (εφόσον κριθεί σκόπιμο από την εκπαιδευτική κοινότητα οι μαθητές του ειδικού δημοτικού να παραμείνουν στο μαθητικό περιβάλλον του 6ου δημοτικού) νέου νηπιαγωγείου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο χώρος.
Φυσικά τέτοια έργα θέλουν χρόνο. Για παράδειγμα, ενώ η προσθήκη αιθουσών στο δημοτικό Βάρης ξεκίνησε με την αγορά οικοπέδου (από την πρώην Νομαρχία, μετά από αίτημα του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας) την περασμένη δεκαετία, μόλις το 2013 ολοκληρώθηκε η μελέτη από την Εγνατία ΑΕ, εκδόθηκε οικοδομική άδεια και το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, με την καίρια συνδρομή του Δήμου μας. Πότε θα παραδοθεί; Το λιγότερο σε 2 με 3 χρόνια. Ανάλογος χρόνος (άνω της δεκαετίας) απαιτήθηκε, όπως όλοι γνωρίζουν, για την κατασκευή του νέου 1ου νηπιαγωγείου, μιας σχολικής μονάδας – στολίδι, που αφού πέρασε από χίλια κύματα και εμπόδια, παραδόθηκε πέρσι σε χρήση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Δήμος μας τα προηγούμενα χρόνια μόνο με σταυρωμένα τα χέρια δεν έχει μείνει στο θέμα της στέγασης των σχολείων, διαφορετικά τα έργα αυτά δεν θα είχαν προχωρήσει. Πέραν βέβαια των ετήσιων έργων αναβάθμισης και συντήρησης των σχολείων, που γίνονται με πόρους του Δήμου (αφού οι πόροι που έρχονται από το υπουργείο είναι πενιχροί), πέραν του γεγονότος ότι ο Δήμος διαθέτει μόνιμα δύο υπαλλήλους συντηρητές στα γυμνάσια-λύκεια, πέραν του ότι το Τμήμα Μικρών Έργων βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στα σχολεία, αποκαθιστώντας φθορές.
Παραμένει όμως το πρόβλημα με τα υπεράριθμα παιδιά του νηπιαγωγείου -και φτάνουμε στο δεύτερο λόγο που με κάνει να πιστεύω ότι η προσθήκη αιθουσών στο ειδικό δημοτικό δεν είναι η μόνη επιλογή. Εδώ και χρόνια γονείς εγγράφουν τα παιδιά τους σε σχολεία διαφορετικά από αυτά που ορίζει η διεύθυνση κατοικίας, ενώ ακόμα και αυτά τα όρια εγγραφής μένουν αναλλοίωτα, τη στιγμή που η πόλη αλλάζει, με περιοχές να κερδίζουν ή να χάνουν πληθυσμό. Το διαπιστώνω ως γονιός με παιδιά στο 3ο δημοτικό, ένα σχολείο που ο Δήμος μας έχει επίσης στηρίξει με αξιόλογα έργα, αλλά παραμένει με λίγους μαθητές και κινδυνεύει διαρκώς με κλείσιμο (κάτι που αν συμβεί θα έχει τρομακτικές συνέπειες…) επειδή δεκάδες οικογένειες από την εν λόγω περιοχή εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία. Δεν μας απασχολεί λοιπόν αν ένα νηπιαγωγείο έχει περισσότερα νήπια από όσα επιτρέπουν οι κτιριακές του εγκαταστάσεις και άλλα -ενδεχομένως- λιγότερα;
Πιστεύω ότι απαιτείται αυστηρή τήρηση των ορίων εγγραφής (δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι δεν τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση) και κυρίως αναδιαμόρφωση αυτών, με τη συνεργασία Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δήμου. Μια ορθολογική ανακατανομή των ορίων έγκαιρα ίσως είχε λύσει το πρόβλημα, ώστε να μην προτείνεται σήμερα η μεταφορά ήδη εγγεγραμμένων νηπίων από το 2ο νηπιαγωγείο σε άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική μου γνώμη ως Δημοτικός Σύμβουλος είναι ότι το ειδικό δημοτικό έχει προτεραιότητα (ορισμένες φορές υποχρεωνόμαστε να θέσουμε προτεραιότητες...) και για αυτό στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Δεκέμβριο 2013, που αφορούσε την παράταση ή μη της παραχώρησης, μειοψήφησα, ζητώντας αυτή να μην συνεχιστεί στο εκπαιδευτικό έτος 2014 – 2015, αλλά να διακοπεί με το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Πιστεύω το ίδιο και σήμερα.
Νίκος Αλμπανόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σοφία
25 Ιουν. 2025 - 6:22 - Γη
18 Ιουν. 2025 - 6:22 - Παγίδες
11 Ιουν. 2025 - 6:30 - Η τέχνη για την τέχνη
27 Μαΐου. 2025 - 6:22 - Γεννιέται ή γίνεται ο ηγέτης;
20 Μαΐου. 2025 - 6:30