Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης μικρών λιμενικών έργων

  • Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας προβλέπεται η αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή μικρών λιμενικών έργων, υπεγράφη χθες από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την απόφαση αυτή μια σειρά από λιμενικά πρόκειται να απαλλαγεί από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού πλέον θα λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Σύμφωνα με την απόφαση, καθορίζονται οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για μικρά λιμενικά έργα τα οποία χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το προωθούμενο για υπογραφή σχέδιο ΚΥΑ αφορά σε κατασκευή μεμονωμένων προβλητών, μεμονωμένων ραμπών ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, σε έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής, σε πλωτά φράγματα προστασίας ακτών από ρύπανση και σε τεχνητούς υφάλους στον πυθμένα της θάλασσας.