Ανοίγουμε νέους δρόμους στην ενημέρωση

Η πορεία συνεχίζεται

Σημείωμα του εκδότη Γ. Βακόνδιου
  • Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013 - 06:00

Αυτό που δημιουργήθηκε είναι συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Τώρα δόθηκαν νέα εργαλεία, τέτοια που μπορούν να ανταποκριθούν στη σημερινή πραγματικότητα και βέβαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εποικοδομητικά, προκειμένου να διευρυνθεί η ενημέρωση και να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη του site, αλλά και στον παραδοσιακό αναγνώστη της εφημερίδας, να ανιχνεύσει πολύ πιο εύκολα, αυτά που ίσως του είχαν διαφύγει ή δεν είχε εντοπίσει στην έντυπη έκδοση.

Πάντα το να μπορείς να αξιολογήσεις μία προσπάθεια συγκρίνοντάς την, είναι πλεονέκτημα. Μεγάλο πρόβλημα είχε και έχει η “Κοινή Γνώμη”, λόγω του ότι αγωνίζεται μόνης της σε ένα χώρο στον οποίο δεν έχει μέτρο σύγκρισης.

Όσο υπήρχε μέτρο σύγκρισης ως ημερήσια εφημερίδα, τότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα και για εμένα ως εκδότης, για να μπορώ να βλέπω εάν η προσπάθειά μας είναι τέτοια που ανταποκρίνεται στις σταθερές τις οποίες εγώ θέτω.

Όμως ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η εφημερίδα έκανε κοιλιά, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να συγκρίνω και να αντλήσω πολύ πιο εύκολα τις όποιες πληροφορίες, καθώς δεν είχα μέτρο σύγκρισης. Άρα, η όποια προσπάθεια γίνεται, σίγουρα αξιολογείται από αυτούς που θα συμμετέχουν και στην προκειμένη περίπτωση θα συμμετέχουν οι επισκέπτες του site και οι αναγνώστες της εφημερίδας.

Εμείς αυτή την προσπάθεια τη σχεδιάσαμε μόνοι μας και μόνοι μας θα την πραγματώσουμε. Το δρόμο μας τον χαράζουμε εμείς. Αυτός ο δρόμος ενδέχεται να μας φέρει μπροστά από κάποιους άλλους, χωρίς να τους έχουμε προσπεράσει. Γιατί αυτός ο δρόμος, είναι δρόμος δικός μας, είναι αυτός που χαράξαμε, σε αντίθεση με κάποιους ακατονόμαστους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την εμπιστοσύνη, ουσιαστικά έκλεψαν το σχεδιασμό και προσπάθησαν να κάνουν κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν το είχαν. Χρησιμοποίησαν απλά το όραμα, τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό της επιχείρησης που τους εμπιστεύτηκε, προκειμένου να πετύχουν κάτι για το οποίο ίσως και να μην είναι ικανοί.

Η ιστορία τελικά και η πορεία αποδεικνύει από μόνη της πράγματα.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που σε δικαιώνει ή αυτό που σε εκθέτει. Και βέβαια στη Συριανή κοινωνία είναι καταξιωμένη η εφημερίδα και χαίρομαι γι’ αυτό, διότι η δική μου προσπάθεια και η προσπάθεια που θέλω να γίνεται από την εφημερίδα, είναι με υψηλούς στόχους. Είναι τέτοια που πρέπει οπωσδήποτε το σλόγκαν μας “Πολύτιμη Παρουσία” να το τιμά κάθε μέρα.

Η παρουσία της εφημερίδας δεν είναι σε καμιά περίπτωση εφήμερη. Σίγουρα, όταν κάποιοι κύκλοι έντεχνα βάλλουν κατά μίας τίμιας προσπάθειας που γίνεται, τότε έχεις να αντιπαλέψεις και αυτούς τους κύκλους και αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με αθέμιτους τρόπους προσπαθούν να βλάψουν.

Και φυσικά “Δούρειοι Ίπποι” υπήρξαν στην εφημερίδα, αυτών των κύκλων που μου είχαν υποσχεθεί πολεμική. Όμως έπεσαν στο κενό, διότι η προσπάθεια κινείται από καθαρά και έντιμα μέσα. Δε χρησιμοποίησα ποτέ μου, μα ποτέ μου, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσω ανέντιμους τρόπους. Η αλήθεια είναι τα όπλα για την εφημερίδα και όπλο δικό μου στο «επιχειρείν».

Δε μένουμε στην πεπατημένη του εντύπου και της εφημερίδας, κάνουμε χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί προβλέψεις. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τέθηκε μια πολύ γερή βάση, πάνω στην οποία θα χτιστεί, αυτό που εμένα προσωπικά θα τιμά και θα ενθουσιάσει όλους όσοι συντελούν στην ανάπτυξη αυτού του εγχειρήματος.

Χρειάζεται υπομονή και όσο και αν στεναχωρήσουμε αυτούς που δεν θα ήθελαν την “Κοινή Γνώμη” να μεγαλουργεί, να είναι έτοιμοι να το δουν. Ήδη έχουν συμφωνηθεί συνεργασίες, οι οποίες θα φανούν τους επόμενους μήνες. Τις επόμενες ημέρες θα φανούν και άλλες κινήσεις. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν είμαι από τους ανθρώπους που λέω μεγάλα λόγια. Η πορεία θα το δείξει.

Η πορεία θα δείξει και θα είναι “πολύτιμη”, όπως η πορεία της “Κοινής Γνώμης”. Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν και αντιρρήσεις και πολέμιοι, το θέμα είναι πόσο καλή άμυνα έχει ο εκδότης γύρω από αυτό που έχει χτίσει. Πόσο καλά υπερασπίζεται και το δημιούργημά του και τον εαυτό του.

Πάντως προσωπικά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να μείνω εφησυχασμένος, αν δεν έβλεπα ένα δημοσιογραφικό επιτελείο να στελεχώνεται από ανθρώπους που τιμούν τη θέση που τους εμπιστεύομαι και το χώρο στον οποίο λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή μπορώ και κοιμάμαι ήσυχος.

Αυτή είναι η άμυνα μου.

 

Γιώργος Βακόνδιος

Εκδότης