Εξώδικη καταγγελία στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης που μπλοκάρει την ανάπλαση της παραλίας της Αζολίμνου από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ)

Ανυπαρξία χώρου στάθμευσης, παύση ανάπλασης

- Η μείζονα αντιπολίτευση υπογραμμίζει την ανάγκη πραγματοποίησης του έργου- Γ. Δεκαβάλλας: “Αναζητούμε λύση και εξετάζουμε το σενάριο αγοράς του χώρου”

Τη λύση της σύμβασης του χρησιδανείου που αφορούσε στην παραχώρηση έκτασης στην περιοχή της Αζολίμνου για τις ανάγκες στάθμευσης των κατοίκων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών ζητούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ) μέσω εξώδικης καταγγελίας που απέστειλαν στη δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης.

Το πρόβλημα που ανακύπτει μετά από την ανωτέρω εξέλιξη, σχετίζεται με το έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Αζολίμνου, το οποίο για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί, απαιτείται η ύπαρξη χώρου στάθμευσης ώστε να εξυπηρετούνται οι οδηγοί οχημάτων και δικύκλων.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, από τα οποία είχε παραχωρηθεί με χρησιδάνειο ο συγκεκριμένος χώρος, σήμερα διεκδικούν άμεσα τη λύση της σύμβασης για λόγους που δεν διευκρινίζονται στο περιεχόμενο του εξωδίκου, φέρνοντας τόσο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου - που θα προωθούσε το έργο -, όσο και το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώπιον αδιεξόδου αναφορικά με ένα έργο πνοής για την περιοχή, που θα την αναδείκνυε και θα την αναβάθμιζε ριζικά.

Προϋπόθεση ο χώρος στάθμευσης

Η “Κοινή Γνώμη” πραγματοποίησε ρεπορτάζ όσον αφορά στο θέμα με αφορμή και την παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας, η οποία με γραπτή ανακοίνωσή της, ζητά από το δήμο να εξετάσει πιθανές λύσεις του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί αρχικά πως, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) μέσω της εξώδικης καταγγελίας, απαιτούν τη λύση της σύμβασης του χρησιδανείου για την παραχώρηση από 25/05/1998 της χρήσης της έκτασης 19.524 τ.μ. ως χώρου που κάλυπτε τις ανάγκες στάθμευσης.

Αυτόματα, το έγγραφο που έφτασε στα γραφεία της δημοτικής Αρχής, μπλοκάρει το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Αζολίμνου, το οποίο αφορούσε στη ριζική παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση του τμήματος από το ύψος της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται στη μία πλευρά κατά μήκος της παραλίας έως και την αντίθετη πλευρά, εκεί όπου ολοκληρώνεται το παραλιακό τμήμα του χωριού. Το κύριο στοιχείο της εν λόγω ανάπλασης ήταν η μεταφορά από όλη την παραλιακή ζώνη προς το χώρο στάθμευσης,των αυτοκινήτων, για χρήση του δρόμου από πεζούς και ποδήλατα, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξει χώρος να σταθμεύσουν τα οχήματα. Όπως καθίσταται εύλογα αντιληπτό, το κώλυμα που έχει έρθει στο προσκήνιο, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό, αφού την παρούσα χρονική στιγμή, κανείς δεν δύναται να εγγυηθεί για την υλοποίησή του.

“Κληρονομιά” στον ενιαίο δήμο

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος το 1999 είχε αναλάβει ως δήμαρχος, τον πρώην δήμο της Ποσειδωνίας, από τον πρώην κοινοτάρχη, γνωστοποίησε ότι παρέλαβε και τον αντίστοιχο φάκελλο με το χρησιδάνειο που είχε υπογραφεί με την ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο είχε ανανεωθεί στη συνέχεια, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής καθώς όμως και οι επαγγελματίες.

Ακολούθως, με την ενοποίηση των τριών πρώην Καποδιστριακών δήμων Σύρου και τη δημιουργία του ενιαίου δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο φάκελλος μεταφέρθηκε στην παρούσα δημοτική Αρχή, η οποία πλέον καλείται να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα.

Σημειώνεται μάλιστα, πως δεδομένης της καταγγελίας της σύμβασης του χρησιδανείου, το συγκεκριμένο ακίνητο πρέπει να παραδοθεί όπως ακριβώς ήταν και ο δήμος δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση, αφού ζητείται η λύση της συμφωνίας.

Ναι στο έργο από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου

Μετά την επίδοση της εξώδικης καταγγελίας προς το δήμο Σύρου – Ερμούπολης τη δημοτική κοινότητα Βάρης και τη δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας, στο περιεχόμενο της οποίας δεν αναφέρεται ο λόγος που ζητείται η λύση της σύμβασης, ο δήμος καλείται να ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ρεπορτάζ, την προσεχή Δευτέρα, όπου θα συνεδριάσει ξανά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, θα θέσει από την πλευρά του, εκ νέου το ζήτημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αναζητήσει ανάδοχη εταιρεία που θα αναλάβει την προώθηση και σύνταξη της μελέτης για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερες συνεδριάσεις η υλοποίησή του, θα χαρίσει όφελος στην περιοχή και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ του έργου.

Αξίζει να επισημάνουμε πως, οι ίδιες πληροφορίες του ρεπορτάζ, σημειώνουν πως η μελέτη είχε ανατεθεί ήδη σε μία εταιρεία, η οποία απευθυνόμενη στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τη μελέτη.

Πλέον, η απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου τις επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα, θα ασκήσει πίεση προς το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην αντιμετωπισθεί μελλοντικά και κυρίως την επόμενη θερινή – τουριστική περίοδο, ζήτημα χώρου στάθμευσης στην παραλία της Αζολίμνου.

“Να μη μείνει στο συρτάρι”

Σχετικά με το ζωτικής σημασίας για την περιοχή ζήτημα, η μείζονα αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αιτείται με δημόσια παρέμβασή της από τη δημοτική Αρχή, να μη δείξει ολιγωρία, αντίθετα, να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ερευνήσει αν υπάρχει τρόπος να λυθεί το θέμα, προτείνοντας να διερευνηθεί η πρόταση - αν είναι εφικτό το σενάριο -, αγοράς ενός τμήματος του οικοπέδου ή αν υπάρχει εναλλακτική λύση και περιθώριο αγοράς διαφορετικού οικοπέδου. “Αυτή τη στιγμή ξεκινά έστω και καθυστερημένα, μία ανάπλαση κύριας σημασίας, που θα δώσει ώθηση σε μία σημαντική περιοχή της Σύρου”, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη της δημοτικής παράταξης “Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης”, επισημαίνοντας πως, επ' ουδενί δεν πρέπει να μείνει το έργο στο συρτάρι, καλώντας τέλος τη δημοτική Αρχή να ενεργήσει άμεσα και καταλυτικά, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση της παραλίας.

Γ. Δεκαβάλλας: Διαπραγμάτευση και αναζήτηση λύσης

Προκειμένου να καταγραφεί η θέση της δημοτικής Αρχής, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με το δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος δήλωσε με σαφήνεια ποια είναι η στάση του δήμου ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα που ανέκυψε πρόσφατα. “Εξετάζουμε το θέμα από τη στιγμή που μας εστάλη το έγγραφο”, υπογράμμισε ο κ. Δεκαβάλλας, συμπληρώνοντας πως, “σκεφτόμαστε αν μπορούμε να αγοράσουμε τον συγκεκριμένο χώρο ως δήμος”. Ο ίδιος, πρόσθεσε δε, πως “Θα πραγματοποιήσουμε άμεσα επαφή με την ΠΥΡΚΑΛ”, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές. “Η αγορά του χώρου είναι μία πρόταση και μία σκέψη υπό διαπραγμάτευση και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει η δυνατότητα να το επιτύχουμε”, διασαφήνισε παρακάτω, αποκλείοντας το ενδεχόμενο “απαλλοτρίωσης του χώρου”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Δεκαβάλλας, επανέλαβε ότι θα αναζητηθεί λύση, καθώς “αν δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η περιοχή, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες”.