Με εξαιρετικούς οιωνούς ξεκίνησε το φετινό ταξίδι γνώσης για τους μαθητές του ΣΔΕ σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη

Σημαντική «ευκαιρία» που δεν πηγαίνει ποτέ χαμένη

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά  ξεκίνησε φέτος η λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στη θέση τους ήδη από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά και τα τρία τμήματα του σχολείου μας, σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη έχουν στελεχωθεί με μόνιμους εκπαιδευτικούς», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής, Γιώργος Στεφάνου, ο οποίος κρατάει το «τιμόνι» του ΣΔΕ επί έξι συναπτά έτη.

Όπως εξηγεί, οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, κατά το παρελθόν, ολοκληρώνονταν γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ υπήρχαν χρονιές που η αναμονή διαρκούσε έως τον Μάιο.

«Περάσαμε δύσκολα χρόνια, ωστόσο τώρα υπάρχει αισιοδοξία. Χθες ολοκληρώθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους ωρομίσθιους, πράγμα που σημαίνει ότι εντός των επόμενων ημερών, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης θα αρχίσει να ενημερώνει για τις διαθέσιμες ώρες εκείνους, που είναι πρώτοι στον πίνακα και από τους ίδιους εξαρτάται το αν θα αποδεχτούν τη θέση ή αν θα την απορρίψουν».

Συνεχώς αυξανόμενος ο αριθμός των νέων εγγραφών

Ο κ. Στεφάνου εκτιμά πως, η χρονιά ξεκίνησε με εξαιρετικούς οιωνούς, καθώς το Υπουργείο είχε σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο τηρείται και σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται ποιες ημέρες θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή, στη Σύρο απασχολούνται πέντε εκπαιδευτικοί, ενώ αναμένονται άλλοι τρεις ωρομίσθιοι. Από έναν εκπαιδευτικό διαθέτουν για την ώρα τα παραρτήματα της Νάξου και της Σαντορίνης, τα οποία στη συνέχεια θα αποκτήσουν κι άλλους διδάσκοντες, οι οποίοι θα καλύψουν τα υπόλοιπα έξι μαθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αριθμός των μαθητών στην έδρα του ΣΔΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός και αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει ακόμη τον περσινό αριθμό (48), δεδομένου ότι οι εγγραφές συνεχίζονται έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα, ενώ δεκτά θα γίνουν και αιτήματα που θα υποβληθούν έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, στη Σύρο έγιναν 16 νέες εγγραφές, ενώ στον β’ και τελευταίο κύκλο σπουδών συνεχίζουν 27 μαθητές, χωρισμένοι σε δύο τμήματα (των 15 και των 12 ατόμων αντίστοιχα). Υψηλός είναι ο αριθμός των καινούριων αφίξεων και στα άλλα δύο νησιά. Στα θρανία του ΣΔΕ θα καθίσουν για πρώτη φορά 16-17 άτομα στη Νάξο και περίπου 14 ενήλικες στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το θέμα των εγγραφών αποτελεί για τον ίδιο μία μόνιμη πηγή άγχους, εξαιτίας της οποίας συνήθως χάνει τον ύπνο του. «Η λειτουργία του σχολείου εξαρτάται από το αν θα βρεθούν νέοι μαθητές. Όταν ανέλαβα για πρώτη φορά καθήκοντα Διευθυντή, δεν είχαμε καθόλου συμμετοχή. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται κάθε χρόνο ότι, υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας, που το έχουν ανάγκη και για πολλά χρόνια δίσταζαν. Με παρότρυνση και ενθάρρυνση από μαθητές που τους αφηγούνται τις εμπειρίες τους, τελικά το παίρνουν απόφαση και είναι ευχάριστο ότι τον Σεπτέμβριο πάντα ξεκινάμε δειλά-δειλά με ένα-δύο άτομα και όσο περνάει ο καιρός, οι εγγραφές αυξάνονται και φτάνουμε ή ξεπερνάμε τους 12 μαθητές, προϋπόθεση για τη δημιουργία τμήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

Εκτός από τη διδασκαλία μαθηματικών και την ενισχυτική, ο κ. Στεφάνου συμμετέχει επίσης στα πρότζεκτ, που οι μαθητές καλούνται κάθε χρόνο να υλοποιήσουν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

«Στην αρχή κάθε σχολικού έτους, γίνεται μια συνάντηση κατά την οποία λαμβάνουμε από κοινού το θέμα του πρότζεκτ, με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Οι μαθητές χαίρονται που μπαίνουν στη διαδικασία της έρευνας. Αυτός είναι και ο στόχος του σχολείου. Να δείχνει τον τρόπο της μάθησης. Όχι να μαθαίνω κάτι ευκαιριακά ή παπαγαλία, αλλά όταν χρειαστώ μια πληροφορία, να αναζητήσω την πηγή και να βρω την απάντηση».

Βασικό σκοπό των ΣΔΕ αποτελεί η μείωση του αναλφαβητισμού στη χώρα μας. Το πρόγραμμα έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η πρώτη εκτίμηση των υπευθύνων ήταν πως το ΣΔΕ θα εκπληρώσει σύντομα το σκοπό του. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά φαίνεται, πως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη το σχολείο για να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Ανοιχτό παράθυρο» για το μέλλον

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου βοηθά τους μαθητές να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, να ενισχύσουν την επαγγελματική τους απόδοση αλλά και να αποκτήσουν μία θέση εργασίας.

«Το αισιόδοξο είναι πως τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολύ καλή λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Εσπερινά Λύκεια Σύρου και Σαντορίνης γεμίζουν από μαθητές, γιατί οι άνθρωποι που βλέπουν ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα,  αποφασίζουν να συνεχίσουν, επιθυμώντας να μάθουν κάτι παραπάνω και να αποκτήσουν μια ειδικότητα και περισσότερα εφόδια. Πολλοί εξ’ αυτών πετυχαίνουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί και των τριών σχολείων χειροκροτούμε αυτές τις προσπάθειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας λαμβάνει μέρος και σε διάφορες δράσεις. Με πρωτοβουλία των διοργανωτών του Syros City Trail, οι συμμετέχοντες αθλητές προσέφεραν από ένα βιβλίο στο ΣΔΕ Σύρου, ευγενική κίνηση η οποία συνέβαλε στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του. Τέλος, την περασμένη χρονιά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου του 3ου γυμνασίου και των μαθητών του ΣΔΕ, βάφτηκαν οι αίθουσες στις οποίες στεγάζονται.

«Έτσι, έπεσε η ιδέα να καλέσουμε το Stray Art Festival, χάρη στο οποίο το συγκρότημα των Γυμνασίων άλλαξε όψη. Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες για τα εντυπωσιακά έργα τους, τα οποία έχουν κερδίσει τον θαυμασμό μαθητών, εκπαιδευτικών και επισκεπτών του συγκροτήματος», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.