Σύσταση επιτροπής, με αντικείμενο αποκλειστικά το ζήτημα των αιολικών πάρκων στο νησί της Άνδρου και εκκίνηση διαδικασίας για μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ

Οργάνωση για το ζήτημα των ΑΠΕ

Τρία θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως έφερε ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί.

Προκειμένου η Άνδρος να αποκτήσει ένα κοινό πλαίσιο δράσης, σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, για εγκατάσταση πάνω από 1.000 ανεμογεννήτριες στο νησί, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, όπως δεσμεύτηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έφερε στο τραπέζι της πρόσφατης συνεδρίασης ζητήματα που αφορούν στην διαμόρφωση πλαισίου δράσης για το νησί, απέναντι στο θέμα των ΑΠΕ.

Εκ των τριών, κυριότερο θέμα υπήρξε αυτό της δημιουργίας άτυπης επιτροπής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και αιρετών από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό, τη διατύπωση προτάσεων για τη χάραξη πολιτικής από το Σώμα, καθώς και τη γνωμοδότηση, αναφορικά με την εκπόνηση χωροταξικής μελέτης, συγκεκριμένα για τις ΑΠΕ, που αποτέλεσε και το δεύτερο μεγάλο θέμα της συνεδρίασης.

Πράσινο φως” για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Ξεκινώντας από το θέμα της απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών, αναφορικά με την εκπόνηση χωροταξικής μελέτης για τις ΑΠΕ στην Άνδρο, ο Δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από το Σώμα, προκειμένου να υπάρχει κοινή στάση του Δήμου απέναντι στο ζήτημα.

«Αφουγκραζόμενοι την ανησυχία του κόσμου, αλλά και αυτό που πάει να γίνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα αιολικά πάρκα, φέρνουμε το θέμα της χωροταξικής μελέτης. Αυτό που έχω βάλει ως προϋπόθεση, ώστε να ξεκινήσει αυτή η χωροταξική μελέτη των ΑΠΕ, είναι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», σημείωσε εισαγωγικά ο κ. Λοτσάρης.

Παράλληλα, ενημέρωσε το Σώμα, πως υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, οι οποίοι προορίζονται για τα χωροταξικά ζητήματα, περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξήγησε στους δημοτικούς συμβούλους, ότι η Επιτροπή, που θα συγκροτηθεί, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, θα έχει την ευθύνη να κατευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τον φορέα, που βέλτιστα ενδείκνυται να αναλάβει την εκπόνησή της, αλλά και τις επί μέρους προϋποθέσεις που θα τεθούν σε αυτή.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, η δημιουργία ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα μπορεί η Άνδρος να διαμορφώσει αντιπροτάσεις, σε όσα αποφασίζονται για την Άνδρο, χωρίς τους Ανδριώτες, αποτελεί μονόδρομο, αν πρόκειται να υπάρξει επί της ουσίας διαμόρφωση πλαισίου, σύμφωνα με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, πάνω στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίπτει, ή και να εγκρίνει διάφορα επενδυτικά σχέδια.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Λοτσάρης, αποκλίνοντας από την κάθετα αρνητική στάση απέναντι στην εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί, των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, υπογράμμισε, ότι δεν είναι υπέρμαχος της στείρας άρνησης, εξηγώντας όμως, πως κάθε απόφαση, θετική ή αρνητική, θα πρέπει να υπάγεται σε ένα σαφή και εγκεκριμένο σχεδιασμό, βασισμένο στις ανάγκες και τη βούληση του Δήμου και των κατοίκων του.

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόση Σουσούδη, τονίστηκε, πως, ενώ είναι θετικός στην εκπόνηση χωροταξικής μελέτης για τις ΑΠΕ, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι παράμετροι αυτής, προτού συμφωνήσει, ενώ από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, ο κ. Γιάννης Καπάκης επεσήμανε, πως θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τον κόσμο, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο, στο οποίο θα εκπονηθεί η μελέτη. Στα παραπάνω, ο Δήμαρχος απάντησε, πως η επιτροπή θα προγραμματίσει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, θα διαμορφώσει τις προτάσεις της, όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού για τη μελέτη, οι οποίοι ωστόσο, θα εγκριθούν και θα τροποποιηθούν καταλλήλως ξανά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Λοτσάρης διευκρίνισε αρκετές φορές, πως ο ρόλος της επιτροπής θα είναι άτυπος και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και το Σώμα συνεχίζει να έχει την ευθύνη, για την τροποποίηση και την έγκριση οποιασδήποτε απόφασης ληφθεί, σχετικά.

Η απόφαση, για την έναρξη της διαδικασίας, προκειμένου να εκπονηθεί η χωροταξική μελέτη για τις ΑΠΕ στην Άνδρο, ήταν ομόφωνη, με όλους τους επικεφαλής να συναινούν.

Άτυπη επιτροπή με συντονιστικό και ενημερωτικό ρόλο

Το επόμενο εκτός ημερησίας θέμα, αφορούσε στη σύσταση της εν λόγω επιτροπής, η οποία ο Δήμαρχος σημείωσε, πως, αν και θα μπορούσε με υπογραφή απόφασης να την είχε συστήσει, ήθελε η επιτροπή να συσταθεί μέσα από το διάλογο και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς επιθυμία του διευκρίνισε πως είναι η συμμετοχή όλων των παρατάξεων σε αυτή, ώστε να υπάρχει καθολική εκπροσώπηση.

Πρότεινε δε, η επιτροπή να είναι επταμελής, με τέσσερα μέλη εμπειρογνώμονες, όπως περιβαλλοντολόγος, δικηγόρος, μηχανικός – ενεργειακός σύμβουλος κλπ, με διαφορετική στάση απέναντι στο ζήτημα και τρεις αιρετοί, ένας από κάθε δημοτική παράταξη.

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας σημειώθηκε, πως η αιφνίδια εισαγωγή του θέματος της συγκρότησης της επιτροπής, χωρίς να δίνεται η ευκαιρία στη μειοψηφία να μελετήσει το ζήτημα και να αποφασίσει ποια στελέχη της θα προταθούν ως μέλη της, αλλά και χωρίς εισήγηση, καθώς τίθεται προς συζήτηση εκτός της ημερήσιας διάταξης και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, φέρνει προ απροόπτου τα μέλη της μειοψηφίας και δεν τους δίνονται επαρκή στοιχεία, όσον αφορά στο ρόλο των μελών της επιτροπής, ώστε να προτείνουν και κατάλληλα καταρτισμένα στελέχη.

Ο Δήμαρχος απάντησε, πως «βασικός στόχος της επιτροπής είναι η ενημέρωση, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της τοπικής κοινωνίας, σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση και φυσικά, όταν με το καλό προκύψει το ζήτημα του διαγωνισμού για τη χωροταξική μελέτη, μία διαρκή διαβούλευση με τον κόσμο και ενημέρωση προς το δημοτικό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή, ούτε εσείς, ούτε κι εγώ έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί [σ.σ. για τις προτεινόμενες επενδύσεις]. Βλέπουμε διάφορες δημοσιεύσεις. Μιλάμε για μία άτυπη και όχι αποφασιστική επιτροπή, η οποία ουσιαστικά θα έχει το ρόλο του συντονισμού, ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα και να ενεργοποιηθούμε για αυτό το ζήτημα». Παράλληλα διαβεβαίωσε, πως η επιτροπή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

Σχολιάζοντας, πως το θέμα εισήχθη πρόχειρα και “ερασιτεχνικά”, ωστόσο υπάρχει πρόθεση να βοηθήσει την επιτροπή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε ως μέλος της άτυπης επιτροπής τον κ. Αντώνη Αντώνογλου, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Καπάκης τον εαυτό του.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, προτάθηκαν από το Δήμαρχο και πρόκειται για γνωστούς εμπειρογνώμονες με σχετικές επαγγελματικές ιδιότητες, οι οποίοι είχαν δώσει το “παρών” και στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση, για τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την επένδυση για εγκατάσταση μικρού αιολικού πάρκου με 5 ανεμογεννήτριες στη θέση Ξηροκάμπι του Κορθίου και άρα γνωστοί στο Σώμα.

O κ. Λοτσάρης, τονίζοντας, πως η Άνδρος απέτυχε να προωθήσει αντιπροτάσεις, υποστήριξε, πως «αν δεν κάνω λάθος, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, προβλέπει για την Άνδρο, πάνω από 1.100 – 1.200 ανεμογεννήτριες. Τότε, το Περιφερειακό Πάρκο, προέβλεπε το ανώτερο 580. Δεν υποστηρίζω ότι αυτό ήταν καλό, αλλά τώρα είμαστε ξανά μπροστά στις 1.200».

Η απόφαση έλαβε ομόφωνο χαρακτήρα.

Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε από τους συμβούλους να εγκρίνουν και την άσκηση ένδικων μέσων από πλευράς του Δήμου, ενάντια στην εν λόγω επένδυση στο Ξηροκάμπι, δεδομένου, ότι κατά την ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο είχε μεν γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά, ωστόσο δεν αποφάσισε περαιτέρω ενέργειες. Και στη συγκεκριμένη εισήγηση του Δημάρχου το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της ανάθεσης σε δικηγόρο, γνώστη των ζητημάτων, της υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου Άνδρου, επί του ζητήματος, στις δικαστικές αίθουσες.

Ετικέτες: