Επανεξέταση της διέλευσης του ποδηλατόδρομου στην Ερμούπολη

Με προεκλογικό “άρωμα”

Όψιμα μοιάζει να διαπίστωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τον κυκλοφοριακό φόρτο που επικρατεί μεταξύ του σούπερ μάρκετ Βιδάλης και του Αθλητικού Κέντρου (ΑΚΔΕ) με αφορμή τη μελέτη του ποδηλατόδρομου, για τη διέλευση του οποίου, αποφάσισε μετά από επανέλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, να εξετάσει και να αναζητήσει εναλλακτική λύση, αποδεικνύοντας πως ζει κυριολεκτικά εκτός τόπου.

Στο περιεχόμενο μάλιστα της σχετικής ανακοίνωσης που εξεδόθη από την πλευρά του δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα, σημειώνεται πως η συγκεκριμένη διαπίστωση παρουσιάζεται ως απόρροια της αυτοψίας που διεξήχθη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και την Υπηρεσία Δόμησης, την οποία έκρινε αναγκαία ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Γιαλόγλου μετά από τη συνάντηση που είχε με τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι όπως έχει γνωστοποιηθεί εκφράζουν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας πως η ύπαρξή του κατά μήκος του συγκεκριμένου τμήματος του οδοστρώματος, θα προσθέσει κυκλοφοριακό βάρος ενώ παράλληλα θα “χτυπήσει” την οικονομική δραστηριότητά τους.

“Επισφαλής η διέλευσή του”

Αναφορικά με το θέμα η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει πρωτίστως αυτούσια την ανακοίνωση του Δήμου, η οποία έχει ως εξής: “Μετά τη συζήτηση για την έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου κατασκευής του ποδηλατοδρόμου που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 21/02/2014 και στην οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με τη δυνατότητα διέλευσης του έργου από το ύψος του Super Market “Βιδάλης” μέχρι τη στροφή για το αθλητικό κέντρο Δ. Βικέλας από τους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής, έγινε συνάντηση του αντιδημάρχου Ανδρέα Γιαλόγλου και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λούβαρη με τους καταστηματάρχες της περιοχής τη Δευτέρα 24/02/2014 στην περιοχή του υπό μελέτη έργου. Κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν εκ νέου οι απόψεις των επιχειρηματιών, έγινε αυτοψία σε όλο το μήκος της επίμαχης περιοχής, και παρουσιάστηκε σχετική επιχειρηματολογία για το ζήτημα από τον κ. Σπύρο Κρεατσούλα. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης μεταφέρθηκαν από τον αντιδήμαρχο κ. Γιαλόγλου στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης η οποία πραγματοποίησε επανέλεγχο του κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται η περιοχή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση η διέλευση του ποδηλατοδρόμου από τη συγκεκριμένη περιοχή κρίνεται επισφαλής και θα εξεταστεί εναλλακτική λύση”.

Μισές δουλειές ή προεκλογική στήριξη(;)

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα και παρουσιάσθηκαν διαφωνίες -, η ανησυχία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο σημείο, έγκειται στο γεγονός πως προκειμένου να δημιουργηθεί ο ποδηλατόδρομος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέρος του οδοστρώματος καθώς και του πεζοδρομίου, με σκοπό να διέρχονται με ασφάλεια(;) οι ποδηλάτες, κάτι που θα μεταφρασθεί αυτόματα στη μη ύπαρξη περιθωρίου για στάση οχημάτων ώστε να ανεφοδιαστούν και να εξυπηρετηθούν τα καταστήματά τους, αφού το πλάτος του δρόμου θα μειωθεί σημαντικά. Κατά συνέπεια, όπως προκύπτει μετά τα προαναφερόμενα, το τμήμα αυτό αν και ιδιαίτερα δύσκολο και προβληματικό εξαιτίας της απερίγραπτης κυκλοφοριακής κίνησης των διερχόμενων οχημάτων και δικύκλων, δεν φάνηκε να απασχολεί σημαντικά την πλειοψηφία των συμβούλων, η οποία – παρά τις όποιες επισημάνσεις - υπερψήφισε την εισήγηση της έγκρισης της - οριστικής - μελέτης του ποδηλατόδρομου που αφορά στη διαδρομή από το πρώην στρατόπεδο έως και το ύψος την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτή η πολιτική στάση, δεν μπορεί παρά να προβληματίσει ιδιαίτερα αλλά και να υποψιάσει ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, η οποία αν και όφειλε να έχει αναγνωρίσει το οφθαλμοφανές, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο τμήμα χαρακτηρίζεται από κυκλοφοριακή ασφυξία αλλά και να έχει λάβει εξ αρχής υπόψιν τις παρατηρήσεις των επιχειρηματιών, ωστόσο, άφησε ανοικτό “παράθυρο” να πιστέψει οποιοσδήποτε πως είτε δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και συνέπεια έργα που κανονικά πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, είτε πως “στρώνει” το χαλί σε μελλοντικούς υποψηφίους που προέρχονται από την παράταξή της, ώστε να προβληθούν προεκλογικά για τις... καταλυτικές παρεμβάσεις τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως εκτός από τον κ. Γιαλόγλου και τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Λούβαρη που ήδη πραγματοποίησαν τη σχετική συνάντηση με τους επιχειρηματίες, πρόκειται να ακολουθήσει ανάλογη συζήτηση των ίδιων και με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφεραν εκείνοι κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη.

Συνολική εξέταση των παραμέτρων

Πριν κλείσει η αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί, πως εκτός του ανωτέρω προβλήματος, θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως κάποιοι Δήμοι στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βόλου έχει δεχτεί δικαστικές κυρώσεις για ανάλογα έργα ποδηλατοδρόμων, καθώς το πλάτος τους ήταν μικρότερο των δύο μέτρων, κάτι που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σημεία του σχεδίου που παρουσιάστηκε στο σώμα των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ουδείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη δημιουργία έργων που με το σωστό σχεδιασμό και την ορθή υλοποίησή τους θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνουν και θα διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση και τη μετακίνηση των ποδηλατών, αν συνυπολογίσει μάλιστα κάποιος ότι στη Σύρο είχε “μουδιάσει” την τοπική κοινωνία ο θανάσιμος τραυματισμός ενός ποδηλάτη πριν αρκετό χρονικό διάστημα.

Ετικέτες: