Μήνυμα Δημάρχου Θήρας για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

  • Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2015 - 14:22

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή, μέρα που δεν αντιστοιχεί όμως σε γιορτές και πανηγυρισμούς αλλά σε βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμό. Όσο περνούν τα χρόνια, το περιβάλλον- με ευθύνη δική μας - όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται. Ο άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητο μέλος, αλλά κομμάτι αυτού που εννοούμε ως περιβάλλον. Συνεπώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε λόγο για την υποβάθμιση του ίδιου του ανθρώπινου είδους.

Η σημερινή μέρα θεσπίστηκε για να μας υπενθυμίζει αυτό ακριβώς: ο άνθρωπος έχει ευθύνη να προστατεύσει το σπουδαίο αυτό κληροδότημα, που του επιτρέπει την ομαλή ύπαρξη του στον πλανήτη και χρέος να εξασφαλίσει συνθήκες διαβίωσης και στις επόμενες γενιές.

Είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και του καθενός ξεχωριστά. Η περίφημη φράση «Σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά» επίκαιρη όσο ποτέ, επισημαίνει την αναγκαιότητα της συλλογικής σκέψης και της ατομικής δράσης. Τον τόπο μας χρειάζεται να τον αντιμετωπίζουμε ως δικό μας θέμα και όχι ως θέμα των άλλων.

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Μας αφορά. Η ρύπανση. Μας αφορά. Η έλλειψη νερού. Μας αφορά. Η αποδάσωση. Μας αφορά. Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Μας αφορά. Το περιβάλλον. Μας αφορά.

Και από την στιγμή που αναφερόμαστε στο περιβάλλον και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, αξίζει να αναφερθεί και το σημαντικό ζήτημα του νησιού μας, η διαχείριση των απορριμμάτων , ένα θέμα του οποίου η επίλυση είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας και για αυτό το λόγο είναι χρέος του κάθε πολίτη στη Σαντορίνη να απαιτήσει να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο. Χρέος προς το τόπο μας, χρέος προς τα παιδιά μας.

Είναι ήδη αρκετά αργά πλέον να επανορθώσει ο άνθρωπος απέναντι στη φύση, αυτό όμως αποτελεί έναν ακόμα λόγο εγρήγορσης και αφύπνισης, κόντρα στη λανθασμένη νοοτροπία που έχουν εγκλωβιστεί οι καταναλωτικές κοινωνίες μας. « Η φύση χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατόν από οτιδήποτε», το ίδιο πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος.

Με ευθύνη, με σκέψη, με ωριμότητα, ας προσπαθήσουμε για τη βελτίωση, ας παλέψουμε για την αναγέννηση, ας εξασφαλίσουμε το αύριο. Κάθε κίνηση, μικρή ή μεγάλη είναι πολύτιμη.