Για την απένταξη του έργου κατασκευής ποδηλατοδρόμου στην οδό Μπαρμπέτα της Ερμούπολης, ενημέρωσε, κατόπιν σχετικού ερωτήματος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Αποτίναξη ευθυνών από το Δήμο

 «Ορφανός» μένει ο ποδηλατόδρομος του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, καθώς απεντάχθηκε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων, το έργο κατασκευής του ποδηλατόδρομου της οδού Μπαρμπέτα.

Ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο σχεδίαζε η δημοτική αρχή, σχετικά με την κατασκευή ενός μεγάλου ποδηλατόδρομου, ο οποίος θα ξεκινά από το Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας» και θα καταλήγει στο κέντρο της πόλης, μπαίνει στον «πάγο», καθώς σύμφωνα με την παραδοχή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, το έργο, για την κατασκευή τμήματος του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου, στην οδό Μπαρμπέτα, απεντάχθηκε από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεδομένου, ότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα απραγίας, της οποίας την ευθύνη ο Αντιδήμαρχος επιρρίπτει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το υπόλοιπο διάστημα της προθεσμίας, για την ολοκλήρωση του έργου.

«Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι»

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος, απευθύνοντας ερώτημα προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταύρο Γουσγουνέλη, ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα, αν «απεντάχθηκε το έργο του ποδηλατόδρομου της οδού Μπαρμπέτα και έτσι ο ποδηλατόδρομος της παραλίας θα μείνει “ορφανός” με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την αδυναμία πρόσβασης, από τα διαθέσιμα πάρκινγκ και τον περιορισμό των χώρων, που μπορούν να κινούνται με ασφάλεια οι ποδηλάτες».

Επιπλέον, ρώτησε «αν αυτό αληθεύει, ότι δηλαδή έγινε απένταξη του άνω τμήματος, έγινε αυτό, λόγω των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που δεν εφαρμόστηκαν κατά τη θερινή περίοδο, λόγω κακών χειρισμών της δημοτικής αρχής;», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως «ο διαγωνισμός έγινε τον Δεκέμβριο του 2015» και υποστηρίζοντας, ότι «θα έπρεπε να έχετε ολοκληρώσει το έργο, για την απώλεια του οποίου είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι».

Δεν “χάνεται” η ελπίδα

Σε απάντηση του κ. Φωτεινιά, ο κ. Γουσγουνέλης υπογράμμισε, πως καθυστέρηση όντως υπήρξε, ωστόσο, δεν οφείλεται στους χειρισμούς εκ μέρους της δημοτικής αρχής και των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, τόνισε, πως το έργο του ποδηλατόδρομου, είναι «ένα έργο το οποίο ήθελα και εγώ προσωπικά πολύ να καταφέρουμε να το κάνουμε», τονίζοντας, πως η δημοτική αρχή κατάφερε να εντάξει στο ΕΣΠΑ, έπειτα από μεγάλο αγώνα.

«Φτάσαμε στην πηγή και δυστυχώς νερό δεν ήπιαμε», σημείωσε ο κ. Γουσγουνέλης, «και για αυτό, σας διαβεβαιώ, δε φταίει ούτε η δημοτική αρχή, ούτε ο Δήμος, ούτε οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας».

Όπως εξήγησε, «φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μας ζήτησε, ενώ υπήρχε, κυκλοφοριακή μελέτη του αρχικού ποδηλατόδρομου, του μεγάλου, που θα κατέληγε στο Αθλητικό Κέντρο. Μας ζήτησε πολλά συμπληρωματικά στοιχεία, μέχρι πολεοδομική μελέτη και ένα σωρό άλλα γραφειοκρατικά, τα οποία τα έστειλε η Υπηρεσία. Καθυστέρησε πάρα πολύ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μας απαντήσει, αλλά μας απάντησε θετικά, για να υπογράψουμε τη σύμβαση».

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «είχε “ροκανιστεί” όλο το διαθέσιμο χρονικό διάστημα και πλέον, οι τρεις μήνες που απομένουν, δεν φτάνουν, ώστε να αποπερατωθεί το έργο», επισημαίνοντας, ότι «παρ’ όλο που διαβεβαίωσα τη διαχειριστική αρχή, ότι σε συνεννόηση με τον εργολάβο, μπορούν να γίνουν τα ασφαλτικά νωρίτερα, και ότι μπορεί να ολοκληρωθεί και το έργο, τυπικά, επειδή το χρονοδιάγραμμα έλεγε τέσσερις μήνες, μας όρισαν ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση».

Παρ’ όλα αυτά, το έργο, όπως εξήγησε ο κ. Γουσγουνέλης δεν θεωρείται ακόμη χαμένο, καθώς έχουν υπάρξει επαφές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ούτως ώστε, να αναλάβει η τελευταία, τις διαδικασίες χρηματοδότησής του.

«Αυτή τη στιγμή, κάνουμε κινήσεις προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη και τη Διεύθυνση Σχεδιασμού της Περιφέρειας, επειδή είναι κρίμα, ένα έργο, για το οποίο ήμασταν με το στυλό στο χέρι να υπογράψουμε τη σύμβαση, τελικά να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να χρηματοδοτηθεί», τόνισε τέλος. 

Ετικέτες: