Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Δήμου Άνδρου αντιπαρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα μεγαλύτερα ζητήματα του νησιού

Το debate της Άνδρου

Το debate ξεκινά στο 01:21:50 του βίντεο

Προεκλογικό debate, με τους πέντε υποψηφίους δημάρχους Άνδρου, να αναφέρονται στα φλέγοντα ζητήματα, που αντιμετωπίζει το νησί, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, κ.κ. Δημήτρης Γιαννίσης, Γιάννης Καπάκης, Δημήτρης Λοτσάρης, Ελευθέριος Μπάλλας και Θεοδόσης Σουσούδης, είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κ.κ. Ράνιας Τζιχοπούλου – Κωνσταντινίδη και Λάμπρου Δεμερτζή, σχετικά με πέντε θεματικές ενότητες, που αφορούσαν στη διαχείριση των απορριμμάτων, τις υποδομές, τον πρωτογενή τομέα, το τρίπτυχο τουρισμός – πολιτισμός – αθλητισμός και τέλος, την καθημερινότητα του πολίτη.

Το debate, το οποίο συντόνιζε η Διευθύντρια της "Κοινής Γνώμης", Τέτα Βαρλάμη, πραγματοποιήθηκε, μετά από κοινή συμφωνία των πέντε υποψηφίων, σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του.

Διαχείριση απορριμμάτων

Στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Γιαννίσης υποστήριξε, πως τα όποια υπολείμματα – μετά την κατασκευή του ΧΥΤΥ – οφείλουν να απομακρύνονται από την Άνδρο. Επιρρίπτοντας ευθύνες στην παρούσα δημοτική αρχή, για απουσία μέριμνας, αναφορικά με την αδειοδότηση των διαθέσιμων θέσεων, για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπάκης, τόνισε ξανά, ότι η θέση “Πλούσκα” δεν αποτελεί ιδανική τοποθεσία για την εγκατάσταση ΧΥΤΥ, υποστηρίζοντας, ότι παρά την έγκριση της ΑΕΠΟ του έργου, υπάρχουν ακόμη “αστερίσκοι”. Ο ίδιος σημείωσε, πως ο συνδυασμός του θα συνεκτιμήσει τα δεδομένα και θα αναζητήσει κατάλληλη θέση, ώστε να τηρηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο υποψήφιος, κ. Λοτσάρης, τόνισε πως η μη λύση δεν αποτελεί λύση στο θέμα του ΧΥΤΥ, υποστηρίζοντας πως ο συνδυασμός του έχει στοιχειοθετήσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, έως την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ, που αφορά σε επικαιροποίηση του ΤΣΔΑ και εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με προτεραιότητα τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Ο κ. Μπάλλας, από την πλευρά του, υποστήριξε το μοντέλο της Σκωτίας, ώστε η ανακύκλωση να αγγίξει το 70%, υπογραμμίζοντας, πως η αυτή οφείλει να γίνεται μέσα από τα Ανδριώτικα νοικοκυριά, με το Δήμο να παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Άμεσα, οι εργαζόμενοι καθαριότητας θα παρέχουν κουπόνια στο νοικοκυριό και ανάλογα της ποσότητας των ανακυκλώσιμων, θα υπάρχει και ελάφρυνση των δημοτικών τελών. Ο υπόλοιπος διαχωρισμός θα λαμβάνει χώρα στο ΧΥΤΥ.

Ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, κ. Σουσούδης ανέφερε πως ο Δήμος έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της ανακύκλωσης, με αύξηση 80% στο τονάζ και μείωση του κόστους κατά 1/3. Επεσήμανε, πως θα δρομολογηθούν κατασκευή πράσινων σημείων και καμπάνια ευαισθητοποίησης, με κύριο στόχο τα νέα παιδιά. Όσον αφορά στη δημιουργία ΧΥΤΥ, υποστήριξε, πως η συνέχιση των διαδικασιών για την εγκατάστασή του στη θέση Πλούσκα, αποτελεί μονόδρομο.

Έργα υποδομής

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, ο κ. Σουσούδης σημείωσε, πως τα τελευταία χρόνια δόθηκαν κίνητρα στους ιατρούς, προκειμένου να στελεχωθούν τα ΠΠΙ και το Κέντρο Υγείας Άνδρου, ενώ υποστήριξε, πως υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μικρού νοσοκομείου, με κύριο “αγκάθι” και πάλι τη στελέχωση.

Την ευθύνη πρωτίστως στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά και στο Δήμο, για την εγκατάλειψη των αλιευτικών καταφυγίων της Άνδρου, επέρριψε ο κ. Μπάλλας, τονίζοντας πως το καταφύγιο του Κορθίου, όφειλε να έχει προχωρήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Λοτσάρης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το οδικό δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις αποκατάστασης, αλλά όχι υλοποίηση, ενώ αναφέρθηκε στη μελέτη του Επαρχείου, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου και των ρεμάτων, ύψους 1.850.000 ευρώ, που θα εξελιχθεί εντός του επόμενου έτους.

Ο κ. Καπάκης επεσήμανε, πως σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές του νησιού δεν υπάρχουν ΒΙΟΚΑ, κάτι που θα έπρεπε να έχει τεθεί ως προτεραιότητα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο έλλειμμα υποδομών, που αντιμετωπίζει η Άνδρος.

Από τον κ. Γιαννίση αναφορικά με το θέμα ίδρυσης ΔΕΥΑ Άνδρου, τόνισε, πως υπάρχουν παραδείγματα από άλλα νησιά που μπορούν να ακολουθηθούν, ενώ υπάρχει και σχετική μελέτη, που μπορεί να επικαιροποιηθεί.

Πρωτογενής τομέας

Σχετικά με την παραγωγική δυναμική της Άνδρου, ο κ. Μπάλλας εξήγγειλε τη δημιουργία Αντιδημαρχίας και Επιτροπής, για καταγραφή των προβλημάτων και προώθηση προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης, την κατάρτιση ηλεκτρονικού μητρώου αγροτών, τη μέριμνα για την αγροτική οδοποιία και την υδροδότηση των αγροτικών περιοχών.

Ο κ. Λοτσάρης πρότεινε τη δημιουργία σήματος ποιότητας τοπικών προϊόντων, καθώς και σήμα εγκεκριμένων επιχειρήσεων πώλησης.

Ο κ. Καπάκης εστίασε στον απαραίτητο οργανωτικό ρόλο του Δήμου απέναντι στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να ενδυναμωθούν τα χωριά μέσα από τον πρωτογενή τομέα.

Για τον κ. Γιαννίση, σημαντική είναι και η διαχείριση του υδάτινου στοιχείου, για την οποία υπάρχουν ήδη μελέτες, οι οποίες μπορούν να επικαιροποιηθούν, ενώ τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τη γαστρονομία, με φόντο τους νέους επιχιρηματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σουσούδη, ο Δήμος οφείλει να έχει υποστηρικτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος τονώθηκε επί θητείας του, τόσο με την πιστοποίηση των σφαγείων, όσο και με το πρόγραμμα LIFE για τις αιμασιές, ενώ υποστήριξε, ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα επέλθει μέσω της αύξησης του τουρισμού.

Τουρισμός – Πολιτισμός – Αθλητισμός

Από τον κ. Λοτσάρη δηλώθηκε η στήριξη και η συνεργασία προς τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Άνδρου, με την υποσημείωση, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, που να μπορεί να προωθηθεί. Επίσης, ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Άνδρο, εφόσον δεν απαιτούνται ιδιαίτερες υποδομές για τη συγκεκριμένη επιδίωξη.

Ο κ. Καπάκης σημείωσε ότι επιθυμεί να ενδυναμωθεί ο αθλητικός τουρισμός, με άξονα τη γειτνίαση του νησιού με την Αθήνα, αλλά και να υποστηριχθούν οι αθλητικές υποδομές. Επίσης, εστίασε στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος και της ιστορίας της Άνδρου και της αύξησης της επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Ο κ. Γιαννίσης υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εξάπλωση του πολιτιστικού προϊόντος και εκτός Χώρας, η ανάπτυξη έξυπνων και ψηφιακών πολιτικών, καθώς και η αποκατάσταση των σχέσεων Δήμου και διοικήσεων των κληροδοτημάτων της Άνδρου.

Από την πλευρά του κ. Σουσούδη σημειώθηκε πως έχει υπάρξει άλμα στον τουρισμό του νησιού, με εξωστρέφεια και δυναμική, τονίζοντας ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν επίσης βελτιωθεί, σύμφωνα και με μελέτη ικανοποίησης των επισκεπτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Εξήγγειλε δράσεις ενημέρωσης προς τους επαγγελματίες και εργαζομένους του τουρισμού, αλλά και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Μπατσίου συνολικά.

Τέλος ο κ. Μπάλλας υποσχέθηκε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο συνδυασμός του θα επιδιώξει τη δημιουργία αρχαιολογικού-πολιτιστικού-περιπατητικού τουριστικού πάρκου στη Σταυροπέδα, ενώ θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν πολιτιστικοί χώροι και μονοπάτια. Τέλος για τον τουρισμό τόνισε, πως η Άνδρος θα πρέπει με ανεξάρτητη πολιτική να στραφεί στις αγορές της Ευρώπης.

Συνεργασίες

Κατόπιν σχετικής ερώτησης, σχετικά με την πρόθεση των υποψηφίων να συνεργαστούν μετεκλογικά, ο κ. Καπάκης τόνισε πως κανείς δεν περισσεύει την επόμενη ημέρα, ο κ. Γιαννίσης δεν αρνήθηκε τη συνεργασία, ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, ωστόσο έχει αποδειχθεί η διάθεσή του για συνεργασία και από την πρότερη πορεία του στα κοινά, ο κ. Σουσούδης δήλωσε ανοιχτός σε όλες τις συνεργασίες, χωρίς κανένα αποκλεισμό, ο κ. Μπάλλας σημείωσε πως συνεργασία υπάρχει ήδη από την παρούσα θητεία, ενώ υπογράμμισε, πως ο συνδυασμός του είναι εκείνος που εγγυάται την ενότητα και τη συνεργασία και τέλος ο κ. Λοτσάρης έθεσε τον όρο οι συνεργασίες να είναι ειλικρινείς απέναντι στην παράταξή του, προκειμένου να τις δεχθεί, ώστε να υπάρξει πολιτική λύση για τον τόπο.

Ελεύθερες τοποθετήσεις υποψηφίων

Μετά το πέρας των ερωτήσεων, στο πλαίσιο των πέντε θεματικών ενοτήτων, όλοι οι υποψήφιοι, είχαν τη δυνατότητα, να εκθέσουν ελεύθερα τις θέσεις τους, εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Ο κ. Γιαννίσης υποστήριξε πως προτεραιότητά του είναι οι νέοι Ανδριώτες, οι νέοι επιχειρηματίες, προκειμένου να ανθίσει το γηρασμένο νησί, χωρίς όμως να υπάρξει ολιγωρία στη μέριμνα για τους μεγαλύτερους, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι ο δημότης θα πρέπει να εξυπηρετείται μέσω των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Καπάκης σημείωσε, ότι η παράταξή του ενεργοποίησε τους νέους, με μία εναλλακτική πρόταση, καθώς ο Δήμος χρειάζεται διαφορετική διοίκηση με όραμα. Είπε, πως η παράταξή του ήταν η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση της τρέχουσας θητείας, ενώ παράλληλα προσέφερε τη συνεργασία της όπου αυτό απαιτήθηκε. Δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού.

Ο κ. Μπάλλας δεσμεύτηκε, πως η παράταξή του δεν θα “χαϊδέψει” τα αυτιά, ενώ υπόσχεται μόνο όσα μπορεί να υλοποιήσει και άμεσα. Τόνισε, πως αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκρουστεί, να επιμείνει, να πιέσει τις υπηρεσίες, να μην κρυφτεί πίσω από διαδικασίες, ενώ ανέφερε, πως το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι αν η ψήφος θα πάει στους συγγενείς ή τους ικανούς.

Ο κ. Λοτσάρης τόνισε ότι ήρθε η ώρα ο Δήμος να εστιάσει στον άνθρωπο και την κοινωνία, αρνούμενος τον πολιτικό παραγοντισμό, ενώ σημείωσε ότι έχει εντοπίσει τα προβλήματα του νησιού.

Ο κ. Σουσούδης υποστήριξε, πως η δημοτική του αρχή ενέσκηψε σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, έχοντας πάντοτε την πόρτα του γραφείου του ανοιχτή, συμμάζεψε την πλήρη αταξία στα οικονομικά του δήμου και αποπλήρωσε χρέη, αυξάνοντας τα έσοδα, ενώ ολοκλήρωσε, αλλά και προετοίμασε έργα υποδομής.

Ετικέτες: