Βρέθηκε το “χαμένο” αρχείο του ΚΕΚ Φερεκύδης

Ξετυλίγεται το κουβάρι

Η υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, που η μη διαλεύκανση της έχει αφήσει επί σειρά ετών να αιωρούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες στην τοπική κοινωνία της Σύρου και που συνοδεύτηκε από έντονη φημολογία, έχει αρχίσει πλέον να ξετυλίγεται, μετά την ανακάλυψη των αρχείων που είχαν προκαλέσει κώλυμα ως προς τον έλεγχο που διενεργούσε ο ορκωτός λογιστής, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση της εκκαθάρισης.

Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις που καλυπτόταν από ένα μεγάλο βάρος σκιών όσον αφορά στην διαχείριση και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του π. Δήμου Άνω Σύρου.

Μία υπόθεση για την οποία υπήρχε η δέσμευση του νυν δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ότι πρόκειται να διαλευκανθεί και να αποκαλυφθούν όσα μπορεί να βαρύνουν πρόσωπα που άσκησαν δημόσια διοίκηση και είναι εμπλεκόμενα.

Ο όγκος του υλικού που βρέθηκε από την παρούσα δημοτική Αρχή και αφορά στα αρχεία που επί σειρά ετών αναζητούσαν τόσο ο εκκαθαριστής, όσο και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση, είναι τεράστιος και γεννά ακόμα περισσότερες απορίες και ερωτηματικά.

Η Ομάδα Ελέγχου και Διαφάνειας που συστήθηκε στον Δήμο και έχει αναλάβει τον έλεγχο της υπόθεσης, έφτασε στην ανακάλυψη των «χαμένων» αρχείων, με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, που συντονίζει τους ελέγχους να δηλώνει εμβρόντητη από τα ευρήματα.

Σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών

Όλα τα αρχεία του ΚΕΚ Φερεκύδης βρέθηκαν κλειδωμένα στην Α΄ αίθουσα του κτιρίου του ΚΕΚ, η κλειδαριά της οποίας ήταν σκουριασμένη, γεγονός που μαρτυρά ότι είχε επί πολλά χρόνια να ανοιχτεί, σε πλήθος από μαύρες σακούλες σκουπιδιών, οι οποίες ήταν γεμάτες με ντοσιέ που περιείχαν οικονομικά στοιχεία του ΚΕΚ, εκτελέσεις ευρωπαϊκών έργων, μελέτες, καταστάσεις του ΙΚΑ, καταστάσεις μισθοδοσίας, τιμολόγια, ακόμα και μπλοκ επιταγών, ενώ παράλληλα στον χώρο υπήρχε και πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Χωρίς ακόμα κανείς να είναι σε θέση να πει εάν τα στοιχεία αυτά είναι πλήρη, πάντως το υλικό είναι αρκετό και όλα δείχνουν ότι τα πορίσματα θα είναι ικανοποιητικά, γιατί ακόμα και αν λείπει κάποιο στοιχείο μπορεί να γίνει ανασύσταση του από τους φακέλους των προγραμμάτων που διαχειρίστηκε η επιχείρηση.

Ερωτώμενη η κ. Καζαντζάκη στο πόσοι είχαν πρόσβαση στον χώρο στον οποίο βρέθηκε όλο το υλικό, απάντησε ότι «πρόσβαση είχε σίγουρα ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, που κρατούσαν και τα κλειδιά».

Δήμος, λογιστής και εκκαθαριστής

Τα στοιχεία που βρέθηκαν ήταν αυτά τα οποία ουδέποτε είχαν παραδοθεί στον εκκαθαριστή από τον λογιστή της επιχείρησης, ο οποίος δήλωνε ότι δεν τα έχει στην διάθεση του, όπως άλλωστε δήλωναν τόσο ο π. δήμαρχος Άνω Σύρου, Φώτης Ξαγοράρης, όσο και ο π. δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, παρά του ότι είχαν στην κατοχή τους τα κλειδιά του χώρου.

