Νέες καταγγελίες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου Μυκόνου

Πράματα και θάματα

Καλούν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρη Σκαγιά, σε παραίτηση -Για αναληθείς καταγγελίες κάνει λόγο ο κ. Σκαγιάς

Μπορεί όλα τα ελληνικά σήριαλ να περνούν κρίση, λόγω της οικονομικής λιτότητας, αλλά μόνο ένα συνεχίζει να κάνει ρεκόρ “τηλεθέασης”.

Ο λόγος για το Δήμο Μυκόνου και τις νέες καταγγελίες που έρχονται στο φως, που αυτή τη φορά αφορούν στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρη Σκαγιά.

Συγκεκριμένα, οι τρεις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, στηριζόμενες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ενέργειες, καταγγέλλουν τον κ. Σκαγιά για παραβατική συμπεριφορά, καλώντας τον σε άμεση παραίτηση.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, μέσω της “Κοινής Γνώμης” κάνει λόγο για αστήριχτες και αναληθείς καταγγελίες και δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα απαντήσει με επίσημα έγγραφα.

Τα βασικά σημεία των καταγγελιών

Οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας, “Μύκονος η επόμενη μέρα”, η “Μυκονιάτικη Άνοιξη” και η “ΚΕΠΟΜ”, με επικεφαλής τον Ανδρέα Φιορεντίνο, Αντώνη Κουσαθανά και Άννα Καμμή, αντίστοιχα, καταγγέλλουν τον Δημήτρη Σκαγιά για συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία όπως σημειώνουν, υποβαθμίζουν την ποιότητα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά δημιουργούν και εύλογα ερωτηματικά. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις, απέστειλαν επιστολή και στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Καλογήρου, με την οποία ζητούν την παρέμβασή της.

Ανάμεσα σε αυτές τις καταγγελίες, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την γνωστή υπόθεση της αργίας του πρώην Δημάρχου κ. Κουσαθανά-Μέγα, αλλά και με τη μυστηριώδη παρουσία του αγνώστου (;) ατόμου που βρισκόταν στα γραφεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, θέμα που είχε δημοσιεύσει η “Κοινή Γνώμη”.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι “δεν κάλεσε το συμβούλιο μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα για να ορίσει αντικαταστάτη του Δημάρχου, ως όφειλε και δεδομένου ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να το πράξει. Το αποτέλεσμα ήταν να παρέλθει η αποκλειστική ημερομηνία των 5 ημερών και το Δ.Σ. να μείνει άπρακτο και κατώτερο των περιστάσεων. Την Παρασκευή 21/6/2013, ημέρα κατά την οποία, τέθηκαν σε αργία ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, έγινε καταγγελία από την δημοτική παράταξη ΚΕΠΟΜ ότι άγνωστο άτομο βρισκόταν μέσα στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου σε ώρα μη εργάσιμη. Σύμφωνα δε με την καταγγελία, μετά από φασαρία που έγινε, κατέφθασε στο σημείο ο πρόεδρος του Δ.Σ ο οποίος , εκνευρισμένος, είπε ότι το άτομο αυτό ήταν εκεί, με δική του εντολή και άδεια. Δηλαδή, ο πρόεδρος ενός δημοτικού συμβουλίου έχει τέτοια εξουσία και επιτρέπει σε άτομα ξένα προς την οικονομική υπηρεσία να έχουν πρόσβαση σε αυτή, στο αρχείο της, στους φακέλους, τις καρτέλες και τα έγγραφα που υπάρχουν μέσα σε αυτή”.

Όμως οι καταγγελίες προχωρούν ακόμη περισσότερο, με τις παρατάξεις να κάνουν λόγο ακόμη και για παραποίηση των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου, δείχνοντας ως υπεύθυνο τον κ. Σκαγιά. “Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 30/11/11 η δημοτική υπάλληλος που είχε οριστεί ως πρακτικογράφος των συνεδριάσεων του Δ.Σ. κατήγγειλε ενώπιον όλου του Δ.Σ., ότι ο κ. Σκαγιάς μετά το πέρας των συμβουλίων και αφού οι σύμβουλοι έχουν υπογράψει και αποχωρήσει, αλλοιώνει τα πρόχειρα πρακτικά, μουτζουρώνοντας γραμμές στο βιβλίο και σκίζοντας σελίδες από αυτό. Ο κ. Σκαγιάς παραδέχθηκε τα λεγόμενα της υπαλλήλου λέγοντας ότι είχε κάθε δικαίωμα ως πρόεδρος να το κάνει αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί η υπάλληλος από πρακτικογράφος. Στις 21/1/2011 το δημοτικό δυμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία διαγραφές οφειλών που περιλαμβανόταν στους βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου Μυκόνου. Ενώ το συνολικό ποσό των διαγραφών έφτανε τις πολλές χιλιάδες ευρώ, κανείς δημοτικός σύμβουλος δε γνώριζε για ποιους οφειλέτες επρόκειτο και ποιο το ποσό για κάθε έναν από αυτούς. Ενώ είχε προκληθεί μεγάλη ένταση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε οι σύμβουλοι να λάβουμε γνώση, ο κ. Σκαγιάς αρνήθηκε την χορήγηση οποιουδήποτε στοιχείου πέραν του συνολικού ποσού διαγραφών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ποτέ δεν μάθαμε ποιες διαγραφές έγιναν, αφού υπήρχε και έγγραφο του προέδρου προς τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να μην χορηγούν στοιχεία και έγγραφα σε Δημοτικούς Συμβούλους αλλά μόνο σε εκείνον και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να τα λαμβάνουν δια του προέδρου”, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι καταγγελίες.

“Καλούμε τον κ. Σκαγιά σε παραίτηση”

Οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας αναφέρουν και άλλα θέματα στα οποία “πρωταγωνιστής” είναι ο κ. Σκαγιάς, όπως ότι δε παρίστανται στα δημοτικά συμβούλια ειδικοί από τις υπηρεσίες του Δήμου ή η νομική σύμβουλος, αλλά και στη μη ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου σε θέματα αλλά και σε διαμαρτυρίες πολιτών που φτάνουν στις υπηρεσίες του Δήμου.

“Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα της πρακτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος, του τρόπου που ασκεί τα καθήκοντά του, και συνθέτουν ένα πάζλ που όλα τα κομμάτια μαζί και το καθένα ξεχωριστά υποδεικνύουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλει σύσσωμο τον πρόεδρο κ. Σκαγιά και την παραβατική συμπεριφορά του. Επιπροσθέτως η παρούσα επιστολή θα αποσταλεί στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Εισαγγελία ,ώστε να αναζητηθούν διοικητικές ή ποινικές παραβάσεις.

Καλούμε δε τον ίδιο τον κ. Σκαγιά σε παραίτηση, ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου και να παύσει και το τελευταίο εμπόδιο στο να γυρίσει η Μύκονος σελίδα και να πορευθεί με ένα δημοτικό συμβούλιο που θα χαράσσει το όραμα, θα αποφασίζει το μέλλον και θα κινείται με γνώμονα την νομιμότητα και την διαφάνεια”, αναφέρουν οι παρατάξεις.

“Μετά το Δήμαρχο, στοχοποιούν και τον πρόεδρο”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Σκαγιά, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις παραπάνω καταγγελίες. Ο κ. Σκαγιάς δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα είναι αστήριχτα, αλλά και αναληθή, ενώ μίλησε και για στοχοποίηση ατόμων. “Τα δημοσιεύματα είναι αστήριχτα και αναληθή. Είναι μυθεύματα κάποιων ατόμων, τα οποία μετά το Δήμαρχο προσπαθούν τώρα να στοχοποιήσουν και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου”, σημείωσε ο κ. Σκαγιάς, ενώ δεσμεύτηκε ότι εντός των ημερών θα δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία θα απαντούν σε όλες τις καταγγελίες.

  • Στις αρχές του 2014 η πολύκροτη δίκη
  • Για τις 9 Ιανουαρίου του 2014, ορίστηκε η πολύκροτη δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στο Δήμο της Μυκόνου. Η δίκη θα γίνει στη Σύρο, στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου.
    Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες (κάποιες σε βαθμό κακουργήματος) και ανάμεσα στα άτομα που κατηγορούνται είναι δυο πρώην δήμαρχοι, ο Χρήστος Βερώνης και ο Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας και δυο αντιδήμαρχοι, ο Αλέκος Βαμβακούρης και ο Θρασύβουλος Κοντομήτρος.