Συμμετοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο Μαθητικό Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού με θέμα τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

«Κάν’ το ν’ ακουστεί» όπου η φωνή ταξιδεύει

Το δικό τους μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα έστειλαν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης μέσα από τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί», τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 από τις 9:00 ως τις 19:00 και συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την “Επιστημονική Εταιρία European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” και τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α – Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων.

Βασικοί στόχοι του είναι η ελεύθερη έκφραση των μαθητών, η προβολή ιδεών, προβληματισμών και πολιτιστικών προϊόντων παραγόμενων από τη σχολική κοινότητα και η προσέγγιση των ΜΜΕ στο πλαίσιο του μιντιακού και πληροφοριακού γραμματισμού.

Συνδημιουργοί ενός ραδιοφωνικού προγράμματος

Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, παράγοντας από κοινού με μαθητές άλλων ομάδων ραδιοφωνικά αγαθά και να μοιραστούν μαζί τους εμπειρίες. Εργάστηκαν για την ανάδειξη του δυναμικού της σχολικής κοινότητας και της έμπρακτης εφαρμογής της Δημοκρατίας στο σχολικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας την εργασία τους ως συνδημιουργοί ενός κοινού ραδιοφωνικού προγράμματος, το οποίο δημιουργήθηκε από απόσταση, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους με επαγγελματίες των ΜΜΕ για να κατανοήσουν το τοπίο της επικοινωνίας και των μέσων, δικτυακών και κλασσικών με τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια και συζητήσεις, αλλά και να προβληματισθούν σχετικά με τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων ως “χορηγών” περιεχομένου και την αξιοποίησή τους, καθώς και για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα.

Το Φεστιβάλ και ο διαγωνισμός απευθύνονται σε μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δικαίωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ έχουν σχολεία στα οποία ήδη υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ή καινοτόμες δράσεις στα ΜΜΕ με έμφαση στο ραδιόφωνο ή με παραγωγές που μεταδίδονται στο European School Radio, ενώ μπορούν να το επισκεφτούν και όλα τα υπόλοιπα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, συναυλία μαθητικών σχημάτων και, ειδική εκδήλωση για τη βράβευση του διαγωνισμού “Καν’ το ν’ ακουστεί”. Επιπλέον, θα υπάρχει ειδικός χώρος παρουσίασης για τα συμμετέχοντα σχολεία με στόχο την ανάδειξη της ραδιοφωνικής δράσης τους. Το υλικό προβολής μπορεί να είναι poster (χειροποίητο ή τυπωμένο) για ανάρτηση στον χώρο, βίντεο, ή παρουσίαση με διαφάνειες.

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού

Οι θεματικοί άξονες του διαγωνισμού ήταν: Ανθρώπινα Δικαιώματα & Αξίες, Δικαιώματα του Παιδιού, Προσφυγικό/Μετανάστευση/Άσυλο/Πόλεμος, Ζητήματα ταυτότητας & ενσωμάτωσης, Διαπολιτισμικός Διάλογος, Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, Ελληνικά μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, Συλλογική μνήμη, Διαπολιτισμικός διάλογος και Εθελοντισμός.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αξιολόγησε τόσο τα ραδιοφωνικά ηχητικά μηνύματα, όσο και τα τραγούδια των σχολείων, αποτελείται από την Εκπαιδευτικό Μουσικής Ελένη Αναγνώστου, την Πρόεδρο Ένωσης Μουσικών Μαρία Αργυρίου, τον Δημοσιογράφο και Γενικό Γραμματέα Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΜΕ-Θ Ηλία Κουτσούκο, τη Σχολική Σύμβουλο Μουσικής Α’ Αθήνας – Ανατ. Αττικής Γεωργία Μαρκέα, τον Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γεώργιο Μόσχο, τη Δημοσιογράφο και Ραδιοφωνικό Παραγωγό του Alpha 989 Μαρία Νικόλτσιου, την Προϊστάμενη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Σοφία Παπαδημητρίου, τη Μουσικό, Πιανίστρια και Συνθέτρια ηλεκτρονικής και έντεχνης μουσικής Λένα Πλάτωνος, τη Φιλόλογο στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας Χαρά Σκουμποπούλου, τη Δασκάλα, E.E. European School Radio Ευτυχία Τούλιου και τέλος, τη Μαρία Αρτεμησία Τσιούτσια, μέλος Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων.

Όσον αφορά στο ραδιοφωνικό ηχητικό μήνυμα, η Επιτροπή εξέτασε την πρωτοτυπία, το περιεχόμενο του μηνύματος, τον τρόπο/ύφος εκφώνησης, τη μουσική επένδυση, την ποιότητα του ήχου και το συνολικό/τελικό αντίκτυπο. Από την άλλη, στις συμμετοχές τραγουδιών λήφθηκε υπόψη το τραγούδι, ο στίχος, η σύνθεση, η ερμηνεία, η ποιότητα του ήχου και ο τελικός αντίκτυπος.

Περισσότερες από 200 συμμετοχές

Τα Βραβεία και οι Ειδικές Διακρίσεις που θα απονεμηθούν την προσεχή Δευτέρα επικυρώθηκαν ομόφωνα στις 9 Απριλίου από την Κριτική Επιτροπή, η οποία εξέφρασε την έκπληξή της για την ποιότητα των μαθητικών δημιουργιών και δεν έκρυψε τα συναισθήματα συγκίνησης που της γέννησαν όμορφες σκέψεις. Τα μέλη της Επιτροπής συγχαίρουν όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ενεπλάκησαν στη διαδικασία δημιουργίας τόσο στην κατηγορία για το ραδιοφωνικό μήνυμα με 129 συμμετοχές όσο και στην κατηγορία για το τραγούδι με 88 συμμετοχές. Ορισμένα έργα με θέμα τους πρόσφυγες που ξεχώρισαν κατά την αξιολόγηση, προωθήθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, η οποία θα αποδώσει ανάλογους Επαίνους.

Σημειώνεται ότι όλες οι συμμετοχές μαζί με τις πληροφορίες που τις συνοδεύουν είναι διαθέσιμες στο www.europeanschoolradio.eu. Οι συμμετοχές δόθηκαν στους κριτές ανώνυμα μέχρι την περάτωση της διαδικασίας αξιολόγησης, γιατί έπρεπε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που ένωσαν τις φωνές τους, κάνοντας ν’ ακουστεί ηχηρά και μελωδικά το μήνυμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρουσία των Κυκλάδων στο European School Radio

Εκτός από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης με το ηχητικό μήνυμα «Ένα μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» συμμετείχε επίσης το 2ο Γυμνάσιο Νάξου με ένα μήνυμα στην κατηγορία «πρόσφυγες» και ένα ποίημα – τραγούδι με τον τίτλο «Για να λέγεσαι άνθρωπος». Όπως απαγγέλουν οι μαθητές «Για να λέγεσαι άνθρωπος πρέπει τους άλλους να μην υποτιμάς. Να τους κρίνεις, να τους χτυπάς, αλλά όλους το ίδιο να τους αγαπάς. Αν όλα τα παιδιά της γης ήταν ενωμένα, όλοι οι άνθρωποι της γης θα τα αγαπούσαν σαν κι εμένα…».

Το European School Radio δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν ως Υπεύθυνοι Ραδιοφωνικών Ομάδων των σχολείων τους. Το ραδιόφωνο τους ανοίγει νέους ορίζοντες στην επαγγελματική ανάπτυξή τους και τους επιτρέπει να λάβουν ενεργά μέρος σε σεμινάρια, επιμορφώσεις και δράσεις. Οι ιδέες τους είναι πολύτιμες στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μεταξύ των 371 σχολείων που συμμετέχουν στο European School Radio είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου, το Νηπιαγωγείο Μαρμάρων Πάρου, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, τα Δημοτικά Σχολεία Δανακού, Δαμαρώνα και Βίβλου από τη Νάξο και φυσικά το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.