Αφιερωμένες στον ιδρυτή των Λασαλιανών Σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, οι γιορτές των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου για τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς

«300 χρόνια… και συνεχίζουμε όλοι μαζί»

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, που από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα στεγάσει το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, ανακοινώθηκε στη χθεσινή γιορτή του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» για τη λήξη της φετινής χρονιάς.

Η ευχάριστη αυτή είδηση, ένα χρόνο μετά την ενημέρωση γονέων και φίλων των Εκπαιδευτηρίων για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, συνοδεύτηκε από ένθερμα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, οι οποίοι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις νέες εγκαταστάσεις, μένοντας έκθαμβοι από το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ντίνα Βουτσίνου, το σχολείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τη νέα χρόνια τους μεγάλους μαθητές του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως θα λειτουργήσουν και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, η κ. Βουτσίνου υπενθύμισε ότι φέτος, τα Λασαλιανά Σχολεία εορτάζουν την επέτειο των 300 χρόνων από τον θάνατο του Ιδρυτή τους, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ.

Τα σχολεία που είχε ιδρύσει ο φωτισμένος ιερέας και παιδαγωγός, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, όχι μόνο συνέχισαν τη λειτουργία τους, αλλά πολλαπλασιάστηκαν και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 1000 λασαλιανά σχολεία, όπου φοιτούν εκατομμύρια μαθητές.

«Ένα από αυτά είναι και το δικό μας και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στο λασαλιανό εκπαιδευτικό δίκτυο, σε μια οικογένεια που συνεχώς μεγαλώνει», σημείωσε η Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου.

Η χθεσινή γιορτή, ακολουθώντας το πνεύμα της σημαντικής αυτής επετείου, είχε τον τίτλο «300 χρόνια ... και συνεχίζουμε» και το μήνυμα «Συνεχίζουμε όλοι μαζί, μαθητές, Φρερ, εκπαιδευτικοί, γονείς, απόφοιτοι και φίλοι». Άλλωστε, το σύνθημα τόσο των Εκπαιδευτηρίων της Σύρου όσο και όλων των λασαλιανών ανά τον κόσμο είναι: «Μια καρδιά, μια δέσμευση, μια ζωή».

Επίσκεψη στα λασαλιανά σχολεία όλου του κόσμου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να πάρει μία «γεύση» από τις αντίστοιχες γιορτές άλλων σχολείων του κόσμου, πάντα μέσα από τα μάτια, τη φαντασία και τη γεμάτη αγάπη και αθωότητα ψυχή των παιδιών.

Οι μαθητές της Στ’ τάξης γκρινιάζουν επειδή στη γιορτή λήξης παρουσιάζονται μόνο χοροί και τραγούδια. Αποφασίζουν να δουν τι γίνεται στις γιορτές των  άλλων σχολείων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, κάποιοι μαθητές ταξιδεύουν στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ωκεανία και επισκέπτονται λασαλιανά σχολεία. Εκεί παρακολουθούν τις γιορτές τους στις οποίες κυριαρχούν  χοροί και τραγούδια και στέλνουν τις αναφορές τους στους συμμαθητές τους στη Σύρο…

Καουμπόηδες, Μαορί , Ινδοί , Αφρικανοί, Ιταλοί και φυσικά Έλληνες χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους. Η γιορτή τελείωσε με τον αποχαιρετισμό της ΣΤ τάξης , αλλά η διασκέδαση συνεχίστηκε στην κάτω αυλή του σχολείου όπου οι γονείς της ΣΤ είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο μπουφέ για όλους.

Ο αποχαιρετισμός των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης πραγματοποιήθηκε στο τέλος της γιορτής λήξης όχι μόνο για να μη χαλάσει η παράδοση, αλλά και για να γίνει μια σύντομη αναδρομή στα έξι χρόνια που έζησαν τα παιδιά στο δημοτικό και που πέρασαν τόσο γρήγορα.

«Τα παραμύθια… έτσι… και αλλιώς»

Αφιερωμένη στον Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ ήταν και η καλοκαιρινή γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού των Εκπαιδευτηρίων με θέμα «Τα παραμύθια… έτσι… και αλλιώς» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Τα παιδιά μέσα από πολύ χορό, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα παρουσίασαν γνωστά κλασικά παραμύθια, όπως τα ξέρουμε όλοι μας, αλλά και αλλιώς, όπως μονάχα λίγοι τα γνωρίζουν, κάνοντάς μας να δούμε πέρα από τα φαινόμενα την ουσία.

Στον χαιρετισμό της, η Νηπιαγωγός Ευγενία Σαγκινέτου αναφέρθηκε στον ιδρυτή των Λασαλιανών Σχολείων ο οποίος, βλέποντας την κατάσταση της τότε Γαλλίας, την πείνα και την αθλιότητα που επικρατούσε, τόλμησε και κατάφερε να την αλλάξει, δημιουργώντας σχολεία  για όλους κι όχι μόνο για τα παιδιά των ευγενών. Πρώτα από όλα, όμως, άλλαξε τον ίδιο του τον εαυτό, πουλώντας όλη του την περιουσία για την πραγματοποίηση του οράματός του. Γιατί τόλμησε να δει πέρα από αυτά που έβλεπαν όλοι οι άλλοι, τόλμησε να δει βαθιά στις ψυχές των φτωχών ανθρώπων.

Η φετινή γιορτή λήξης του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» επιχείρησε ακριβώς αυτό, να μας κάνει να δούμε πέρα από τα φαινόμενα, να μας κάνει να δούμε την ουσία. Και ο καλύτερος τρόπος  για να το πετύχουμε είναι μέσα από τα παραμύθια.

«Γιατί μπορεί τα παραμύθια να είναι έτσι όπως τα ξέρουμε όλοι μας, αλλά μπορεί να είναι και αλλιώς, έτσι, όπως μονάχα λίγοι τα ξέρουν…», κατέληξε η κ. Σαγκινέτου.

Τα παραμύθια που παρουσιάστηκαν κανονικά ήταν «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», η «Κοκκινοσκουφίτσα», «Τα τρία Γουρουνάκια», η «Ωραία Κοιμωμένη» και ο «Πινόκιο». Αμέσως μετά τα παιδιά ζήτησαν διαφορετικά παραμύθια που θα ήταν βγαλμένα από τη ζωή. Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν ήταν και δύο ιστορίες με λύκους. Στην πρώτη, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση από τα παιδιά, ο λύκος απέκτησε καλούς τρόπους και στη δεύτερη, αποφάσισε να αφήσει πίσω τον κακό του χαρακτήρα, που όλοι τον φοβόντουσαν, να γίνει τελικά φίλος με τα παιδιά και να φύγουν μαζί με ένα ντεσεβό για άλλα μαγικά, παραμυθένια ταξίδια.