Επανέρχεται με πρότασή του προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, για ένταξη στο ΠΔΕ 2017, του έργου του ποδηλατόδρομου της οδού Μπαρμπέτα

«Καθαρά πολιτική απόφαση»

Μία ακόμη – ίσως και τελευταία – προσπάθεια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο του ποδηλατόδρομου, που θα συνδέσει τον ποδηλατόδρομο της παραλίας με το Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας», αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατόπιν της απένταξης από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, το έργο «κατασκευή ποδηλατοδρόμου από την Πυροσβεστική μέχρι το πάρκινγκ της ακτής Μ. Δουράτσου», φαίνεται να τελειώνουν οι διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Κατόπιν της έγκρισης, την οποία εκτιμάται πως θα δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, το απόγευμα, η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από μία πολιτική απόφαση, εκ μέρους του Περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκου, δείχνει να είναι η μοναδική ευκαιρία, προκειμένου ο ποδηλατόδρομος της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, να συνδεθεί και με τα περιφερειακά πάρκινγκ, ώστε κατ’ επέκταση και το έργο της εγκατάστασης ποδηλατικών σταθμών και προμήθειας ποδηλάτων και του λοιπού εξοπλισμού, να αποκτήσει πλήρη εφαρμογή και οι ποδηλάτες να κυκλοφορούν σε ασφαλείς, ειδικούς δρόμους.

Χωρίς ευθύνη του Δήμου η απένταξη

Τη γνωστοποίηση της απένταξης του έργου, είχε κάνει μέσα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος σε συνεδρίαση στα τέλη Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκου Φωτεινιά, είχε παραδεχθεί ότι το έργο απεντάχθηκε, ενώ είχε μιλήσει και για τις προσπάθειες για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα, κατά την ερώτησή του, ο κ. Φωτεινιάς, είχε καταλογίσει την ευθύνη πλήρως στη δημοτική αρχή, καθώς, όπως είχε επισημάνει, το έργο ξεκίνησε και «ναυάγησε» επί της θητείας της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φωτεινιάς, είχε σημειώσει πως «αν αυτό αληθεύει, ότι δηλαδή έγινε απένταξη του άνω τμήματος, έγινε αυτό, λόγω των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που δεν εφαρμόστηκαν κατά τη θερινή περίοδο, λόγω κακών χειρισμών της δημοτικής αρχής», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως «ο διαγωνισμός έγινε τον Δεκέμβριο του 2015» και υποστηρίζοντας, ότι «θα έπρεπε να έχετε ολοκληρώσει το έργο, για την απώλεια του οποίου είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι».

Αφορμής δοθείσης από την ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας, ο κ. Γουσγουνέλης, αφού ενημέρωσε για την απένταξη του έργου, είχε υποστηρίξει, πως οι καθυστερήσεις που οδήγησαν στην δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δεν οφείλονται στις ενέργειες του Δήμου, αλλά σε καθυστέρηση των εγκρίσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Όπως είχε δηλώσει, «φτάσαμε στην πηγή και δυστυχώς νερό δεν ήπιαμε και για αυτό, σας διαβεβαιώ, δε φταίει ούτε η δημοτική αρχή, ούτε ο Δήμος, ούτε οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας», διευκρινίζοντας, πως «φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μας ζήτησε, ενώ υπήρχε, κυκλοφοριακή μελέτη του αρχικού ποδηλατόδρομου, του μεγάλου, που θα κατέληγε στο Αθλητικό Κέντρο. Μας ζήτησε πολλά συμπληρωματικά στοιχεία, μέχρι πολεοδομική μελέτη και ένα σωρό άλλα γραφειοκρατικά, τα οποία τα έστειλε η Υπηρεσία. Καθυστέρησε πάρα πολύ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μας απαντήσει, αλλά μας απάντησε θετικά, για να υπογράψουμε τη σύμβαση».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «είχε “ροκανιστεί” όλο το διαθέσιμο χρονικό διάστημα και πλέον, οι τρεις μήνες που απομένουν, δεν φτάνουν, ώστε να αποπερατωθεί το έργο», παρ’ όλο που υπήρξαν δεσμεύσεις προς τη διαχειριστική αρχή, ότι «σε συνεννόηση με τον εργολάβο, μπορούν να γίνουν τα ασφαλτικά νωρίτερα, και ότι μπορεί να ολοκληρωθεί και το έργο, τυπικά, επειδή το χρονοδιάγραμμα έλεγε τέσσερις μήνες, μας όρισαν ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση».

Παράλληλα, σημείωσε, πως ήδη είχαν γίνει επαφές και κινήσεις, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη και τη Διεύθυνση Σχεδιασμού της Περιφέρειας, επειδή, όπως είχε πει, «είναι κρίμα, ένα έργο, για το οποίο ήμασταν με το στυλό στο χέρι να υπογράψουμε τη σύμβαση, τελικά να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να χρηματοδοτηθεί».

Αρνητική αρχικά η Περιφέρεια

Στη σημερινή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την πρόταση του Δήμου προς την Περιφέρεια, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της οποίας ωστόσο, στο από 20 Σεπτεμβρίου απαντητικό της έγγραφο, σχετικά με τη συνέχιση του έργου με χρηματοδότηση είτε από μη απορροφημένους πόρους του ΕΣΠΑ, είτε από την Περιφέρεια, τόνιζε πως «λόγω της μεγάλης υπερδέσμευσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καμία νέα νομική δέσμευση δεν υπογράφεται για τις πράξεις του ΕΣΠΑ 2007-2013».

Παράλληλα, «λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η προθεσμία περαίωσης , που έχει τεθεί στα τεύχη δημοπράτησης είναι τέσσερις μήνες, αλλά και ότι από τη μελέτη προβλέπεται κατασκευή ασφαλτοτάπητα ανοιχτούν τύπου (το οποίο συνεπάγεται την εκτέλεση των εργασιών ασφαλτόστρωσης την άνοιξη του 2017)», η ΕΥΔ τονίζει πως «είναι πλέον δεδομένη η αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου εντός του τρέχοντος έτους».

Κατά συνέπεια, ο προϊστάμενος της ΕΥΔ, σημείωνε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, πως «έχοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν προεγκρίνουμε την υπογραφή της σύμβασης με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Νέα πρόταση για το ΠΔΕ 2017

Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γουσγουνέλης, η απάντηση αυτή της Περιφέρειας, αφορούσε στην τότε χρονική περίοδο, αμέσως μετά την απένταξη του έργου, και πως αυτή τη στιγμή ο Δήμος προβαίνει σε νέα, ολοκληρωμένη πρόταση προς την Περιφέρεια, η οποία, «αν θέλει η Περιφέρεια, καθώς πρέπει να πάρουμε θετική εισήγηση του Περιφερειάρχη προς το Υπουργείο Οικονομικών, διότι από εκεί προέρχονται οι εγκρίσεις των ΠΔΕ, φαντάζομαι μπορεί να ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2017».

«Είναι καθαρά πολιτική απόφαση αυτό, καθώς κάποια έργα εντάσσονται κάθε χρόνο», επεσήμανε ο κ. Γουσγουνέλης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου κρίνεται απαραίτητη εκ μέρους του Δήμου, καθώς είναι συνδεδεμένο, τόσο με τα έργα της εγκατάστασης ποδηλατικών σταθμών και της αγοράς ποδηλάτων, όσο και με το συνολικό έργο της ανάπλασης της παραλίας, ενώ βρίσκεται σε ώριμη φάση, είναι ήδη δημοπρατημένο, ενώ εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σύμβασης.

Ετικέτες: