Απολογιστικά οι ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής Άνδρου για την προώθηση του ΧΥΤΥ στο νησί

Διαβούλευση, σχέδιο και νέα προσπάθεια

  • Δευτέρα, 7 Μαρτίου, 2016 - 06:10

Το σύνολο των ενεργειών που έχει πραγματοποιήσει η νέα Δημοτική Αρχή κατά την τρέχουσα θητεία σχετικά με το έργο του ΧΥΤΥ στην Άνδρο, γνωστοποίησε απολογιστικά ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Σουσούδης μέσω εκτενούς ανακοίνωσής του.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει στο περιεχόμενό της, η παρούσα ενημέρωση προκύπτει με αφορμή την παρέμβαση – επιστολή πολίτη, ο οποίος ζητά να πληροφορηθεί για το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής για το πλέον σοβαρό θέμα που απασχολεί την Άνδρο κι έχει δρομολογηθεί μετά από συστηματικές προσπάθειες.

Ακολούθως παρουσιάζεται τμηματικά η αναφορά του δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη.

Ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ως νέα Δημοτική Αρχή, αναλάβαμε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και απόλυτη διαφάνεια την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ της Άνδρου η οποία είχε ξεκινήσει πριν από 13 χρόνια (εν έτει 2003). Η πρώτη ενέργεια στην οποία προχωρήσαμε ήταν να καλέσουμε τους κατοίκους και τους Φορείς του νησιού να προτείνουν και άλλες θέσεις, πέρα από αυτές που περιλάμβανε η αρχική μελέτη, προκειμένου να την εμπλουτίσουμε με νέες. Μέσα από αυτή την διαδικασία προστέθηκαν προς εξέταση 3 επιπλέον θέσεις. Μετά από το δημόσιο διάλογο που έλαβε χώρα κατά το διάστημα εκείνο και την συναξιολόγηση όλων των υποψηφίων θέσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, πειστήκαμε ότι η θέση που αξιολογείται επιστημονικά πρώτη θα πρέπει να αξιολογηθεί και από την αδειοδοτούσα αρχή. Με αυτά τα δεδομένα, συμπληρώθηκε και επικαιροποιήθηκε ο φάκελος της μελέτης και χωρίς καθυστέρηση προωθήθηκε στην Αδειοδοτούσα Αρχή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης τον Μάρτιο του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015 η μελέτη, αφού κρίθηκε πλήρης, προωθήθηκε από την Αδειοδοτούσα Αρχή στους αρμόδιους φορείς και εκκίνησε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι από την πρώτη φορά που η Αδειοδοτούσα Αρχή είχε λάβει τη μελέτη (πριν ακόμα αναλάβουμε εμείς ως Δημοτική αρχή) και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτή να προωθηθεί προς διαβούλευση, παρήλθε διάστημα περίπου 2,5 ετών (!) κατά το οποίο ζητούσε συνεχώς, νέες συμπληρώσεις.

Καθυστερήσεις και προώθηση στο ΠΕΣΠΑ

Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα μας έχουν κοινοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις, ενώ θετική είναι και η σχετική Γνωμοδότηση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Καμία αρνητική γνωμοδότηση από δημόσιους και αρμόδιους Φορείς δεν έχει εκδοθεί (ή τουλάχιστον μας έχει κοινοποιηθεί) για το συγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με το ν. 4014/2011 η συλλογή των γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (διαδικασία διαβούλευσης) πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τριάντα πέντε εργάσιμων ημερών από την αποστολή και δημοσιοποίηση της ΜΠΕ (δηλ. περίπου στις 25/9/2015). Μέσα σε αυτό το διάστημα η Αδειοδοτούσα Αρχή θα έπρεπε να έχει καταλήξει για την έκδοση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Δεν το έκανε όμως και με καθυστέρηση πολλών μηνών, τον Ιανουάριο του 2016, η Αδειοδοτούσα Αρχή, παραπέμπει το θέμα στο ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όπου λαμβάνει χώρα σχετική συζήτηση στις 14/01/2016.

Ζητούνται επιπλέον στοιχεία

Το ΠΕΣΠΑ αντί να αποφασίσει με τα στοιχεία που ήδη είχαν συλλεγεί όλα αυτά τα χρόνια και τις θετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, αναβάλει την λήψη απόφασης και για ακόμα μια φορά η Αδειοδοτούσα Αρχή ζητάει επιπλέον στοιχεία από αυτά που ήδη μας είχε ζητήσει, για τη συμπλήρωση της μελέτης και για την αδειοδότηση του έργου. Μεταξύ άλλων ζητάει τώρα: Γνωμοδοτήσεις φορέων που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί (κάτι το οποίο σύμφωνα με το Ν. 4014/2011 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015). Εναρμόνιση της δυναμικότητας του έργου (αλλαγή δηλαδή του τεχνικού σχεδιασμού) με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 (μετά δηλαδή, από την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε ήδη(!) να έχουν εκδοθεί ή όχι οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου). Βεβαίωση από την τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κατάσταση των νερών στις υδρογεωτρήσεις της περιοχής που απέχουν περισσότερο από 1.2 χιλιόμετρα). Υδρογεωλογική έκθεση για το χώρο του γηπέδου και την ευρύτερη περιοχή αν και: α) η γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για το ζήτημα ήταν θετική και β) τον Ιούνιο του 2015 από τη Αδειοδοτούσα Αρχή η μελέτη κρίθηκε πλήρης(!) (μαζί και τα υποβληθέντα σε αυτή γεωλογικά / υδρογεωλογικά στοιχεία και μέτρα προστασίας του έργου).

Ο Δήμος Άνδρου θα ανταποκριθεί για ακόμα μία φορά στο αίτημα της Αδειοδοτούσας Αρχής και θα προσκομίσει τα ανωτέρω πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να διευκολύνει την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι αναγνωρίζω το δημοκρατικό δικαίωμα των κατοίκων που αντιδρούν με την υλοποίηση του έργου στην περιοχή, αλλά διαφωνώ με την συστηματική απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου και των Δημόσιων Υπηρεσιών θεωρώντας ότι η μόνη «αλήθεια» είναι η δική τους. Δεσμεύομαι να δώσω μία μόνιμη και ασφαλή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα το κάνω ανεξάρτητα από τις όποιες αντιδράσεις.