Απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για συμμετοχή σε κοινωνική σύμπραξη με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Κατά πλειοψηφία... η βοήθεια σε απόρους

Υπέρ της συμπόρευσης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην υπό συγκρότηση Κοινωνική Σύμπραξη για την προώθηση του προγράμματος “Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους 2014 – 2020” τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Μοναδική διαφωνία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καταγράφηκε από την πλευρά της μειοψηφίας και ειδικότερα της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με την επικεφαλής, Ευδοκία Ψαρρά να στηλιτεύει την τακτική που ακολουθείται πανελλαδικά για τη διοχέτευση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών πόρων.

Υπενθυμίζεται πως, αντίστοιχη θετική απόφαση έλαβε πρόσφατα και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, απαντώντας καταφατικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

“Είναι ανάγκη για τους συνδημότες μας”

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος εξήγησε το σκοπό του προγράμματος και τη σημασία που θα έχει η συγκρότηση μίας κοινωνικής σύμπραξης σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Κυκλάδων, προκειμένου να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες γίνεται. Μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενό του και τον τρόπο αρωγής των άπορων πολιτών, αναφέροντας ακόμη πως αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει από το 2014 έως και το 2020 και μεταξύ άλλων, ετησίως θα προσφέρει, “διανομή τροφίμων αλλά και κάλυψη βασικών υλικών στερήσεων”, ενώ παράλληλα, θα υπάρχει μέριμνα για παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης κι ένταξης των δικαιούχων. “Θεωρώ πως πρέπει να δώσουμε την έγκριση στην Περιφέρεια να σχηματιστεί η σύμπραξη και να προχωρήσουν. Είναι μία ανάγκη για τους συνδημότες μας” τόνισε κατηγορηματικά.

Όχι σε κοινωνική πολιτική... εμμέσως

Σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση της κ. Ψαρρά λέγοντας προς τον δήμαρχο, πως, “Άλλοι Δήμοι έχουν συζητήσει καιρό πριν το θέμα” καθώς “τα χαρτιά από την Περιφέρεια έχουν έρθει καιρό πριν”. Πέραν της κριτικής που άσκησε για τον τρόπο που συζητήθηκε (εκτός ημερήσιας διάταξης), υποστήριξε πως, “πρόκειται για ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου, αντί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΕΣΠΑ να δοθούν στους Δήμους απευθείας, για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, μέσα από τα προγράμματα αυτά, βρίσκουν διόδους για να αναθέσουν αυτό το έργο σε μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ”, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, “γιατί αυτά τα χρήματα και τα κονδύλια ξέρουμε πολύ καλά σε ποιες τσέπες θα μπουν”. Σε έντονο τόνο μάλιστα, υπογράμμισε πως, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις, ώστε “να δοθούν από το Υπουργείο απευθείας αυτά τα χρήματα στους Δήμους”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την κ. Ψαρρά, η οποία κατέθεσε την πρότασή της, καταψηφίζοντας, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας”, Βασίλης Βρούτσης, εξηγώντας πως, “εμείς το υπερψηφίζουμε, με την προϋπόθεση, από τη στιγμή που είναι και ευρωπαϊκό κονδύλι, να τεθεί υπόψιν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο λαός δεν χρειάζεται ελεημοσύνη, χρειάζεται δουλειά”.

Ετικέτες: