Αίσια κατάληξη στην υπόθεση των απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ, με το ποσό των οφειλόμενων δεδουλευμένων να καταβάλλεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τίτλοι τέλους με γιορτινό… μποναμά

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, προς τους απλήρωτους ναυτικούς της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ), ξεκίνησαν να καταβάλλονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών.

Έπειτα από μακροχρόνια ταλαιπωρία, οι ναυτικοί, εργαζόμενοι της NEL Lines, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς η ναυτιλιακή εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, από όλες τις επιδοτούμενες γραμμές, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της, καταφέρνουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και του αρμόδιου υπουργού, κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως για την επίλυση του ζητήματος, είχαν προηγηθεί σωρεία συναντήσεων, τόσο με πρώην υπουργούς, προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και με τον κ. Δρίτσα, αφενός κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, όσο εκείνος διατελούσε υφυπουργός Ναυτιλίας και αφετέρου στην νυν θέση του ως πολιτικά επικεφαλής του ανεξάρτητου Υπουργείου Ναυτιλίας.

Μάλιστα, η άρνηση της εταιρείας να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτικούς, είχε επιφέρει δυναμικές κινητοποιήσεις, τόσο από τους ίδιους, όσο και από τα ναυτεργατικά σωματεία και συλλογικά τους όργανα.

Η «ομηρία» των ναυτικών της ΝΕΛ, ωστόσο, οδήγησε και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των υπολοίπων ναυτικών, καθώς για την επίλυση του ζητήματος της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, αφότου η εταιρεία κρίθηκε έκπτωτη, κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση από τον κ. Δρίτσα, με την οποία προστατεύεται η ναυτική εργασία για απλήρωτους ναυτικούς, σε εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια βάσει συμβάσεων με το δημόσιο, όταν εκπίπτουν οι συμβάσεις αυτές. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα απόδοσης ποσών που εισπράττονται από την κατάπτωση εγγυητικών καλής εκτέλεσης στους απλήρωτους ναυτικούς.

Αίσιο τέλος στην ταλαιπωρία των ναυτικών

Οι «τίτλοι τέλους» στην υπόθεση των απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ, ήρθε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ξεκίνησαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα ποσά που αναλογούν στον καθένα. Ως φαίνεται, το Υπουργείο Ναυτιλίας υλοποίησε τις δεσμεύσεις του, που “σφραγίστηκαν” με το προαναφερθέν νομοθέτημα, όσον αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων των απλήρωτων ναυτικών μέσω εγγυητικών για τις άγονες γραμμές.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, τον χριστουγεννιάτικο… μποναμά έχουν λάβει οι περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους, ενώ εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά και στους υπόλοιπους ναυτικούς.

Με Δελτίο Τύπου, στις 30 Δεκεμβρίου 2015, το Υπουργείο Ναυτιλίας τονίζει, ότι «μετά από πολύμηνες, συστηματικές, σχεδιασμένες και εξαιρετικά δύσκολες προσπάθειες του Υπουργείου Ναυτιλίας, των συναρμόδιων Υπουργείων και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ολοκληρώνεται τις επόμενες δύο μέρες η καταβολή των δεδουλευμένων για τους πάνω από 300 απλήρωτους ναυτικούς της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου. Πρόκειται για τη δικαίωση μιας διεκδίκησης που κράτησε πάνω από 3 χρόνια, για την οποία είχαν αδιαφορήσει πλήρως οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και οι συνεργάτες του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή κατάληξη, ενώ εξέφρασαν ταυτόχρονα και την ευαρέσκειά τους προς τις Διευθύνσεις και τις Υπηρεσίες, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Υπουργείου ΝΑΝΠ καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, «που κυριολεκτικά πήραν την υπόθεση επάνω τους με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, εργαζόμενοι όταν χρειάστηκε ακόμα και τις αργίες ή εκτός ωραρίου. Τους αξίζει η αναγνώριση και τα συγχαρητήρια γιατί κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια προσπάθεια που δεν είχε προηγούμενο».

Στους ναυτικούς που δικαιώθηκαν και στις οικογένειές τους, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ευχήθηκε καλή Χρονιά, Καλές Θάλασσες, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για «συνέχιση των προσπαθειών, ώστε η ανεργία στη θάλασσα να μειωθεί δραστικά και τα δικαιώματα των ναυτικών να γίνονται σεβαστά από όλους. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια μάχη δύσκολη. Γι’ αυτό και απαιτείται πείσμα, ψυχραιμία, ενότητα και σταθερή ρότα».

Ετικέτες: