Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

"Εγώ είμαι το αληθινό κλήμα και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός"

Τους λόγους με τους οποίους ο Ιησούς προσπαθούσε να περιγράψει στους μαθητές και τους ακροατές την ταυτότητά του, μέσα από ένα πλήθος χαρακτηριστικών εικόνων, έχει συνάξει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στη σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Σε αυτή τη μεγάλη ενότητα βρίσκουμε τον Ιησού να λέει “εγώ είμαι ο άρτος της ζωής, εγώ είμαι το αληθινό φως, η πόρτα των προβάτων, εγώ είμαι ο καλός ποιμένας, εγώ είμαι το κλήμα και εσείς οι κληματόβεργες”.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, οι εικόνες αυτές, μπορεί σε εμάς να φαίνονται γραφικές και ρομαντικές, για τους Ιουδαίους όμως ήταν βαθιά θρησκευτικές εικόνες, παρμένες μέσα από την προφητική παράδοση του λαού του Ισραήλ. Στην Παλαιά Διαθήκη οι συγγραφείς της και ιδιαίτερα οι προφήτες χρησιμοποιούσαν αυτές τις εικόνες για να περιγράψουν το λαό του Ισραήλ ως τον λαό του Θεού που Εκείνος σύναξε, εκείνος συντηρεί και Εκείνος προωθεί. Συνάμα προσπαθούσαν να εμψυχώσουν το λαό, δίνοντάς τους αντιλήψεις για το πώς πρέπει να αντιλαμβάνονται τον έναν και μοναδικό θεό τους.

Ο Ιησούς Χριστός αυτή την πρακτική την υιοθέτησε, όμως έκανε μία μετατόπιση νοήματος. Με τις ίδιες εικόνες προσπαθεί να μιλήσει για τον εαυτόν του και το έργο του. Αυτό είναι  σκανδαλώδες για τους ακροατές του, στα αυτιά τους ηχεί σαν  να τους λέει : ό,τι μπορείτε να πείτε για το Θεό ισχύει και για μένα γιατί είμαστε Ένα.

Ακολουθεί το Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη άγιο Ευαγγέλιο (Ιω 15,1-8)

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς είπε στους  μαθητές του. «Εγώ είμαι το αληθινό κλήμα και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κληματόβεργα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, την κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ' εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου. 

Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται. Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό, τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ' αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου