Έκπτωτη η ΝΕΛ στις Κυκλάδες

Θετική η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) στο ερώτημα του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας για έκπτωση της ΝΕΛ από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Με μοναδικό θέμα το ερώτημα που έθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας, συνεδρίασε εχθές το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, προκειμένου να αποφασίσει για την έκπτωση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου Α.Ε. (ΝΕΛ) από τις δύο επιδοτούμενες δρομολογιακες γραμμές που εξυπηρετούν τη διασύνδεση των Κυκλάδων.

Πρόκειται για τα δρομολόγια των Δυτικών Κυκλάδων που επιδοτείτο η εταιρεία να εξυπηρετεί με το πλοίο της «Aqua Jewel» και των Ανατολικών Κυκλάδων με το πλοίο «Aqua Spirit».

Το πρώτο ερώτημα του αναπληρωτή υπουργού προς το Σ.Α.Σ. ήταν για την κήρυξη της ΝΕΛ έκπτωτης της υπ’ αριθ. 83/2009 σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών

α) Σύρος‐Κύθνος‐Κέα‐Λαύριο και επιστροφή,

β)Σύρος‐Πάρος‐Νάξος‐Ίος‐Σίκινος‐Φολέγανδρος‐Κίμωλος‐Μήλος και επιστροφή,

γ) Σύρος‐Πάρος‐Σέριφος‐Σίφνος‐Κίμωλος‐Μήλος και επιστροφή,

δ) Σύρος‐Τήνος‐Άνδρος και επιστροφή.

Το δεύτερο ανάλογο ερώτημα αφορούσε στην κήρυξη της ΝΕΛ έκπτωτης της 84/2009 σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών

α) Σύρος‐Τήνος‐Ανδρος και επιστροφή,

β) Σύρος‐Κύθνος‐Κέα‐Λαύριο και επιστροφή,

γ)Σύρος‐Πάρος‐Νάξος‐Δονούσα‐Αιγιάλη‐Κατάπολα‐Κουφονήσι‐Σχοινούσα‐Ηρακλειά‐Νάξος‐Πάρος‐Σύρος, δ)Σύρος‐Πάρος‐Νάξος‐Φολέγανδρος‐Σίκινος‐Ίος‐Θηρασιά‐Θήρα‐Ανάφη και επιστροφή.

Η γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. και για τις δύο γραμμές ήταν κατά πλειοψηφία θετική ως προς την κήρυξη της εταιρείας έκπτωτης, την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και την επιβολή κυρώσεων.

Η έκπτωση έφερε παραίτηση

Καταλυτική για την εταιρεία υπήρξε η απόφαση του Σ.Α.Σ., καθώς αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης, υπέβαλλε την παραίτηση του όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ηλίας Σταυριανός.

Ο εκπρόσωπος τη ΝΕΛ γνωστοποίησε στο Σ.Α.Σ. πως πρόκειται νέοι επενδυτές να αναλάβουν την διοίκηση της εταιρείας, η οποία ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με το ποσό των 25.545.960 ευρώ.

Αιτιολογώντας την απόφαση του κ. Αβραντίνη, ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ ανέφερε πως αυτή ελήφθη «Μετά από ολονύχτιες συζητήσεις προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση και την εξόφληση των οφειλομένων προς τους ναυτικούς και τη συνέχιση των γραμμών της εταιρείας».

Ειδικά για την ανάληψη της εταιρείας από τους νέους επενδυτές ανέφερε ότι αυτοί θα επωμισθούν την αποπληρωμή του συνόλου των οικονομικών υποχρεώσεων, τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς τους κρατικούς φορείς.

Παράλληλα ζήτησε μία πίστωση χρόνου καθώς με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την εταιρεία θα είναι δυνατή πλέον η πλήρης κάλυψη των δρομολογιακών υποχρεώσεων που αυτή έχει αναλάβει.

Τώρα ως επόμενη κίνηση του υπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ανάληψη των συγκεκριμένων γραμμών από άλλες εταιρείες που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον, εκτός εάν θελήσει να αφήσει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στη ΝΕΛ προς απόδειξη των λεγομένων της.

Ετικέτες: