Επτάμηνη λειτουργία της λαϊκής αγοράς απέναντι από το στρατόπεδο

Άστεγη προσφορά

- Στο συρτάρι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή κατάλληλου στεγάστρου- Επιβαρύνεται η τσέπη των παραγωγών για την κάλυψη των παρουσιαζόμενων αναγκών

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παραμένει ανέπαφο το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ το οποίο είχε προγραμματισθεί για τη στήριξη των αναγκών των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά του νησιού, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματά τους.

Οι ίδιοι, μιλώντας για την επτάμηνη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στο νέο χώρο πλησίον του χώρου στάθμευσης στο σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος” απέναντι από το στρατόπεδο, σημειώνουν ότι έχουν αναγκασθεί για την προστασία των προϊόντων τους να προχωρήσουν σε κατασκευές – στέγαστρα με δικά τους έξοδα, καθώς υπογραμμίζουν πως, παρά την αυξημένη ανταπόκριση του κόσμου που αποδεικνύει στην πράξη την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της λειτουργίας της, όσα αιτήματα κι αν κατατεθούν, μοιάζουν να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.

Προσθέτουν δε, πως κανείς εκ των αιρετών πλην του Φώτη Ξαγοράρη – δύο φορές - και του Ανδρέα Γιαλόγλου δεν έχουν εμφανισθεί στη λαϊκή αγορά, ενώ γνωστοποιούν πως στηρίζουν τις ελπίδες τους στον νέο δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών τους.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε και με τον προαναφερόμενο αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος επιβεβαίωσε πως πράγματι μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο βασικό αίτημα των παραγωγών παραμένει αναπάντητο, αφού απαιτεί διαδικασίες γραφειοκρατικές και ως εκ τούτου χρονοβόρες, προσθέτοντας μάλιστα ότι τροχοπέδη αποτέλεσε και η διεξαγωγή των εκλογών.

Αύξηση καταναλωτών, αύξηση αναγκών

Σε έναν πρώτο απολογισμό της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς μετά από επτά μήνες στο νέο χώρο, η πλευρά των παραγωγών, σημειώνει πως πλέον η ύπαρξή της έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών, οι οποίοι “ανταποκρίνονται και αγοράζουν τα προϊόντα που προσφέρονται κάθε Τρίτη και Σάββατο από τους αγρότες που δραστηριοποιούνται εκεί”. Σκοπός των ίδιων, όπως τονίζουν, είναι να διατηρήσουν “οικονομικές τις τιμές αλλά και να παρέχουν φρέσκα προϊόντα” αφού αυτές οι δύο παράμετροι είναι εκείνες που “κάνουν τον κόσμο να ανταποκρίνεται και να αγκαλιάζει τη λαϊκή αγορά σε περίοδο κρίσης”.

Εκτός αυτού, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καταναλωτών και την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, η οποία οφείλεται στην “επισκεψιμότητα παραθεριστών” γεγονός που γεννά όπως πρόσθεσαν, πιο επιτακτικά την ανάγκη “στήριξης της δουλειάς μας”.

“Μην ξεχνάμε τις ανάγκες των πολιτών λόγω των οικονομικών δυσκολιών αλλά και την παρουσία των παραθεριστών στη Σύρο” ανέφεραν, ο αριθμός των οποίων όπως τόνισαν “κάθε φορά που είμαστε στη λαϊκή αγορά βλέπουμε να αυξάνεται”.

Οι ίδιοι μάλιστα, υποστήριξαν, ότι θα ήταν φρόνιμο η Δημοτική Αρχή να είχε ήδη υποστηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία της, καθώς έμμεσα “θα συνέβαλε και στις ανάγκες πολλών συμπολιτών μας”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως μέχρι σήμερα, στη λαϊκή συμμετέχουν πέντε παραγωγοί, γεγονός για το οποίο ακολούθως ο Φώτης Ξαγοράρης εκφράζει τη μη ικανοποίησή του.

Σε εκκρεμότητα επτάμηνο αίτημα

Από 1η Ιανουαρίου που μας έφεραν εδώ προσπαθήσαμε όπως μπορούμε να βολευτούμε καλύτερα” τόνισαν, καθώς από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως είχε ειπωθεί, “τα στέγαστρα θα κατασκευάζονταν στην περίπτωση που υπήρχε η ανταπόκριση των καταναλωτών”, με τον αντιδήμαρχο Φώτη Ξαγοράρη μάλιστα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου να δηλώνει χαρακτηριστικά πως, “ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει έξοδα χωρίς να υπάρχει προοπτική”.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε πέντε παραγωγοί που εξυπηρετούμε πολύ κόσμο που έρχεται να αγοράσει τα προϊόντα μας” πρόσθεσαν στη συνέχεια, λέγοντας επιπλέον ότι, “δεν μπορούμε να εργασθούμε χωρίς στέγαστρα και αφού δεν ανταποκρίνεται ο Δήμος, τοποθέτησε ο κάθε παραγωγός με δικά του έξοδα σίδερα και μουσαμάδες”.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, μετά από την παρέλευση επτά μηνών, ο Δήμος θα έπρεπε να είχε σαφή εικόνα για τις ανάγκες τους. “Δεν έχει έρθει κανένας εκτός από τον κ. Ξαγοράρη δύο φορές που μας είπε ότι θα φθάσει αρχιτέκτονας για να εξετάσει πώς θα κατασκευασθούν τα στέγαστρα και τον κ. Γιαλόγλου, ώστε να γνωρίζουν τα προβλήματά μας” ανέφεραν παρακάτω, προσθέτοντας ακόμη πως και για τη διατήρηση καθαρού του χώρου αλλά και των WC που χρησιμοποιούν, μεριμνούν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι. “Όλα τα κάνουμε μόνοι μας” επεσήμαναν, τονίζοντας ότι σε ένα τμήμα του τσιμεντένιου δαπέδου υπήρξε μόνο μία μικρή παρέμβαση. “Έγινε μία μικρή προέκταση, η οποία όμως απαιτεί να φοράμε γαλότσες το χειμώνα με τη βροχή αφού έχει λάθος κλίση και γίνεται λάσπη με τα νερά που συσσωρεύονται” συμπλήρωσαν, σχολιάζοντας ότι ακόμη και αυτή η ενέργεια “έγινε με δόσεις προχειρότητας”.

Αστήρικτος πρωτογενής τομέας

Δεδομένης της ολοκλήρωσης της παρούσας δημοτικής θητείας τέλος Αυγούστου, οι παραγωγοί εξέφρασαν την πεποίθηση πως δεν περιμένουν καμία ενέργεια προς όφελός τους, εναποθέτοντας πλέον τις ελπίδες τους στην επόμενη Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει τα καθήκοντά της από 1η Σεπτεμβρίου. “Ο πρωτογενής τομέας δεν έχει στηριχθεί όπως θα έπρεπε” τόνισαν επιπλέον, λέγοντας ότι, “τώρα που δε θα συνεχίσουν ως Δημοτική Αρχή δεν περιμένουμε τίποτα”.

Υπογράμμισαν δε, πως “δεν γνωρίζουμε αν η επόμενη Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει κάτι, αλλά ζητάμε να μελετήσουν τις ανάγκες μας οι νέοι αιρετοί”.

Τη μόνη θετική ενέργεια που χρεώνουν στην παρούσα Δημοτική Αρχή του κ. Δεκαβάλλα είναι η μείωση του ετήσιου κόστους που οφείλουν να καταβάλουν για τη χρήση και την παραμονή τους στο χώρο, υποστηρίζοντας πως, “ήταν εξωφρενικό το αντίτιμο που πληρώναμε, το οποίο όμως από 850 ευρώ το χρόνο μειώθηκε στα 45 ευρώ”.

“Ίσως και λόγω εκλογών το αφήσαμε”

Να επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πως υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είκοσι χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία στεγάστρου στο χώρο της λαϊκής αγοράς, αλλά και να παραδέχεται ότι η Δημοτική Αρχή έχει καθυστερήσει σε επίπεδο ενεργειών για την κατασκευή του, εμφανίστηκε ο Φώτης Ξαγοράρης. Συγκεκριμένα, μέσω δηλώσεών του ο ίδιος, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου, τόνισε ότι, “έχουν επισκεφθεί οι τεχνικοί το χώρο αλλά βρισκόμαστε σε φάση εγκρίσεων”, στάδιο το οποίο, σύμφωνα με όσα τόνισε παρακάτω, δεν επιτρέπει καμία δήλωση περαιτέρω αναφορικά με το πότε θα μπορέσει να καταστευασθεί ένα κανονικό στέγαστρο. “Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες και ίσως λόγω και των εκλογών το αφήσαμε. Θα πρέπει να τρέξει όμως το θέμα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς μάλιστα, εάν θεωρεί ότι η νυν Δημοτική Αρχή έχει στηρίξει τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στον επιθυμητό βαθμό, ανέφερε, πως, “Πιστεύω ότι τη στηρίξαμε όσο μπορούσαμε από την πλευρά μας” επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι, “δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την πλευρά συμμετοχής των αγροτών. Θεωρούσαμε ότι θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν πολλοί περισσότεροι νέοι αγρότες. Δεν είχαμε την ανταπόκριση που αναμέναμε αλλά εν πάση περιπτώσει έγινε το πρώτο βήμα”, πρόσθεσε στη συνέχεια, καταλήγοντας πως, “πιστεύω ότι και η καινούργια Δημοτική Αρχή θα τη στηρίξει αφού είναι υπέρ των δημοτών και των αγροτών” δηλώνοντας εμμέσως τέλος, πως απάντηση στα αιτήματά τους οι παραγωγοί, δεν πρόκειται να λάβουν τουλάχιστον από τη νυν Δημοτική Αρχή.

Ετικέτες: