Δήμητρα Τσιόρβα: “Οι καταρτιζόμενοι μας έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας”

Σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης μετονομάστηκε το ΙΕΚ Σύρου

  • Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης μετονομάστηκε το ΙΕΚ Σύρου, βάση της διάταξης που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2024.

Η αλλαγή αυτή έρχεται στο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και επιδιώκεται οι ΣΑΕΚ να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, στις ΣΑΕΚ, αναμένεται να ενσωματωθούν 130 νέοι οδηγοί κατάρτισης.

Για την αναβάθμιση των ΙΕΚ και στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΙΕΚ Σύρου, για το πώς αυτή θα επιδράσει στους κύκλους σπουδών, αλλά και για τις ειδικότητες που λειτουργούν στο  νησί, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η διευθύντρια, Δήμητρα Τσιόρβα.

Σκοπός είναι η συγκέντρωση όλων των επαγγελματικών σχολών

Η διευθύντρια της ΣΑΕΚ Σύρου, μιλώντας για τη διάταξη του Υπουργείου Παιδείας μέσω της οποίας έγινε η μετονομασία των ΙΕΚ, σημείωσε ότι αυτή βασίζεται στη συγκέντρωση όλων των επαγγελματικών σχολών, με βασικό στοιχείο η σύνδεση των ειδικοτήτων με την αγορά εργασίας.

“Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) μετονομάστηκε σε ΣΑΕΚ, δηλαδή Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, με το επίπεδο σπουδών 5 να παραμένει.  Ο σκοπός της συγκεκριμένης αλλαγής είναι η συγκέντρωση όλων των επαγγελματικών σχολών. Συγκεκριμένα, να υπάρχει το ΕΠΑΛ Σύρου και το Εργαστηριακό Κέντρο με τις ειδικότητες που λειτουργούν όπως πληροφορικής, κομμωτικής κ.α. και να είμαστε όλοι  μαζί σε έναν χώρο, με υπεύθυνους για την άσκηση όλων αυτών, είτε μαθητείας, είτε πρακτικής”, δήλωσε αρχικά, προσθέτοντας ότι “το σημαντικό είναι ότι προβλέπεται ότι όλα αυτά μαζί θα συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Αυτό επίσης που είναι σημαντικό είναι ότι στοχεύουμε στην καλύτερη επιμόρφωση των εκπαιδευόμενων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα κέντρο που θα διαθέτει έναν υπεύθυνο της πρακτικής άσκησης που θα ασχολείται μόνο με αυτό”.

Οι ειδικότητες του ΣΑΕΚ Σύρου και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό

Η κα. Τσιόρβα κάνει γνωστό ότι το ΣΑΕΚ Σύρου λειτουργούν ειδικότητες τόσο στη Σύρο, όσο και εκτός του νησιού, όπως στην Τήνο και στην Πάρο, με τις περισσότερες από αυτές να συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς δίνεται ένα ιδιαίτερο βάρος σε αυτό.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση, η διευθύντρια της ΣΑΕΚ συμμετείχε σε συνάντηση με την αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Χρηστιάννα Πάπιτση.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε τμήματα στη Σύρο, αλλά υπάρχουν και άλλα που λειτουργούν εκτός του νησιού. Συγκεκριμένα έχουμε το τμήμα του «θρησκευτικού τουρισμού» που δραστηριοποιείται στην Τήνο και το τμήμα «τεχνικού μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας σεφ» που λειτουργεί στην Πάρο. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τμήματα και εκτός Σύρου, ώστε να βοηθήσουμε σε ειδικότητες που έχουν ανάγκη τα νησιά. Στην Τήνο ας πούμε με την ύπαρξη της εκκλησίας της Παναγίας, χρειαζόταν να προσανατολιστούμε στη δημιουργία ειδικότητας για τον θρησκευτικό τουρισμό. Αντίστοιχα και στην Πάρο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μάγειρες, εξού και η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Όμως και στη Σύρο λειτουργεί το «τμήμα της μαγειρικής» και άλλα τμήματα όπως «στέλεχος μονάδων φιλοξενίας» μία πολύ καλή ειδικότητα διότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα. Για αυτό το θέμα υπάρχει μία ένας δίαυλος επικοινωνίας με την αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Χρηστιάννα Πάπιστη. Στο πως δηλαδή μπορεί να έρχεται ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιμορφώνεται πάνω σε αυτόν τον τομέα, διότι είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι η επιμόρφωση. 

Επίσης, είχαμε φέτος μία πολύ καλή ειδικότητα, αυτή του «marketing», αλλά δυστυχώς δε θα λειτουργήσει το επόμενο έτος, διότι οι μαθητές δεν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να προχωρήσω σε διακοπή της.

Για πρώτη φορά λειτουργεί στη Σύρο το «τμήμα τεχνικός αμπελουργίας και οινολογίας», με τη συμμετοχή των σπουδαστών να είναι πολύ καλή.

Πέρυσι λειτούργησε για πρώτη φορά το τμήμα «κομμωτικής τέχνης» και η ειδικότητα «τεχνικός αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού» που και σε αυτή την ειδικότητα υπάρχει απορρόφηση των αποφοίτων. Αυτή το τμήμα δεν αφορά απλά γνώσεις πεντικιούρ και μανικιούρ, αλλά ασχολείται με τις ασθένειες του ποδιού. Είναι πολύ καλές ειδικότητες και δεν υπάρχουν στο νησί.

Επίσης στο ΣΑΕΚ λειτουργεί και άλλη μία τουριστική ειδικότητα, αυτή που αφορά τις  «τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφοριών στην ταξιδιωτική βιομηχανία». Επιθυμία μου είναι να υπάρχουν ειδικότητες που αφορούν τον τουρισμό», τόνισε η διευθύντρια του ΣΑΕΚ Σύρου.

Τα τμήματα που βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των σπουδαστών

Τα τμήματα που έρχονται στις πρώτες επιλογές των εκπαιδευόμενων είναι εκείνα που έχουν άμεση επαφή με τον τουρισμό, ενώ υπάρχουν και άλλα, όπως της ειδικότητας των βοηθών βρεφονηπιοκόμων που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης, καθώς οι απόφοιτοι των τμημάτων τυγχάνουν εργασιακής αποκατάστασης τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. 

“Οι σπουδές πάνω στον κλάδο της μαγειρικής βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των σπουδαστών, αλλά εκείνο το τμήμα που βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις της προτίμησης, είναι η «ειδικότητα βοηθός βρεφονηπιοκόμου». Η συγκεκριμένη μάλιστα έχει μετονομαστεί σε «βοηθός πρώιμης παιδικής ηλικίας». Αυτές οι ειδικότητας έχουν και ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, διότι οι απόφοιτοι βρίσκουν εύκολα δουλειά τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα”, δήλωσε στην εφημερίδα.

Επιμορφωτικές δράσεις εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων

Το ΣΑΕΚ Σύρου εκτός από την προσπάθεια που καταβάλλει για την εκπαιδευτική επιμόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευόμενων, συμμετέχει και σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με στόχο την εξωστρέφεια της σχολής.

“Εκτός από τους κλάδους σπουδών πραγματοποιούνται και άλλες δράσεις, όπως είναι το erasmous, στο οποίο συμμετέχουμε κάθε χρόνο με αίτηση που καταθέτουμε. Ήδη έχουμε επισκεφθεί την Ιταλία, το 2022 τη Βαρκελώνη και το 2023 το τμήμα που ειδικεύεται στον τουρισμό, πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Βελιγράδι. Προσπαθούμε να λάβουμε μέρος σε όλα τα εκπαιδευτικά ταξίδια, προς όφελος και των εκπαιδευτών, αλλά και των εκπαιδευόμενων”, σημείωσε η κα. Τσιόρβα, η οποία κλείνοντας υπογράμμισε ότι βασικό εργαλείο για τη σχολή είναι η χρηματοδότησή της. 

“Για εμένα βασικό κομμάτι είναι και η ανάλογη χρηματοδότηση, διότι χρειαζόμαστε εργαλεία για τα εργαστήρια μας και σε αυτό η τοπική κοινωνία μας βοηθά πάρα πολύ. Μας προσφέρουν δηλαδή τους χώρους τους για να πραγματοποιούνται τα εργαστήριά μας, καθώς εμείς δεν διαθέτουμε. Επίσης, το πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου, μας διαθέτει χώρους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”, επισήμανε η κα. Τσιόρβα.