Εκ μέρους του λογιστή της επιχείρησης είχε ειπωθεί κατά το παρελθόν ότι είχε στην κατοχή του κάποια από τα στοιχεία, για τα οποία του είχε ζητηθεί και από τον π. Δήμαρχο, Γιάννης Δεκαβάλλα, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο να παραδοθούν, με τον λογιστή να ζητά 15 ημέρες προθεσμία, χωρίς όμως ουδέποτε να τα παραδώσει στον εκκαθαριστή, αναγκάζοντας τον δεύτερο να δηλώσει δύο φορές παραίτηση, η οποία όμως δεν έγινε τότε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζοντας το γεγονός η κ. Καζαντζάκη αναφέρει ότι «η εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι εφ’ όσον δεν παραδοθούν τα στοιχεία στην οριζόμενη ημερομηνία, η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα, όμως δεν γνωρίζω εάν ο κ. Δεκαβάλλας εκτέλεσε αυτή την απόφαση».

Ο εκκαθαριστής δήλωσε για τρίτη φορά την παραίτηση του, που αυτή τη φορά έγινε αποδεκτή από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία θα θέσει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον διορισμό νέου εκκαθαριστή, στον οποίο και θα παραδοθεί όλο το υλικό που βρέθηκε.

Για το εάν θα υπάρξει σε εύλογο χρόνο σχετικό αποτέλεσμα η κ. Καζαντζάκη ανέφερε ότι «επειδή ο όγκος του υλικού είναι αρκετά μεγάλος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την επεξεργασία του, όμως με τον διορισμό του νέου εκκαθαριστή θα το έχουμε στη διάθεση του και δειγματοληπτικά ίσως μπορέσει να μας δώσει κάποια συμπεράσματα. Για τα πλέον ασφαλή όμως θα του δώσουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί για να κάνει σωστά την δουλειά του και θα ενημερώσουμε βέβαια και τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές, στις οποίες υπάρχει φάκελος, ο οποίος όμως είναι ελλιπής».

Τεράστιες οι οφειλές

Με το άνοιγμα αυτής υπόθεσης εγείρονται πλέον και άλλα ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες του ΚΕΚ Φερεκύδης, καθώς έχει μεγάλο ύψος οφειλών προς τρίτους, αλλά και προς το ΙΚΑ, την εφορία και τους πρώην εργαζόμενους.

Οι οφειλές αυτές, οι οποίες είναι πολύ υψηλές, βαρύνουν τον Δήμο, από την πλευρά του οποίου πρόκειται να δρομολογηθεί η δικαστική διερεύνηση απόδοσης ευθυνών.

Σύμφωνα με την κ. Καζαντζάκη «Πρωτίστως θα ελέγξουμε τι έχει γίνει με την διαχείριση του ΚΕΚ Φερεκύδης, εάν υπάρχει κάποιος που ευθύνεται για κακή διαχείριση. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα οδηγηθούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εάν όχι τότε θα πρέπει να δούμε τι περιουσιακά στοιχεία έχει το ΚΕΚ Φερεκύδης και να προχωρήσουμε στην εκποίηση τους».

Βασιζόμενη στα στοιχεία που βρέθηκαν, βάσει των οποίων μπορούν πλέον να επιβεβαιωθούν και οι οφειλές της επιχείρησης, ανέφερε πως «θα βρεθεί ακριβώς και το λεπτό που μπορεί να οφείλεται στον κάθε ένα, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά και το τι ακριβώς έγινε. Θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης και επιτέλους να φύγει πάνω από τα κεφάλια μας αυτό το φάντασμα του ΚΕΚ Φερεκύδης».

Ερωτώμενη εάν αυτά τα «χαμένα» στοιχεία που επί τόσα χρόνια κρατούσαν κλειστή την υπόθεσης, ήταν από άγνοια, αδιαφορία ή δόλο, απάντησε ότι «η εικόνα που αποκόμισα ανοίγοντας την αίθουσα που βρισκόταν το υλικό ξεκάθαρα μου έδειξε ότι αυτό βρισκόταν εκεί για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχει ασχοληθεί κανείς. Το ότι βρισκόταν εκεί κλεισμένο, ενώ είχαν το κλειδί και δεν άνοιξαν για να το παραδώσουν ενώ το ψάχνει ο εισαγγελέας, ο ανακριτής και το δημοτικό Συμβούλιο, νομίζω ότι μιλάει από μόνο του».

 

Ετικέτες: