Νέες καταγγελίες του Χαράλαμπου Κόκκινου κατά της ΥΔΕ, για καθυστέρηση καταβολής των μετακινήσεων

"Η ιστορία επαναλαμβάνεται"

Κυριολεκτικά “άστραψε και βρόντηξε” χθες κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος κατάγγειλε την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), για τον τρόπο που διαχειρίζεται που ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και καθυστέρηση 6 μηνών για την καταβολή των εξόδων που αφορά τη μετακίνησή τους.

Πάντως το συγκεκριμένο θέμα ταλανίζει τους περιφερειακούς συμβούλους, από την έναρξη της θητείας της αιρετής Περιφέρειας, με τις γνωστές καταγγελίες που έχουν γίνει και από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης της καταβολής των μετακινήσεων έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην πλειοψηφία των συμβούλων, οι οποίοι εν μέσω κρίσης, καταβάλλουν από την τσέπη τους σημαντικά ποσά για τη συμμετοχή τους στα περιφερειακά συμβούλια, ποσά τα οποία τους επιστρέφονται μετά κόπους και βασάνων.

“Μας εμπαίζουν;”

“Έχουμε θέσει πολλές φορές ότι τα χρήματα που καταβάλλουμε από την τσέπη μας για τις μετακινήσεις μας, μας καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση. Το πρόβλημα δημιουργείται από την ΥΔΕ, η οποία κάθε φορά μας ζητά να προσκομίσουμε και επιπλέον παραστατικά, τα οποία κάθε φορά διαφοροποιούνται. Τώρα μας επέστρεψαν, όχι μόνο σε εμένα προσωπικά, αλλά και σε άλλους, παραστατικά του 2012, με την αιτιολογία ότι για τα εισιτήρια (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά), θα έπρεπε να είχαμε προσκομίσει απόδειξη πώλησης και όχι είσπραξης.

Ο κ. Κόκκινος επισήμανε ότι η αιτία που προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, είναι ότι μετά από έξι ολόκληρους μήνες, η αρμόδια υπηρεσία ήρθε τώρα για να ζητήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή στα δικαιολογητικά. “Ποιος είναι αρμόδιος τελικά; Μας εμπαίζουν; Δεν μας έχουν καταβάλλει τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει για τις μετακινήσεις μας, χρήματα που έχουν βγει από την τσέπη μας”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, δήλωσε ότι το νέο αυτό πρόβλημα που εμφανίστηκε, το ανακάλυψε μόνος του, αφού κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είχε ενημερώσει τους περιφερειακούς συμβούλους. “Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα. Με αυτό που έχει δημιουργηθεί, δηλαδή την μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των μετακινήσεων, υπάρχουν περιφερειακοί σύμβουλοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν για τα περιφερειακά συμβούλια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα”

Για το θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζεται η καταβολή των μετακινήσεων.

“Η ΥΔΕ επέστρεψε σε αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους εισιτήρια, κυρίως αεροπορικά του 2012, με την αιτιολογία ότι οι αποδείξεις που προσκομίστηκαν δεν ήταν σύμφωνες με τα προβλεπόμενα. Η δικαιολογία της επιστροφής των παραστατικών ήταν ότι η απόδειξη είσπραξης και όχι απόδειξη πώλησης. Έχουμε περιφερειακούς συμβούλους, όπως π.χ δάσκαλοι και από τον μισθό τους καταβάλλουν τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Είναι μεγάλο θέμα να βάζει ο καθ΄ ένας από την τσέπη του χρήματα και να τα παίρνει πίσω μετά από μήνες. Κάθε μετακίνηση μπορεί και να στοιχίζει 300 ευρώ στον κάθε περιφερειακό. Είναι το τεράστιο ζήτημα της νησιωτικότητας. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται”, δήλωσε ο κ. Μακρυωνίτης.

“Θέσαμε στους νέους υπουργούς το θέμα με τη λειτουργία των ΥΔΕ”

“Έχουμε πει πολλές φορές, ακόμη και στο περιφερειακό συμβούλιο, ότι οι δαπάνες δεν είναι προσωποποιημένες. Πάνε όλες μαζί και αν ένας περιφερειακός σύμβουλος καθυστερήσει να στείλει να δικαιολογητικά του, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εκκαθάριση. Σε ότι αφορά την ΥΔΕ, βεβαίως και εμένα μου επέστρεψε περίπου 1500 ευρώ από μετακινήσεις που έκανα, διότι στην αρχή της θητείας δεν γνώριζαν οι υπηρεσίες πως θα λειτουργήσει το σύστημα.

Στην επισήμανση ότι δημιουργείται πρόβλημα στους περιφερειακούς συμβούλους από την 6μηνη καθυστέρηση, ο κ. Μαχαιρίδης σημείωσε ότι “δε νομίζω ότι οφείλονται σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους μετακινήσεις 6 μηνών. Θα το δω όμως. Ξέρω ότι υπάρχουν καθυστερήσεις 2 και 3 μηνών, αλλά όχι 6 μηνών”.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η ΕΝΠΕ με τους νέους υπουργούς, έθεσαν και το ζήτημα της λειτουργίας των ΥΔΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “κάτι πρέπει να γίνει και νομίζω ότι κάτι θα γίνει, διότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση”.