Πρόβλεψη για εξόφληση των οφειλόμενων στους ναυτικούς, στην περίπτωση που ακτοπλοϊκή εταιρεία κηρυχθεί έκπτωτη, αλλά όχι και για τους υπαλλήλους γραφείου

«Μεγάλη αδικία σε βάρος των υπαλλήλων»

  • Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Την ένταξή τους στο νόμο Δρίτσα, περί εξόφλησης των ναυτικών, στην περίπτωση κατάπτωσης της ναυτιλιακής τους εταιρείας, μέσω των εγγυητικών επιστολών, αιτούνται οι εργαζόμενοι στα γραφεία της ΝΕΛ.

Για αδικία εις βάρος τους, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι, που εργάζονται στα γραφεία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, οι οποίοι βρίσκονται απλήρωτοι, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις μισθολογικές υποχρεώσεις της.

Σημειώνεται, πως το θέμα είχε επισημάνει και η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη.

Κρατική μέριμνα για τους απλήρωτους ναυτικούς

Αιτία της αντίδρασης των υπαλλήλων στα γραφεία της ΝΕΛ, στάθηκε η νομοθετική ρύθμιση, η οποία με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα είχε περιληφθεί στο άρθρο 50 του ν.4331/2015 και μέσω αυτής, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα απόδοσης εσόδων από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών για την καλή εκτέλεση συμβάσεων ανάθεσης Δημόσιας υπηρεσίας σε ναυτικούς εταιρειών, που κηρύχθηκαν έκπτωτες ή εταιρείας που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών ή στην ίδια μητρική επιχείρηση ή σε άλλη ναυτική εταιρεία υπό κοινή διαχείριση, εφόσον δεν τηρούνται οι σχετικές με τη μισθοδοσία τους διατάξεις.

Ορίζεται, ωστόσο, ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των ναυτικών είναι «σύμμετρη», γεγονός που σημαίνει, πως το καταβληθέν χρηματικό ποσό θα αντιστοιχεί στα 2/3 περίπου του οφειλόμενου ποσού, δεδομένου, ότι ο νόμος ορίζει, πως η ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων γίνεται βάσει ενός μέτρου, ώστε να τηρείται αναλογία μεταξύ των μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών της ΝΕΛ, συνολικού ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύτηκαν και αποδόθηκαν από τις τράπεζες στο Ελληνικό Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζεται να αποδοθούν, έπειτα από μία χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία στους ναυτικούς της ακτοπλοϊκής εταιρείας, με αναλογικό τρόπο.

Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης, για τους εργαζόμενους ναυτικούς του πληρώματος των πλοίων της ΝΕΛ, είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας και είχε αναρτηθεί στη «Δι@ύγεια», απόφαση, που αφορούσε στην πληρωμή τριών βασικών μισθών, από το ΝΑΤ, για τους 196 απλήρωτους ναυτικούς πέντε πλοίων της ΝΕΛ, τα οποία είχαν τεθεί υπό καθεστώς προστασίας. Στο κείμενο της απόφασης, είχε γίνει σαφής αναφορά τόσο των πλοίων («AQUA JEWEL», «EUROPEAN EXPRESS», «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» και «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»), όσο και των ποσών, που δικαιούται ο κάθε ναυτικός, σε κάθε ένα από τα πλοία.

Καμία πρόβλεψη για το προσωπικό των γραφείων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων «την 27/08/2015 συντελέστηκε μια μεγάλη αδικία σε βάρος των υπαλλήλων που εργάζονται στα γραφεία της ΝΕΛ και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στις 2/07/2015 με τον νόμο 4331/2015 άρθρο 50, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας ορθώς αποφάσισε οι εγγυητικές επιστολές για την καλή εκτέλεση των άγονων γραμμών που καταθέτουν οι εταιρείες στο ΥΕΝ κατά την έναρξη των δρομολογίων, όταν αυτές καταπέσουν πηγαίνοντας υπέρ του δημοσίου, να εξοφλούνται με αυτές οι ναυτικοί της εταιρείας που κηρύχτηκε έκπτωτη. Σωστή απόφαση μεν, ο νομοθέτης όμως δεν σκέφτηκε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν έχουν μόνο ναυτικούς και καράβια, αλλά και γραφεία που σε αυτά εργάζονται άτομα που δίχως την προσφορά της δουλειάς και της εμπειρίας τους τα πλοία δεν θα μπορούσαν να ταξιδεύουν».

Επιπλέον, τονίζουν, πως «οι εργαζόμενοι στα γραφεία της ΝΕΛ ΑΕ παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυστυχώς οι συνυπογράφοντες υπουργοί του παραπάνω νόμου δεν έλαβαν υπόψιν τους ότι οι υπάλληλοι των γραφείων είναι εξίσου εργαζόμενοι όσο οι ναυτικοί και έχουν τις ίδιες ανάγκες, αν όχι μεγαλύτερες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπάλληλοι που με τον μισθό τους ως μοναδικό εισόδημα προσπαθούν να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους μέσα στις γνωστές αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι. Είναι πέρα για πέρα άδικο λοιπόν να χωριστούν οι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας (ΝΕΛ) σε πληβείους και πατρικίους και να ωφεληθεί από αυτόν τον νόμο μια μερίδα εργαζομένων και μια άλλη που αριθμεί πολύ λιγότερα άτομα και διεκδικεί πολύ μικρότερα ποσά, αλλά πολύ σημαντικά για την επιβίωσή τους, να μείνει εκτός. Σε καμία περίπτωση η επιστολή αυτή δεν στρέφεται (για να μην γίνει παρανόηση) εναντίον των συναδέλφων ναυτικών αλλά διεκδικούμε και εμείς τα δεδουλευμένα μας τα οποία θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι τελικής δικαίωσης».

Συνεχίζοντας, το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει, πως «το τελικό ποσό των εγγυητικών που κατέπεσαν ανέρχεται στα 5.872.676 €, ποσό που υπερκαλύπτει τα οφειλόμενα της εταιρείας προς τους ναυτικούς και προς τους εργαζόμενους των γραφείων. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα καταβληθεί εξολοκλήρου οφειλές του δημοσίου προς την εταιρεία μας από μισθώματα εκτέλεσης επιδοτούμενων δρομολογίων άγονης γραμμής, και οι οποίες θα μπορούσαν, ως ύστατο τρόπο ικανοποίησης των οφειλόμενων προς τους υπαλλήλους ξηράς (ασφάλισης ΙΚΑ), να αποδοθούν είτε απευθείας εις αυτούς είτε εις την εταιρεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή αυτών».

Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υφυπουργείου Ναυτιλίας εργάζονται, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά των απλήρωτων ναυτικών, εργαζόμενων στα πλοία της ΝΕΛ, για την οριστικοποίηση του πλήρους καταλόγου, ενώ ο αν. υπουργός Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Ζώης, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των πληρωμάτων, ώστε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαδικασίας, κάτι που αναμένεται να αιτηθούν και οι εργαζόμενοι των γραφείων της εταιρείας.

Ετικέτες: