7ος Πανελλήνιος διαγωνισμός εθελοντικής δράσης “Νησίδων Ποιότητας 2013”

Ανάδειξη κοινωνικών προτύπων

- Επιλέγονται οι ομάδες που δεν είναι ευρέως γνωστές, αλλά προσφέρουν ανιδιοτελές έργο ποιότητας- Επίδοση βραβείων δια χειρός του Προέδρου της Δημοκρατίας και χρηματικό έπαθλο- Μικρή η συμμετοχή οργανώσεων από τις Κυκλάδες

Η “Κίνηση πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία” και το “Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού” προκηρύσσουν τον έβδομο πανελλήνιο διαγωνισμό “Νησίδων Ποιότητας 2013” με σκοπό, την ανάδειξη πρωτοβουλιών και ομάδων που προάγουν θετικά κοινωνικά πρότυπα, προσφέροντας συλλογικό, πρωτοποριακό και πάντα υψηλής ποιότητας έργο.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται ανά διετία από το 2001, αποβλέποντας στην αναγνώριση και τη διάκριση εθελοντών που λειτουργούν παραδειγματικά για τη δημιουργία νέων, αξιόλογων πρωτοβουλιών στους τομείς κοινωνικής προσφοράς. Μέσα από μια αντικειμενική, προκαθορισμένη και διαφανή διαδικασία, επιλέγονται οι ομάδες εκείνες που δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστές, αλλά προσφέρουν ανιδιοτελές έργο ποιότητας με σεμνότητα και διακριτικότητα.

Η παρουσίαση των νικητών γίνεται κάθε φορά από την Ελλανόδικη Επιτροπή στην οποία μετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας, ενώ η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται κατά παράδοση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και οι οργανωμένες ομάδες συλλογικής δράσης πολιτών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς αλληλεγγύης, πρόνοιας, φυσικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της ισότητας των φύλων, της ισότητας ευκαιριών, καθώς και στην προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι καλύτερες υποψηφιότητες που θα προκριθούν, θα βραβευθούν από την Ελλανόδικη Επιτροπή σε επίσημη τελετή που θα διεξαχθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι νικήτριες οργανώσεις θα λάβουν επίσης και συμβολικό χρηματικό έπαθλο. Η μεγάλη αναγνώριση θα δώσει δύναμη και θάρρος στις ομάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες και τη μηδαμινή επιχορήγησή τους.

Κίνητρο για περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η υπεύθυνη του διαγωνισμού, Ορέττα Σταυροπούλου εξηγεί ότι η ιδέα τέθηκε επί τάπητος το 2000, με αφορμή την πληθώρα θετικών ομάδων οι οποίες επιτελούν αθόρυβα το έργο τους.

“Επειδή η χώρα μας δε βιώνει και πολύ ωραία πράγματα, σκεφτήκαμε ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία, τόσο για να ενθαρρυνθούν και οι ίδιες οι οργανώσεις, αν δουν ότι βραβεύονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για να υπάρξουν αντίστοιχες προσπάθειες”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το έργο της Ελλανόδικης Επιτροπής είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι κάθε δύο χρόνια καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έναν τεράστιο αριθμό συμμετοχών.

“Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα κάθε φορά να στεναχωριόμαστε που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε περισσότερες πρωτοβουλίες που αξίζουν αναγνώριση και επιβράβευση” τόνισε, καθιστώντας γνωστό ότι γι' αυτό το λόγο, η “Κίνηση” έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση, οι οργανώσεις που υποβάλλουν υποψηφιότητα να μην είναι ευρέως γνωστές. “Όταν δεχόμαστε αιτήσεις από μεγάλες Οργανώσεις, τους εξηγούμε ότι δεν έχουν ανάγκη το δικό μας βραβείο. Καλό είναι να βραβεύσουμε τις μικρότερες ομάδες”, επισημαίνει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχουν ξεχωρίσει μέσα από το διαγωνισμό για την πρωτοποριακή και αξιοθαύμαστη δράση τους είναι η Ομάδα Αιγαίου, που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης, καθώς και το ελληνικό καταδυτικό δίκτυο των “Υδροναυτών”.

Αύξηση στα προγράμματα αλληλεγγύης

Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά η κοινωνία, όπως ο υποσιτισμός μαθητών στα σχολεία και η ανεργία, η πλειοψηφία των ενεργών οργανώσεων δραστηριοποιείται πάνω σε θέματα αλληλεγγύης, πρόνοιας και περιβάλλοντος. “Ευτυχώς, δεν υπάρχουν αδιάφοροι συμπολίτες”, τονίζει. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι ο αριθμός των πρωτοβουλιών έχει συρρικνωθεί αισθητά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη λειτουργία τους. “Οι ελλιπείς πόροι έχουν αναγκάσει πολλές από αυτές, των οποίων η παρουσία είχε κριθεί αναγκαία, να υπολειτουργήσουν και άλλες, που δραστηριοποιούνται σε θέματα που πολλοί χαρακτήριζαν “πολυτέλεια”, όπως “η ισότητα των δύο φύλων”, να ατονήσουν. Αντίθετα, θεωρώ ότι έχουν αυξηθεί οι ομάδες ανθρώπων που κάνουν προγράμματα της διπλανής πόρτας, βοηθώντας τους άστεγους και τους πεινασμένους της περιοχής τους”, σημειώνει.

Όπως υπογραμμίζει, η σημερινή αύξηση στα προγράμματα αλληλεγγύης, που αφορούν είτε στη σίτιση και τη στέγαση, είτε στην υποστήριξη και την επιμόρφωση πολιτών για εύρεση εργασίας, προβάλλει τον έντονο ρόλο του ενεργοποιημένου πολίτη. “Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι ενταγμένοι σε μία οργάνωση, αλλά φροντίζουν να καθαρίζουν τη γειτονιά τους, ή να δώσουν φαγητό στους μαθητές που δεν έχουν μαζί κολατσιό”.

Ολοκληρώνοντας, η κ. Σταυροπούλου επισημαίνει ότι στόχος της “Κίνησης Πολιτών” είναι μέσα από το διαγωνισμό να αναδειχθούν και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην Περιφέρεια. Ωστόσο, δεν κρύβει ότι ο αριθμός συμμετοχών από τις Κυκλάδες είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα μικρός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν είχε βραβευτεί και η Στέγη Ανηλίκων Σύρου για το πολυσήμαντο έργο της.

Όροι υποβολής

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε ηλεκτρονικά, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
Για τον Διαγωνισμό “Νησίδες Ποιότητας 2013”
Ευφρονίου 5-7, 116 34 Αθήνα

Στην περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει το υπογεγραμμένο πρωτότυπο αυτής να είναι στη διάθεση της Κίνησης Πολιτών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι όλοι όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα λάβουν σύντομα έγγραφη απάντηση.

Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ομάδες καλούνται να επικοινωνήσουν με την κα. Σταυροπούλου στο τηλ. 210 7220063.